Ξεχωρίζοντας το κακόβουλο λογισμικό και περιεχόμενο στην εποχή των chatbot
- 15/04/2023, 16:00
- SHARE
Πώς μπορούμε να εντοπίζουμε κακόβουλο λογισμικό, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλο κακόβουλο περιεχόμενο που παράγεται από εγκληματικούς φορείς ή από τεχνητή νοημοσύνη;
Καθώς τα chatbot ενσωματώνονται στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πιθανότητες να πέσετε θύμα κακόβουλου λογισμικού ή κακόβουλων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αυξάνονται. Και πολλά ερευνητικά ιδρύματα προειδοποιούν πλέον για τους κινδύνους των AI chatbot, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία που τα τροφοδοτεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κυβερνοεπιθέσεις.
Οι ειδικοί λένε ότι το ChatGPT και οι ανταγωνιστές του έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν στους κακοποιούς να διεξάγουν πιο εξελιγμένες επιχειρήσεις phishing ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για παράδειγμα, η δημιουργία μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορες γλώσσες θα είναι απλή – οπότε τα αποκαλυπτικά σημάδια των κακόβουλων μηνυμάτων, όπως η κακή γραμματική και ορθογραφία, θα είναι λιγότερο εμφανή.
Έχοντας αυτό κατά νου, οι ειδικοί συμβουλεύουν μεγαλύτερη επαγρύπνηση από ποτέ όσον αφορά το κλικ σε συνδέσμους ή τη λήψη συνημμένων αρχείων από άγνωστες πηγές. Ως συνήθως, χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας και διατηρήστε το ενημερωμένο για την προστασία από κακόβουλο λογισμικό.
Η γλώσσα μπορεί να είναι άψογη, αλλά το περιεχόμενο του chatbot μπορεί συχνά να περιέχει πραγματολογικά λάθη ή ξεπερασμένες πληροφορίες – και αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι μη ανθρώπινου αποστολέα. Μπορεί επίσης να έχει ένα άχαρο, τυποποιημένο στυλ γραφής – αλλά αυτό μπορεί μάλλον να βοηθήσει παρά να εμποδίσει το bot του κακόβουλου υποκειμένου ώστε να περάσει ως επίσημη επικοινωνία.
Οι υπηρεσίες που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη αναδύονται με ταχείς ρυθμούς και καθώς αναπτύσσονται, οι κίνδυνοι πρόκειται να ενταθούν. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι οι υπηρεσίες όπως το ChatGPT μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να γράψουν κακόβουλο λογισμικό, ενώ υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών που εισάγονται σε υπηρεσίες με δυνατότητα συνομιλίας στο διαδίκτυο.
Άλλες μορφές generative τεχνητής νοημοσύνης -που είναι σε θέση να παράγουν περιεχόμενο όπως φωνή, κείμενο ή εικόνες- θα μπορούσαν να προσφέρουν στους εγκληματίες την ευκαιρία να δημιουργήσουν πιο ρεαλιστικά, deepfake βίντεο μιμούμενοι έναν υπάλληλο τράπεζας που ζητάει κωδικό πρόσβασης, για παράδειγμα.
Ακούγεται ειρωνικό αλλά εν τέλει οι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να εντοπίζουν καλύτερα αυτούς τους τύπους απειλών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Σε τελευταία ανάλυση, η καλύτερη προστασία από το κακόβουλο λογισμικό και την τεχνητή νοημοσύνη κακόβουλων δρώντων είναι η δική μας επαγρύπνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: