Χατζηδάκης: Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα – Παρεμβάσεις σε 3 άξονες
- 17/10/2024, 13:47
- SHARE
Η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές πολύ νωρίτερα από την προθεσμία, με περισσότερες από 407.000 επιχειρήσεις να έχουν ήδη συμμορφωθεί, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο Athens Innovation Forum 2024. Το ορόσημο είχε τεθεί για το τέλος του έτους, με όριο τις 402.000 επιχειρήσεις, όμως ο στόχος επιτεύχθηκε με «πίεση και συνεργασία με την αγορά». Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το 4% των επιχειρήσεων που δεν έχουν συμμορφωθεί θα αντιμετωπίσει κυρώσεις, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Η διασύνδεση POS αποτελεί μία από τις 5 βασικές πρωτοβουλίες για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Συμπληρωματικά μέτρα περιλαμβάνουν:
- Επέκταση POS σε 35 νέους κλάδους: Ταξί και άλλοι κλάδοι λιανικής έχουν ήδη δείξει θετικά αποτελέσματα, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να διπλασιάζονται από το 2023.
- Απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων: Ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές.
- Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια από το 2025: Ένα ακόμη βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με την έγκριση της ΕΕ.
- Προώθηση άμεσων πληρωμών μέσω IRIS: Ήδη 3,3 εκατ. ΙΒΑΝ συνδέονται με το σύστημα, ενισχύοντας τη χρήση των άμεσων πληρωμών.
Ο κ. Χατζηδάκης επίσης ανέλυσε την κυβερνητική στρατηγική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τονίζοντας τρεις κύριους άξονες:
- Περιορισμός των κόκκινων δανείων: Στόχος είναι να φτάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 1 δισ. ευρώ.
- Διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Με έμφαση στις προμήθειες των τραπεζών και την επέκταση των συστημάτων πληρωμών όπως το IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις.
- Ενίσχυση ρευστότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Μέσω χαμηλότοκων δανείων συνολικού προϋπολογισμού 12,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 4 δισ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
«Οι προκλήσεις ήταν πολλές, αλλά συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών,» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις προσπάθειες για βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των συναλλαγών.