Ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί παγκοσμίως- Ποιες χώρες προηγούνται
- 02/02/2021, 14:10
- SHARE
Λιγότερο από δύο μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών τον Δεκέμβριο, περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας την Τρίτη είχαν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 101.317.005 εμβολιασμοί σε τουλάχιστον 77 χώρες ή περιοχές, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το Ισραήλ δείχνει τον δρόμο
Το Ισραήλ είναι μακράν η χώρα που προηγείται στη μάχη της ανοσοποίησης κατά του κορωνοϊού. Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού (37%) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ ένας στους πέντε Ισραηλινούς (21%) έχει λάβει και τη δεύτερη δόση.
Όλα τα εμβόλια που είναι αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία στον κόσμο απαιτούν δύο δόσεις για την εξασφάλιση της βέλτιστης ανοσοποίησης.
Το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει συμφωνία με τη Pfizer για παροχή εμβολίων με αντάλλαγμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου της εταιρείας.
Προνόμιο των πλούσιων χωρών
Οι χώρες με υψηλό εισόδημα (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα), οι οποίες αντιστοιχούν μόλις στο 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, συγκεντρώνουν το 65% των δόσεων που χορηγούνται σε όλο τον κόσμο. Πέρα από το Ισραήλ, πρόκειται για τις χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και του Αραβικού Κόλπου.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο (9,8 εκατ. δόσεις στο 13,7% του πληθυσμού ), οι ΗΠΑ (32,2 εκατ. δόσεις, 7,9%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3,4 εκατ. δόσεις, χωρίς δεδομένα για τον αριθμό των ανθρώπων) και η Σερβία (6,2%).
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 12,7 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί στο 2,3% του πληθυσμού. Μεταξύ των 27 κρατών-μελών προηγούνται η Μάλτα (5,4%), η Δανία (3,2%) και η Πολωνία (3,1%). Η Γαλλία είναι στη μέση: 1,5 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί στο 2,2% του πληθυσμού.
Η Κίνα και την Ινδία, οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία των χωρών μεσαίου εισοδήματος, έχουν χορηγήσει αντίστοιχα 24 και 4 εκατ. δόσεις, οι οποίες καλύπτουν πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού.
Οι φτωχοί θα περιμένουν
Το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο εμβολιασμός. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για αναπτυσσόμενες χώρες που «παρακολουθούν και περιμένουν», σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγεσούς.
Μέχρι σήμερα, καμία χώρα χαμηλού εισοδήματος δεν έχει ξεκινήσει μαζική εκστρατεία εμβολιασμού. Οι χώρες αυτές αναμένουν τις πρώτες παραδόσεις από τον μηχανισμό Covax, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ και τη διεθνή Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi).
Σε αυτή την κατηγορία, πρωτοπόρος θεωρείται η Γουινέα που έχει εμβολιάσει μερικές δεκάδες ανθρώπους σε πιλοτική φάση.
Ορισμένες πλούσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ή η Αυστραλία, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.
Διπλωματία των εμβολιασμών
Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο επτά εμβόλια.
Η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη, το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου έχουν κατά πλειονότητα επιλέξει αυτά που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer-BioNTech (αμερικανο-γερμανικό) και τη Moderna (αμερικανικό), ενώ το βρετανικό εμβόλιο των AstraZeneca-Oxford, που θα εμφανιστεί σύντομα στην ΕΕ μετά την πρόσφατη έγκρισή του, χορηγείται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, αλλά επίσης στη Μιανμάρ, το Μαρόκο και τη Σρι Λάνκα.
Η Ινδία, χώρα με ισχυρή φαρμακοβιομηχανία, στηρίζεται στο εμβόλιο της Bharat Biotech που αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία.
Το εμβόλιο Spoutnik V του ρωσικού κέντρου Γκαμαλέγια χορηγείται στη Ρωσία, την Αργεντινή, τη Λευκορωσία, τη Σερβία ή και την Αλγερία.
Το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm χορηγείται στην Κίνα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, τις Σεϋχέλλες, την Αίγυπτο, το Λάος και τη Σερβία, ενώ το εμβόλιο της Sinovac στην Ινδονησία, τη Βραζιλία και την Τουρκία.