Ξεκινά η εγγραφή για «λαϊκά» έντοκα γραμμάτια: Υψηλές αποδόσεις για ιδιώτες επενδυτές

Ξεκινά η εγγραφή για «λαϊκά» έντοκα γραμμάτια: Υψηλές αποδόσεις για ιδιώτες επενδυτές
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone with background the Greek Parliament on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σήμερα ξεκινά η περίοδος εγγραφής για την απόκτηση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, που δημοπρατεί αύριο ο ΟΔΔΗΧ.

Ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη η περίοδος εγγραφής στις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες για ιδιώτες που επιθυμούν να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας. Η δημοπρασία των τίτλων αυτών θα πραγματοποιηθεί αύριο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Τα αποκαλούμενα «λαϊκά» έντοκα γραμμάτια προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, που υπερβαίνουν το 3%, ξεπερνώντας τις αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες σε αντίστοιχα αποταμιευτικά προϊόντα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η αυριανή έκδοση αφορά έντοκα γραμμάτια διάρκειας 52 εβδομάδων, προσφέροντας στους ιδιώτες τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν μέσω δημόσιας εγγραφής. Το ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο καθορίζεται στα 15.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζήτηση για τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω των ελκυστικών αποδόσεων και του ουσιαστικά μηδενικού κινδύνου.

Στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ το 2023, οι αποδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 3,8% και 3,9%, ενώ 10.000 έως 12.000 φυσικά πρόσωπα επένδυσαν συνολικά 350 εκατ. ευρώ. Για το 2024, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τη ζήτηση στο 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος επενδυτής θα εξασφαλίσει απόδοση λίγο πάνω από το 3%, τη στιγμή που οι απλές καταθέσεις προσφέρουν επιτόκιο μόλις 0,03%, οι νέες καταθέσεις 0,53%, και οι προθεσμιακές έως 2,3%.

Οι επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου με ποσά άνω των 15.000 ευρώ ή χωρίς να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες, μπορούν να αγοράσουν τους τίτλους μέσω τραπεζών, συνεκτιμώντας το κόστος των προμηθειών. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων καθιστά τους κρατικούς τίτλους μια ελκυστική εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: