Χατζηδάκης: Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα – Παρεμβάσεις σε 3 άξονες

Χατζηδάκης: Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα – Παρεμβάσεις σε 3 άξονες
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προσέρχεται σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις των φόρων, τα οποία παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιτεύχθηκε νωρίτερα ο στόχος για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τόνισε ο υπουργός.

Η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές πολύ νωρίτερα από την προθεσμία, με περισσότερες από 407.000 επιχειρήσεις να έχουν ήδη συμμορφωθεί, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο Athens Innovation Forum 2024. Το ορόσημο είχε τεθεί για το τέλος του έτους, με όριο τις 402.000 επιχειρήσεις, όμως ο στόχος επιτεύχθηκε με «πίεση και συνεργασία με την αγορά». Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το 4% των επιχειρήσεων που δεν έχουν συμμορφωθεί θα αντιμετωπίσει κυρώσεις, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Η διασύνδεση POS αποτελεί μία από τις 5 βασικές πρωτοβουλίες για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Συμπληρωματικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Επέκταση POS σε 35 νέους κλάδους: Ταξί και άλλοι κλάδοι λιανικής έχουν ήδη δείξει θετικά αποτελέσματα, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να διπλασιάζονται από το 2023.
  • Απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων: Ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές.
  • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια από το 2025: Ένα ακόμη βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με την έγκριση της ΕΕ.
  • Προώθηση άμεσων πληρωμών μέσω IRIS: Ήδη 3,3 εκατ. ΙΒΑΝ συνδέονται με το σύστημα, ενισχύοντας τη χρήση των άμεσων πληρωμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Χατζηδάκης επίσης ανέλυσε την κυβερνητική στρατηγική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τονίζοντας τρεις κύριους άξονες:

  1. Περιορισμός των κόκκινων δανείων: Στόχος είναι να φτάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 1 δισ. ευρώ.
  2. Διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Με έμφαση στις προμήθειες των τραπεζών και την επέκταση των συστημάτων πληρωμών όπως το IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις.
  3. Ενίσχυση ρευστότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Μέσω χαμηλότοκων δανείων συνολικού προϋπολογισμού 12,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 4 δισ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Οι προκλήσεις ήταν πολλές, αλλά συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών,» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις προσπάθειες για βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: