Ξεκίνησε η παράδοση των φύλλων επιστράτευσης στους ιδιώτες γιατρούς στην Αττική- Φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών σε όποιον αρνηθεί
- 22/03/2021, 15:48
- SHARE
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης των φύλλων επίταξης προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υγείας στην Αττική και ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Αστυνομία.
Τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε ήδη η παράδοση.
Πρόκειται συγκεκριμένα για 206 ιδιώτες ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς) στην Αττική και ειδικότερα 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιανατολική Αττική, 36 στη βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.
Το συγκεκριμένο φύλλο επίταξης αναφέρει ότι θα είναι σε ισχύ από την 8η πρωϊνή της επόμενης της επίδοσης και για χρονικό διάστημα ενός έτους.
Όπως αναφέρεται επίσης στο σχετικό έγγραφο:
Προκειμένου να προσφέρει τις προσωπικές υπηρεσίες του/της ως ιατρού στο ακόλουθο Νοσοκομείο του ΕΣΥ, σύμφωνα με το ωράριο του προγράμματος εκπλήρωσης των υπηρεσιακών καθηκόντων ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας με βαθμό Επιμελητή Β, στην κλινική, στην οποία πρόκειται να του ανατεθούν καθήκοντα από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Ά 47) η άρνηση παραλαβής και η παράλειψη εκτέλεσης των ως άνω υποχρεώσεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
Ώρα μεγάλης ευθύνης- Συνεργασία με ιδιωτικό τομέα
«Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτή την ώρα της μεγάλης ευθύνης και θα μετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Διαφορετικά θα επιβληθούν τα προβλεοπόμενα από το σύνταγμα και το νόμο» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα σχετικά.
Η κυβέρνηση πάντως δέχεται σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αντί για επίταξη των υποδομών και του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών προχωράει σε ένα αναποτελεσματικό μέτρο της επιστράτευσης ορισμένων ιδιωτών γιατρών.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ωστόσο επέμεινε στο ότι έχουν ληφθεί μέτρα διεύρυνσης της συνεργασίας του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Υγεία και μάλιστα αυτή η φράση πως «υπάρχει ήδη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» αποτελεί την απάντηση στο «γιατί δεν προχωράει η κυβέρνηση σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών αφού υπάρχει πρόβλημα με την πληρότητα των ΜΕΘ;».
Ύστατο μέτρο
Σε ότι αφορά αυτό καθ’ αυτό το μέτρο της επιστράτευσης ορισμένων ιδιωτών γιατρών η κα Πελώνη εξήγησε ότι «ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας. Κρίθηκε ότι τώρα ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν σ’ αυτή την μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια και οι ιδιώτες γιατροί και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους και προσχώρησαν οικειοθελώς 61 μόλις γιατροί».
«Φοβάμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε τι που κάνει η κυβέρνηση έχει απέναντι ένα «όχι». Έχουμε πει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας. Σε αυτό έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και πολυδύναμες ΜΕΘ» τόνισε η κα Πελώνη σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στον «Ερυθρό Σταυρό».
Επιλέγει να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει covid free τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια επιλέγοντας να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της Υγείας και πως «όταν κάποιες μικρές μονάδες επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο κάνοντας δώρο -ουσιαστικά- στην ιδιωτική πρωτοβουλία».
«H συσσώρευση ασθενών που έχουν ανάγκη να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, και η έλλειψη κλινών, δημιουργεί μια εικόνα κατάστασης πολέμου», είπε σημειώνοντας ότι «πάνω από 100 ασθενείς είναι πρόχειρα διασωληνωμένοι σε κλινικές κορωνοϊού, ψάχνοντας κλίνη σε ΜΕΘ.
Ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός ότι μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ερυθρός Σταυρός, μετατρέπονται σε νοσοκομεία κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως θα έπρεπε οι υπόλοιποι ασθενείς. Ανέφερε μάλιστα, ενδεικτικά, ότι από τους τους 120 ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, ένα μεγάλο ποσοστό είναι non-covid.