Ξεκινά γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ο «Πορθητής»
- 31/10/2018, 09:37
- SHARE
Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει σήμερα τις γεωτρήσεις, περίπου 62 ν.μ. ανοικτά των ακτών της Αττάλειας. Από το 2019 αρχίζουν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο.
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα τις γεωτρήσεις, περίπου 62 ν.μ. ανοικτά των ακτών της Αττάλειας, όπως ανακοίνωσε χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ.
Ο Φατίχ Ντονμέζ πρόσθεσε ότι ο «Πορθητής» αναμένεται να πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά δεύτερου γεωτρύπανου.
Η γεώτρηση αναμένεται να γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.
«Από το 2019 αρχίζουν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο»
Από το 2019 αρχίζουν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και στο Κατάκολο, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, εξελίσσεται εκστρατεία για την προώθηση των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη που δεν είχαν προσελκύει ενδιαφέρον κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προηγήθηκαν.
Στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο η Κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων και της Edison προγραμματίζει για το 2019 την πρώτη από τις 2 ως 5 ερευνητικές γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν. Στο Κατάκολο, περιοχή που έχει παραχωρηθεί στην Energean, υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 10,5 εκατ. βαρελιών. Η παραγωγική γεώτρηση θα γίνει επίσης την επόμενη χρονιά με στόχο η παραγωγή να αρχίσει το 2020.
Στους στόχους της ΕΔΕΥ περιλαμβάνεται επίσης η προσέλκυση ενδιαφέροντος για έρευνες στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης που δεν παραχωρήθηκαν κατά τους προηγούμενους διαγωνισμούς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Τα δεδομένα αξιολογήθηκαν συστηματικά από τους επιστήμονες της ΕΔΕΥ και τα “οικόπεδα” επαναχαράχθηκαν, ώστε οι περιοχές να χωριστούν σε μεγαλύτερα τμήματα. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις σε συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις εργασίας για την προώθηση των συγκεκριμένων περιοχών στη διεθνή αγορά.