Ξεκόλλησε η πολύπαθη επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην Αφάντου της Ρόδου
- 05/10/2018, 13:38
- SHARE
«Πράσινο φως» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για να προχωρήσει η επί πολλά χρόνια συζητούμενη επένδυση.
Μετά από αρκετά χρόνια, το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Εφορεία αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου δίνει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η επί πολλά χρόνια συζητούμενη επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, στα δύο ακίνητα στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «η δοκιμαστική έρευνα στο ακίνητο Αφάντου κατέδειξε ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν δεν παρεμποδίζουν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης».
Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής δήλωσε: «Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στην Αφάντου όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αλλά μπορούν, μέσα από την κατάλληλη ανάδειξή τους, να της προσδώσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από αυτή την εξέλιξη η εκτίμηση στο ΤΑΙΠΕΔ είναι πως τουλάχιστον η συμφωνία με τον επενδυτή για το βόρειο τμήμα του ακινήτου είναι δυνατόν να υπογραφεί εντός τους έτους και για το νότιο στις αρχές του επομένου.
Στις εκκρεμότητες για το νότιο ακίνητο περιλαμβάνεται η έκδοση πράξης δασικού χαρακτηρισμού. Εκκρεμεί ακόμα η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Ο διαγωνισμός για την διάθεση των δύο ακινήτων στην Αφάντου της Ρόδου ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου 2014, ωστόσο, η συζήτηση για την αξιοποίηση της περιοχής έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1970…
Ανάδοχος επενδυτής για το ακίνητο Golf – Βόρειο Αφάντου είναι η εταιρία M.A. Angeliades Inc. με προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ και για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» – Νότιο Αφάντου η εταιρία T.N. Aegean Sun Investments με τίμημα 15,2 εκατ. (σύνολο 42,1 εκατ.).
Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκόλφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.
Από την ανάπτυξη εξαιρείται πλήρως έκταση 286 στρεμμάτων ως ζώνη απολύτου προστασίας του φυσικού τοπίου, δεδομένου ότι περιλαμβάνει δασική και αρχαιολογική ζώνη, καθώς και ζώνη προστασίας υγροτόπου.
Στο υπόλοιπο της έκτασης, που θα αξιοποιηθεί με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, θα αναπτυχθούν κυρίως ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και σε μικρό ποσοστό πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες με συνολική δόμηση που δεν θα ξεπερνά τα 151.000 τμ.