Χατζηβασιλείου: Μόλις 4,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών είναι στην Αμερική
- 09/04/2025, 16:00
- SHARE

«Διανύουμε μία περίοδο τεκτονικών αλλαγών και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα ακολουθήσει» σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στο ΕΡΤNews, σχολιάζοντας τη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργούν οι δασμοί Τραμπ.
Μιλώντας για τη στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε πως παραμένουν ψύχραιμοι και πως «ήδη λαμβάνει τα μέτρα της και μελετά πιθανά σενάρια».
Για διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής στην προσέγγιση των εμπορικών ζητημάτων έκανε λόγο τονίζοντας πως «μπαίνουμε σε μία περίοδο αβεβαιότητας», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να συζητήσουμε σοβαρά στην Ευρώπη τι είδους απάντηση θα δούμε». Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε πως «οι βιαστικές απαντήσεις δεν βοηθούν» αφού το αποτέλεσμα που θα φέρει θα είναι μία πληθωριστική πίεση κάνοντας λόγο για προσεκτική μελέτη από την πλευρά της Ευρώπης αλλά προσθέτοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με ενιαίο τρόπο. Δεν χωρούν πολυφωνίες ούτε παραφωνίες» γιατί διαφορετικά «θα αδυνατίσουμε το ευρωπαϊκό επιχείρημα» υπογραμμίζοντας πως η ελληνική πλευρά είναι σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ επιμένει πως πρέπει να υιοθετηθεί μία ενιαία στάση από όλους.
Επιπλέον ανέφερε και την πρόταση της Κομισιόν ως απάντηση στην Αμερική που είναι μία τομεακή επιβολή δασμών σε μία σειρά από αμερικάνικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ με τους δασμούς να φτάνουν περίπου τα 5 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στις εξαγωγές της Ελλάδας στην Αμερική κάνοντας λόγο για πολύ περιορισμένη έκθεση και αναφέροντας πως «αν και έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο αποτελούν το 4,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών». Παρόλα αυτά «θα πιεστούν και θα περάσουν δύσκολα τομείς σίγουρα οι τομείς του ελληνικού εμπορίου που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα εκεί, όπως τρόφιμα, ποτά και αλκοολούχα, τσιμέντα, ορυκτέλαια κλπ».
Για τις σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής και για τις δηλώσεις Τραμπ για τον Ερντογάν
«Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι τόσο καλά θεμελιωμένες σε γερές βάσεις, σε κοινές αξίες, σε κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, που κατά τη γνώμη μου ξεπερνούν και πρόσωπα και πολιτικούς σχηματισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου και πρόσθεσε πως «αν ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τοποθετηθεί θετικά για κάποιον άλλο ηγέτη, αυτό αντιλαμβάνεστε, δεν είναι αιτία αναστάτωσης ή ανησυχίας». «Εμείς παραμένουμε ψύχραιμοι. Η σχέση μας είναι σαφής και συνεχίζει να είναι πάρα πολύ θετική», ενώ υπενθύμισε πως ο κύριος Έλληνα υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκαν τον κύριο Ρούμπιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον ενώ έκανε και μία σύγκριση ανάμεσα στις ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις συναντήσεις με τον κ. Γεραπετρίτη και τον κύριο Φιντάν, αντίστοιχα τονίζοντας πως «υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην λεκτική αποτύπωση των συναντήσεων». «Για την μεν Ελλάδα οι Αμερικανοί μιλάνε για μια στρατηγική εταιρική σχέση, έναν αξιόπιστο σύμμαχο, ο οποίος παίζει ρόλο στη σταθερότητα και στην ενεργειακή συνεργασία στη Μεσόγειο. Για την Τουρκία αναγνωρίζουν το ρόλο της στη Συρία, το ρόλο της στη Μέση Ανατολή και έχουν και μια ανησυχία για το τι έχει συμβεί με τις τελευταίες συλλήψεις. Άρα λοιπόν, η Αμερική δίνει έναν προσεκτικό τόνο πάντοτε στους συμμάχους και τους εταίρους».
Για την ελληνική αποστολή με επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη
Για την αποστολή στην Κωνσταντινούπολη που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο κύριος Γεραπετρίτης μίλησε επιπλέον ο κ. Χατζηβασιλείου τονίζοντας για αυτή τη σημαντική επιχειρηματική αποστολή στις 8 και 9 Μαΐου, πως ο κατάλογος των επιχειρήσεων αν και δεν έχει κλείσει, μάλλον θα είναι περίπου 20 μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες προέρχονται από το χώρο των κατασκευών, από τον χώρο της τεχνολογίας της πληροφορικής αναζητώντας ευκαιρίες επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων και υπογραμμίζοντας πως «ότι θα πάμε στην Κωνσταντινούπολη σημαίνει ότι οικονομικά, επιχειρηματικά, εμπορικά, οι δεσμοί των δύο χωρών συνεχίζουν να προχωρούν κανονικά».
Για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
«Ο σχεδιασμός λοιπόν λέει ότι το Α. Σ. Σ. θα συγκληθεί σίγουρα μετά το Πάσχα με βάση τα προγράμματα των δύο ηγετών, του κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν δηλαδή».
Για το υποθαλάσσιο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
«Αυτό είναι ένα έργο το οποίο στηρίζουν πρώτα απ όλα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και οι Αμερικανοί. Είναι ένα έργο ειρήνης και ευημερίας διότι θα συνδέσει ουσιαστικά την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία μέσω Ελλάδας και Κύπρου. Πράγμα που σημαίνει ότι θα ανοίξει το δρόμο για φθηνότερο ρεύμα στις αγορές της περιοχής» τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου και πως πρόσθεσε πως «αν κάποιοι βλέπουν ως απειλή ένα έργο ειρήνης, είναι ζήτημα δικό τους».
Επιπλέον πρόσθεσε πως το υποθαλάσσιο καλώδιο συνεχίζεται κανονικά, ενώ υπάρχει ένας σαφής προγραμματισμός από την κυβέρνηση και από τους άλλους που συμμετέχουν.
Για την επίσκεψη στην Ουκρανία
«Είχα πάει στο Κίεβο για δύο ημέρες και για μία ημέρα στην Οδησσό. Στην Οδησσό ήταν συγκινητική η επίσκεψη, διότι γιορτάσαμε με τους ομογενείς μας εκεί την 25η Μαρτίου. Αντιλαμβάνεστε πόσο πολύ αγαπούν την πατρίδα όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκεί και οφείλουμε να τους ευγνωμονούμε για αυτά που κάνουν για εμάς σε ό, τι αφορά το Κίεβο» τόνισε και πρόσθεσε πως« οι συναντήσεις είχαν καθαρά οικονομικό και εμπορικό περιεχόμενο. Έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες και έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τη λήξη του πολέμου. Και αυτό μάλιστα είναι ένα σαφές πολιτικό μήνυμα που δείχνει ότι η χώρα μας παραμένει δεσμευμένη στο δρόμο ανόρθωσης και ανάταξης της Ουκρανίας όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες».
«Εμείς πιστεύουμε ότι εκείνο που προέχει είναι η εκεχειρία. Χωρίς εκεχειρία δεν μπορούμε να συζητάμε για δυνατότητα σταθερής ειρήνης. Και εφόσον πετύχουμε την εκεχειρία, μετά πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία, ούτως ώστε να ξεκινήσει την όποια συζήτηση από καλύτερο σημείο αφετηρίας με έναν και μοναδικό στόχο. Διατηρήσιμη ειρήνη και σταθερότητα. Διαφορετικά, άλλος δρόμος δεν υπάρχει» πρόσθεσε σε άλλο σημείο.