ΞΕΕ: Η ελληνική ξενοδοχία καταγράφει δυναμική, αλλά έχει αρκετές προκλήσεις μπροστά της

ΞΕΕ: Η ελληνική ξενοδοχία καταγράφει δυναμική, αλλά έχει αρκετές προκλήσεις μπροστά της
Ποια τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ.

Την ετήσια έρευνα για το πώς κινήθηκε ο ξενοδοχειακός κλάδος το 2023 – η οποία φέρει την υπογραφή του ΙΤΕΠ – παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Προέδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε πως πρόκειται για μια μελέτη που έχει καταστεί θεσμός και συνιστά έναν αξιόπιστο εθνικό δείκτη για την ξενοδοχειακή αγορά και την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας.

Σε ότι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν που αποτελεί χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου, φαίνεται να έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση καθώς παρατηρείται σταθερή εικόνα στους μήνες λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων – κατά μέσο όρο 5, 7 μήνες το 2023, με 5,6 μήνες το 2022 – ενώ παρουσιάζεται και ομοιογένεια ανάμεσα στις κατηγορίες.

Θετική είναι η εικόνα και στο πεδίο της πληρότητας όπου σημειώθηκε αύξηση κατά τους μήνες Μάιο (53% το 2023 από 47% το 2022) και Οκτώβριο (49% το 2023 από 44% το 2022), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τους συγκεκριμένους μήνες, σημειώνεται αύξηση της μέσης τιμής διάθεσης δίκλινου δωματίου κατά περίπου 11% μεταξύ των ετών 2023 και 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Βασιλικός, είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη δύο παράμετροι: Αφενός ότι σε ετήσια βάση τα μισά δωμάτια του ελληνικού ξενοδοχειακού δυναμικού διατέθηκαν σε τιμή κάτω των 130 ευρώ, αφετέρου ότι κατά τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο η αυξημένη πληρότητα αφορά κυρίως στα ξενοδοχεία των μεγαλύτερων κατηγοριών, ενώ παραμένει χαμηλή για τα ξενοδοχεία ενός ( Μάιος 28%, Οκτώβριος 20%) και δύο αστέρων ( Μάιος 39%, Οκτώβριος 31%).

Ο δε τζίρος των ξενοδοχείων το 2023 αυξήθηκε κατά 23% σε σχέση με το 2022 και έφτασε τα 10,5 δις ευρώ. Η αύξηση αυτή διαφοροποιείται αισθητά ανάμεσα στα ξενοδοχεία συνεχούς (+ 9,4%) και εποχικής (+27,4%) λειτουργίας. Παράλληλα, σε επίπεδο απασχόλησης, ενισχύθηκε κατά 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ξεπέρασε τις 208.000 θέσεις εργασίας.

«Η αύξηση του τζίρου και της απασχόλησης συνδέεται και με επενδύσεις των ξενοδόχων που για το 2023 ανήλθαν συνολικά σε 761 εκατ. και το 13% αυτών αφορούσε δράσεις βιωσιμότητας. Βέβαια, η εύρεση προσωπικού, το κόστος της ενέργειας και συνολικά το λειτουργικό κόστος, η μειωμένη πληρότητα εκτός των μηνών αιχμής και ο ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για τον κλάδο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός.

Πρόσθεσε πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει σταθερή δυναμική και συνεχίζει να είναι ο πρωταγωνιστής της εθνικής οικονομίας.

«Το ελληνικό ξενοδοχείο συνεχίζει τη μεγάλη προσφορά του στη χώρα. Απόδειξη τα 2,5 δις που επενδύθηκαν την τελευταία πενταετία από τα ξενοδοχεία για την αναβάθμισή τους ώστε να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για αύξηση του τζίρου και της απασχόλησης. Είμαστε λοιπόν στο σωστό δρόμο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις. Ο τουρισμός δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για μεμψιμοιρίες. Είναι πεδίο συνεργασίας και συλλογικής δράσης» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: