Ξεκινάει η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Το πρόγραμμα και οι ισορροπίες της Διάσκεψης
- 19/01/2020, 09:48
- SHARE
Με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων θα αρχίσει στις 15:10 (σ.σ.: όλες οι ώρες Ελλάδος) τις εργασίες της στην Καγκελαρία η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη. Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.
Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.
Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.
Η σύνοδος αυτή λαμβάνει χώρα μετά την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα– όπου ο Λίβυος στρατάρχης κατήγγειλε τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και χαρακτήρισε άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ- Τουρκίας- και μετά το ναυάγιο της συνάντησης στη Μόσχα για την επίτευξη εκεχειρίας, από όπου ο Χαφτάρ αποχώρησε χωρίς να υπογράψει συμφωνία.
Όπως αναφέρει το Reuters, διπλωμάτες αναφέρουν ότι σκοπός της συνόδου δεν είναι να επιδιωχθεί διαμοιρασμός εξουσίας μεταξύ των ανατολικών δυνάμεων (Χαφτάρ) και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Τρίπολης (Σάρατζ).
Ωστόσο, αναμένεται να ασκηθεί πίεση στον Χαφτάρ και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του (LNA) προκειμένου να σταματήσει την επίθεση εναντίον της κυβέρνησης στην Τρίπολη.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος από την πτώση του Καντάφι το 2011 και μετά (στην οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο μέλη χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ και αραβικές χώρες), με εξωτερικούς «παίκτες» να υποστηρίζουν με εξοπλισμό, πυρομαχικά και άλλους τρόπους διάφορες πλευρές. Σε γενικές γραμμές, τον Χαφτάρ υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, μαχητές από το Τσαντ και το Σουδάν και (τελευταία) Ρώσοι μισθοφόροι, ενώ κάποια υποστήριξη του παρείχε και η Γαλλία. Στην άλλη πλευρά, ο πλέον «ανοιχτός» υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι η Τουρκία, στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό: Σημειώνεται πως, όπως έχει αναφερθεί, εκατοντάδες φιλότουρκοι μαχητές από τον πόλεμο στη Συρία έχουν επίσης αποσταλεί στη χώρα.
Τ. Ερντογάν: Η διάσκεψη του Βερολίνου συνιστά ένα “σημαντικό βήμα” για την εκεχειρία στη Λιβύη
Η διάσκεψη του Βερολίνου συνιστά ένα «σημαντικό στάδιο» για την εδραίωση της εκεχειρίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου.
«Θεωρούμε τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου ένα σημαντικό στάδιο για την εδραίωση της εκεχειρίας και για να προχωρήσουμε προς μια πολιτική λύση», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προτού αναχωρήσει για τη γερμανική πρωτεύουσα.
«Οι ελπίδες που γεννήθηκαν από αυτήν την εκεχειρία και την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου δεν θα πρέπει να θυσιαστούν για τις φιλοδοξίες υποστηρικτών του αίματος και του χάους», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος
Η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.
Επίσης η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο, σύμφωνα με το προσχέδιο αυτό που θα συζητηθεί κατά τη διάσκεψη.
Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.