Ξεκίνησαν με 300 δολάρια και «έβγαλαν» 60 εκατομμύρια σε δύο χρόνια
- 28/09/2015, 15:49
- SHARE
Η εταιρεία γυαλιών βρήκε το μυστικό.
Για κάποιους έχει μεγαλύτερη σημασία η εμπειρία που κερδίζεις μέσα απ’ τη δουλειά σου, απ’ ότι το τελικό αποτέλεσμα. Γι αυτό και μια μεγάλη μερίδα ατόμων υποστηρίζει πώς μπορείς να γίνεις πολύ καλύτερος μέσα απ’ την αποτυχία. Κάπως έτσι, οι νέοι επιχειρηματίες «επιτρέπεται» να αποτύχουν και μια και δυο, ακόμα και τρεις φορές μέχρι να βρουν αυτή την ιδέα που θα κάνει τη διαφορά.
Οι startups, όμως, εξορισμού «οφείλουν» να βγάλουν τα χρήματα που δανείστηκαν πολύ σύντομα. Έτσι «μεταφράζεται» η επιτυχία. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο και αρκετά δύσκολο. Υπάρχουν, όμως, εταιρείες που το έχουν καταφέρει.
Μία απ’ αυτές είναι και η Hawkers Co, μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται εδώ και δύο χρόνια στο χώρο των γυαλιών ηλίου. Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαφημίσεις του Facebook, πέντε νεαροί που βρίσκονται πίσω απ’ το brand κατάφεραν να κάνουν τα 300 δολάρια που είχαν ως αρχικό κεφάλαιο, 60 εκατ. δολάρια.
Και εξηγούν τον τρόπο.
Μάθετε την αγορά στην οποία θα δραστηριοποιηθείτε
Όταν ο Alex Moreno, CEO της εταιρείας, αποφάσισε να δημιουργήσει την Hawkers, ήθελε να την κάνει εύκολα προσβάσιμη στο κοινό, οικονομικά προσιτή, ώστε να αγαπηθεί απ’ τον κόσμο. Τυπικά, οι εταιρείες πρέπει να αφιερώσουν χρόνο και κόπο, ώστε να «αφουγκραστούν» την αγορά και τον ανταγωνισμό πριν λανσάρουν το δικό τους προϊόν. Όπως εξηγεί, όμως, ο Moreno, η περίπτωση της Hawkers ήταν εντελώς διαφορετική εξαιτίας της αγοράς στην οποία στόχευε να διεισδύσει.
Η εταιρεία προσπάθησε να εισέλθει σε μια αγορά της οποίας το μονοπώλιο κατέχει η Luxxotica, η εταιρεία που “κρύβεται” πίσω απ’ τα σημαντικότερα εμπορικά σήματα συμπεριλαμβανομένων των Prada, Ray-Ban και Gucci. Ο Caleb Garrett, angel investor και συνεργάτης της Hawkers στις ΗΠΑ εξηγεί πως δεν χρειάζεται να «γδάρει» κανείς τους πελάτες για ένα καλό προϊόν. Και φαίνεται πως είχε δίκιο. Η εταιρεία τους πουλάνε γυαλιά που ξεκινούν από 20-40 δολάρια (λιανική τιμή) όταν τα Ray-Ban ξεκινούν από 200. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως τα γυαλιά και των δύο εταιρειών κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο, όπως και τα περισσότερα από τα εμπορικά σήματα της Luxxotica.
Πάρτε ρίσκα
Όταν ο Moreno χρησιμοποίησε τα τελευταία του 300 δολάρια για να ξεκινήσει η εταιρεία, είχε ως πρωτότυπο μια απλή ιστοσελίδα. Γνωρίζοντας ότι ήθελε να κρατήσει τις τιμές χαμηλά, αποφάσισε να πουλήσει τα προϊόντα μόνο online. Σύμφωνα με τον Garrett, ένας λόγος για τον οποίο αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας της Hawkers ήταν το γεγονός πως δεν φοβήθηκαν ποτέ να δοκιμάσουν τα πάντα για να τραβήξουν όλα τα βλέμματα πάνω τους, παραμένοντας μακριά απ’ παραδοσιακές τακτικές των χονδρικών πωλήσεων. «Επειδή είχαμε 300 δολάρια όταν ξεκινήσαμε την εταιρεία, ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τίποτα ως αποτυχία, διότι ακόμα κι αν η εταιρεία έκλεινε αύριο, το μόνο που θα χάναμε θα ήταν μερικά δολάρια» εξηγεί.
Η ομάδα περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο στενούς φίλους του Moreno και μέλη της οικογένειας του με τεχνολογικό υπόβαθρο, οι οποίοι τον συμβούλεψαν να αγοράσει διαφημίσεις στο Facebook. Σύμφωνα με τον Moreno, τη στιγμή που οι διαφημίσεις του Facebook είχαν δεχτεί αρκετά αρνητικά σχόλια εξαιτίας της αλλαγής στον αλγόριθμο, εκείνοι ρίσκαραν και… νίκησαν αφού μέσα σε λίγες βδομάδες οι φαν της σελίδας τους στα social media έχουν πολλαπλασιαστεί και οι πωλήσεις άρχισαν να ανεβαίνουν στα ύψη.
Η διαφάνεια είναι το «κλειδί της επιτυχίας»
Σύμφωνα με τους δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας, η συνεχιζόμενη επιτυχία τους βασίζεται στο γεγονός πως έχουν «κρατήσει τα πράγματα απλά και διαφανή για τον πελάτη». Αυτό σημαίνει πως το μήνυμα τους φτάνει σε όλους τους πελάτες με τη χρήση όλων των μέσων. Ο Garrett εξηγεί επίσης πως παίζε σημαντικό ρόλο οι συνεργασίες που συνάπτει η εταιρεία. Στη δική τους περίπτωση οι συμμαχίες με το Facebook , Paypal , DOPE, Saucey και άλλες εταιρείες ήταν κομβικής σημασίας.
Σίγουρα το να τα ποντάρεις όλα και να δίνεις την ίδια προσοχή στον κάθε πελάτη ξεχωριστά σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν πολλοί κι ακόμα κι αν το κάνουν κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί για το αποτέλεσμα.