Χατζηβασιλείου: Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία – Οι 3 ελληνικοί στόχοι (vid)

Χατζηβασιλείου: Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία – Οι 3 ελληνικοί στόχοι (vid)
DONETSK, UKRAINE - FEBRUARY 05: A Ukrainian soldier patrols at a trench outside of Donetsk, Ukraine on February 05, 2022. Wolfgang Schwan / Anadolu Agency (Photo by Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση της για την Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αποστείλει στρατεύματα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Τάσος Χατζηβασιλείου, αποσαφήνισε τους τρεις βασικούς στόχους της ελληνικής στρατηγικής για την Ουκρανία, επισημαίνοντας κατηγορηματικά ότι η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων δεν αποτελεί επιλογή. «Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία», τόνισε σε συνέντευξή του στο OPEN.

Οι ελληνικές προτεραιότητες διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Κατάπαυση του πυρός: Η Ελλάδα προτάσσει την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών.

  2. Στήριξη της άμυνας της Ουκρανίας: Η χώρα μας υποστηρίζει την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας για όσο χρειαστεί.

  3. Επίτευξη σταθερής ειρήνης: Στόχος είναι να καθίσει η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την καλύτερη δυνατή θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο ενεργειακό πεδίο, ο κ. Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε την παρουσία ενεργειακών κολοσσών όπως η Chevron και η Exxon Mobil στην Ελλάδα ως «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι οι κολοσσοί αυτοί αναγνωρίζουν τον στρατηγικό ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρόσφατη οριοθέτηση οικοπέδων από τη Λιβύη στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, σεβόμενη τη μέση γραμμή, σηματοδοτεί την επιτυχία των ελληνικών διπλωματικών προσπαθειών. «Εμείς επιμένουμε, ακολουθούμε το Δίκαιο και ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς καμία έκπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στρατηγική αυτονομία και κοινή άμυνα στην Ευρώπη

Σχετικά με τη στάση της Ευρώπης, ο κ. Χατζηβασιλείου αναγνώρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας και κοινής άμυνας πριν από την ρωσική εισβολή. Ωστόσο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτάχυνση των διαδικασιών προς ένα κοινό πλαίσιο ευρωπαϊκής άμυνας, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη θα έχει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ουκρανία όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Η Ελλάδα υπερασπιστής του Διεθνούς Δικαίου

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας ως υπερασπιστής του Διεθνούς Δικαίου, επισημαίνοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας σε κυρίαρχη χώρα είναι απαράδεκτη. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε, τονίζοντας τη συνεπή στάση της χώρας σε ζητήματα κυριαρχίας και σεβασμού των διεθνών κανόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: