Ξεχάστε το Brexit: Τι απειλεί πλέον περισσότερο την Ευρωζώνη
- 07/07/2016, 14:14
- SHARE
Γιατί η Ιταλία μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί.
Η Ιταλία απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη, αλλά η οικονομική και πολιτική κρίση που μαίνεται στη χώρα περνάει μάλλον απαρατήρητη.
Όλη η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρ. Ένωση. Όμως, αν δείτε τα οικονομικά δεδομένα, την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, και το επερχόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα συμφωνήσετε ότι η Ιταλία μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί.
Το ιταλικό χρηματοπιστωτικού σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης αστάθειας. Επίσης, το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στην Ιταλία τον Οκτώβριο είναι εξίσου σημαντικό με το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον θα μπορούσε να επηρεάσει έντονα την κατάσταση της ήδη ασταθούς ιταλικής οικονομίας.
Αν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στον θεσμό της Γερουσίας εγκριθούν, τότε το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας ίσως γίνει πιο σταθερό και επιτρέψει στον Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να προωθήσει νόμους που στόχο έχουν τη βελτίωση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Όμως, αν οι μεταρρυθμίσεις δεν περάσουν, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση Ρέντσι θα πέσει, ρίχνοντας την Ιταλία πίσω στο πολιτικό χάος που παρατηρήθηκε και μετά από την «έξωση» του πρώην Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την Citi, καθιστά το δημοψήφισμα «το μεγαλύτερο ρίσκο για το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο φέτος μεταξύ των θεμάτων εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Αν απορριφθούν οι μεταρρυθμίσεις στο δημοψήφισμα, μπορούμε να αναμένουμε την πτώση της κυβέρνησης Ρέντσι. Η δημιουργία μιας σταθερής κυβερνητικής πλειοψηφίας πριν αλλά και μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα αποτελέσει μια τεράστια πρόκληση» ανέφεραν οι αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμα προς τους πελάτες την τον Μάιο.
Και βέβαια, μια πολιτική αναταραχή μπορεί ταχύτατα να μεταφραστεί σε οικονομική και χρηματοπιστωτική αναστάτωση. Σύμφωνα με την Confidutria, αν δεν περάσουν οι μεταρρυθμίσεις Ρέντσι, η Ιταλία θα βρεθεί σε ύφεση με αποτέλεσμα τη φυγή κεφαλαίου και την αύξηση των spreads στο ιταλικό χρέος.
Στην τρέχουσα συγκυρία, η Ιταλία απλώς δεν μπορεί να αντέξει κάτι απ’ όλα αυτά.
Παράλληλα, ο φόβος διογκώνεται στις Βρυξέλλες ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο διάσωσης του τραπεζικού της συστήματος. Δεν υπάρχει καμία διάθεση μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την παροχή βοήθειας προς την Ιταλία. Όμως, ο Ρέντσι εμφανίζεται έτοιμος να δράσει μονομερώς για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, το Brexit μπορεί πράγματι να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, αλλά και η Ιταλία αναδεικνύεται ταχύτατα σε ένα δεύτερο, εξίσου κρίσιμο πρόβλημα.