Ξεκίνησε το 4ο μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Ξεκίνησε το 4ο μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Χίλιοι μαθητές από πέντε χώρες ερευνούν τη σύνδεση ανθρωπιστικών-θετικών επιστημών και τεχνολογίας.

Τη σύνδεση των ανθρωπιστικών επιστημών με τις επιστήμες της βιολογίας, χημείας, φυσικής, των μαθηματικών και της πληροφορικής επιχειρούν φέτος οι μαθητές που συμμετέχουν στο 4ο μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας, Acstac, του Κολλεγίου Ανατόλια, μέσα από περισσότερες από 150 διαθεματικές εργασίες, στις οποίες οι μικροί ερευνητές προσεγγίζουν φαινόμενα που αφορούν τον άνθρωπο και παράγουν ιδέες στα εργαστήρια.

Στο φετινό συνέδριο συμμετέχουν πάνω από 1.000 μαθητές από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Μολδαβία και την Ινδία, οι οποίοι μέσα από ένα περιβάλλον προσομοίωσης ενός επιστημονικού συνεδρίου, θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους, αποκτώντας την εμπειρία της έρευνας και της διοργάνωσης ενός συνεδρίου.

Η ομάδα του πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» μελέτησε τις ιδιότητες της ύλης στη νανοκλίμακα και προσπάθησε να παράξει στο εργαστήριο ηλεκτροχρωμικά λεπτά υμένια σε νανοκλίμακα, παρατηρώντας την απορρόφηση του φωτός από αυτά, αλλά και τις ιδιότητές τους.

Διαβάστε ακόμη: Ένας πυρηνικός φυσικός μόλις 13 ετών 

Μαθητές του Πειραματικού Σχολείου του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης διερεύνησαν τη δυνατότητα χρήσης των smartphones στη σεισμολογία. Καθώς τα τηλέφωνα νέας γενιάς διαθέτουν αισθητήρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μέτρηση μεγεθών πολλών φυσικών φαινομένων, η ομάδα προχώρησε σε συγκριτική μελέτη των δυνατοτήτων ενός smartphone σε σχέση με έναν επαγγελματικό σεισμογράφο που διαθέτει το Σεισμολογικό κέντρο του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ερευνώντας τη δυνατότητα χρήσης του από επιστήμονες για την καταγραφή και επεξεργασία σεισμικών δονήσεων.

Το 2ο Λύκειο Ελευθερίου Κορδελιού χρησιμοποίησε τους νόμους της φυσικής για να υπολογίσει την περίοδο και την ακτίνα περιφοράς των τεσσάρων δορυφόρων του Δία, αλλά και την μάζα του πλανήτη, ενώ μαθητές Λυκείου του Αριστοτέλειου κολεγίου περιγράφουν πειράματα που διεξάγονται στο CERN, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Ερευνητικό Κέντρο και συγκεκριμένα την έρευνα για τα αξιόνια, τα πιθανά σωματίδια της σκοτεινής ύλης που η ύπαρξή τους θα ερμηνεύσει τη συμμετρία στη φύση.

Διαβάστε ακόμη: Από «πιτσιρικάς» – ειδικός στο διαδίκτυο

Ομάδα μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης μελέτησε τις επιπτώσεις του ύπνου στις διάφορες πτυχές της σχολικής ζωής των μαθητών του, καταρτίζοντας ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ύπνου των μαθητών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης και με το εργαστήριο Διαταραχών Ύπνου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

Αντίστοιχα, το κολέγιο Αθηνών θα παρουσιάσει την μελέτη του γύρω από την Θεωρία των Παιγνίων, τα μοντέλα συνεργασίας και σύγκρουσης, ενώ μαθήτριες του κολεγίου Ανατόλια παρουσιάζουν επιστημονικές προσεγγίσεις που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα θαύματα, όπως εμφανίζονται στα χριστιανικά κείμενα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ