«Χειρόφρενο» στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης – Σε χαμηλό 3 μηνών τον Ιούνιο

«Χειρόφρενο» στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης – Σε χαμηλό 3 μηνών τον Ιούνιο
Close up of isolated one Euro coin the main currency of the European Union, money stacked on euro coins in the background on a reflecting surface. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. Amsterdam, The Netherlands on December 2, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Μήπως η ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης τελειώνει πριν αρχίσει;».

Επιδείνωση εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζει η γερμανική Hamburg Commercial Bank.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή και σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση, ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 50,8 μονάδες έναντι 52,2 μονάδων τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 52,5 μονάδες.

Πρόκειται για τον 4ο συνεχόμενο μήνα όπου ο δείκτης μένει πάνω από το «όριο» των 50 μονάδων (διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων), αλλά και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023.

Το Reuters σημειώνει πως η ζήτηση μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων νωρίτερα αυτό το μήνα και παρά τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για δύο ακόμη μειώσεις φέτος.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της HBOC ανέφερε «μήπως η ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης τελειώνει πριν αρχίσει; Ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να κρατάει την Ευρωζώνη στην επιφάνεια».

«Η ΕΚΤ, η οποία μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο, μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη από τα στοιχεία για τις τιμές που σηματοδότησαν άμβλυνση των πιέσεων στον τομέα των υπηρεσιών της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι δείκτες PMI δεν παρέχουν “πυρομαχικά” για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ» πρόσθεσε ο ντε λα Ρούμπια.

Η μεταποιητική δραστηριότητα, που βρίσκεται σε πτώση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ανέτρεψε τις πρόσφατες ενδείξεις ότι οδεύει προς ανάκαμψη. Ο εργοστασιακός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: