Χεζμπολάχ μετά το θάνατο του Νασράλα: «Έτοιμοι για κάθε χερσαία εισβολή του Ισραήλ»

Hezbollah
epa11633381 A handout screengrab taken from Hezbollah's Al Manar TV shows Hezbollah deputy leader Sheikh Naim Qassem delivering a televised address from an unknown location, days after Hezbollah leader Hassan Nasrallah was killed in an Israeli airstrike, 30 September 2024. According to the UN Humanitarian Coordinator in Lebanon, Imran Riza, the recent escalations in Lebanon have led to widespread destruction of homes and infrastructure across the country. At least 700 people have been killed, thousands have been injured, and nearly 120,000 people have been displaced in the past week. best quality availableHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρώτη φορά που υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης μίλησε δημόσια μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι το κίνημα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Το Ισραήλ δεν θα επιτύχει τους στόχους του, τόνισε.

«Θα αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανότητα και είμαστε έτοιμοι αν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να εισέλθουν από ξηράς και οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για μια χερσαία εμπλοκή» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης μίλησε δημόσια μετά τη δολοφονία του Νασράλα, την οποία η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε το περασμένο Σάββατο.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Νασράλα, ο ίδιος είπε πως «θα επιλέξουμε έναν γενικό γραμματέα για το κόμμα το συντομότερο δυνατό και θα συμπληρώσουμε την ηγεσία και τις θέσεις σε μόνιμη βάση».

Ο Κασέμ δήλωσε ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ συνέχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες σε βάθος 150 χιλιομέτρων στο ισραηλινό έδαφος και ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

«Αυτό που κάνουμε είναι το ελάχιστο δυνατό. Γνωρίζουμε ότι η μάχη μπορεί να είναι μακρά. Θα νικήσουμε όπως νικήσαμε στην απελευθέρωση του 2006 απέναντι στον ισραηλινό εχθρό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην τελευταία αιματηρή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου.

Ο Κασέμ, ο οποίος ζήτησε υπομονή από τους υποστηρικτές του, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει τη δολοφονία στελεχών της διορίζοντας αντικαταστάτες.

Το Reuters σημειώνει πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στη Χεζμπολάχ σε ένα κύμα επιθέσεων δύο εβδομάδων σε στόχους στο Λίβανο, το οποίο έχει εξουδετερώσει αρκετούς διοικητές. Το ενδεχόμενο η επόμενη κίνηση του Ισραήλ να είναι η αποστολή χερσαίων στρατευμάτων και τεθωρακισμένων πάνω από τα σύνορα απασχολεί πολλούς.

Σε άλλες εξελίξεις, η Χαμάς δήλωσε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον ηγέτη της στον Λίβανο στην πόλη Τύρος τη Δευτέρα, και μια άλλη παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι τρεις από τους ηγέτες της έχασαν τη ζωή τους σε μια επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού – το πρώτο τέτοιο χτύπημα εντός των ορίων της πρωτεύουσας.

Οι δολοφονίες ήταν οι πιο πρόσφατες σε ένα κύμα εντατικοποιημένων ισραηλινών επιθέσεων κατά στόχων μαχητών στο Λίβανο, μέρος μιας σύγκρουσης που εκτείνεται επίσης από τα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στην Υεμένη και στο εσωτερικό του ίδιου του Ισραήλ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι ο ηγέτης της στο Λίβανο, Φατέχ Σερίφ Αμπού ελ-Αμίν σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγο, το γιο και την κόρη του, σε μια επίθεση που είχε στόχο το σπίτι τους σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στη νότια πόλη Τύρος τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: