Ξεκίνησε η δημοπρασία για την κατασκευή του δικτύου 5G στη Γερμανία- Κατά του αποκλεισμού της Huawei η Μέρκελ
- 20/03/2019, 11:05
- SHARE
Υπέρ της συμμετοχής της κινεζικής εταιρίας υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών Huawei στον διαγωνισμό για την ανάθεση της δημιουργίας δικτύου 5G τάχθηκε εκ νέου η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, παρά τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ.
«Τα θέματα ασφάλειας δεν συζητούνται δημοσίως», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσημη έναρξη, χθες, της δημοπρασίας, απαντώντας εμμέσως στις απειλές της Ουάσιγκτον δια στόματος του πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ότι σε περίπτωση ανάθεσης του έργου στην Huawei, θα διακοπεί η συνεργασία με την Γερμανία σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών. Η Καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι δεν θα αποκλειστεί μια εταιρεία μόνο και μόνο επειδή προέρχεται από μια συγκεκριμένη χώρα. Άλλωστε, επισήμανε, μέχρι τώρα πάρα πολλές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της εταιρίας και η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει, αντί να την αποκλείσει, να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για το έργο. «Πρέπει να δώσουμε σε όλους μια ευκαιρία. Ταυτόχρονα, δεν επιτρέπεται να είμαστε αφελείς, καθώς στην Κίνα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες από ό,τι στην Ευρώπη», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Υπέρ της συμμετοχής της Huawei στον διαγωνισμό τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Τόμας Όπερμαν (SPD), ο οποίος αναγνώρισε ότι πρόκειται για «αξιόπιστους επαγγελματίες, οι οποίοι προσφέρουν καλή τεχνολογία σε οικονομικές τιμές». Το ερώτημα είναι, συμπλήρωσε, αν δικαιολογείται η εμπιστοσύνη προς την Κίνα, η οποία, δήλωσε, «δεν είναι κράτος δικαίου, αλλά μια δικτατορία», με αποτέλεσμα οι εταιρίες να μην είναι σε θέση να αποφύγουν την εκμετάλλευσή τους από το καθεστώς. «Για αυτό είναι σημαντικό οι όροι ασφαλείας να αυστηροποιηθούν. Το δίκτυο 5G αποτελεί κρίσιμη υποδομή, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε από επιθέσεις ή χειραγώγηση από το εξωτερικό», δήλωσε ο Τόμας Όπερμαν και τόνισε ότι αυτό το έργο θα έπρεπε να είναι σε θέση η Ευρώπη να το αναλάβει μόνη της, με εταιρίες όπως η Ericsson και η Nokia.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τεχνολογική εταιρεία βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας για την κατοχύρωση διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το 2018.
Η Huawei έχει ηγετική θέση στις καινοτομικές τεχνολογικές λύσεις που προέρχονται από την Ασία, ενώ η ίδια κατέθεσε παραπάνω από τις μισές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων (WIPO), την προηγούμενη χρονιά.
«Η Ασία καταθέτει τώρα την πλειοψηφία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μέσω του WIPO, ενώ το γεγονός αυτό, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για τον οικονομικό δυναμισμό της περιοχής, που υπογραμμίζει την ιστορική γεωγραφική αλλαγή της καινοτομικής δραστηριότητας από την Δύση στην Ανατολή», δήλωσε ο διευθυντής του WIPO, Φράνσις Γκούρι.
Τα στατιστικά στοιχεία του WIPO δείχνουν ότι το 50,5% των αιτήσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (PCT) προήλθαν από την Ασία, με την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική να ακολουθούν με ποσοστό περίπου 25% η καθεμιά.