Χόλτσμαν (EKT): Γιατί δεν πρέπει να βιαστούμε με νέες μειώσεις επιτοκίων

Χόλτσμαν (EKT): Γιατί δεν πρέπει να βιαστούμε με νέες μειώσεις επιτοκίων
Photo: pixabay.com
Τι ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποιεί ότι οι εκτιμήσεις για την επιμονή του πληθωρισμού είναι λάθος. Ανέφερε ότι είναι καλύτερο να καθυστερήσουν οι μειώσεις επιτοκίων παρά να γίνουν βιαστικά, καθώς η πρόωρη μείωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων και αναταραχή στην οικονομία.

Ο Χόλτσμαν, γνωστός για τις σκληρές του απόψεις, διαφώνησε με τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον περασμένο Ιούνιο. Πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ακολουθεί τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και ότι η πολύ αργή μείωση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει προσωρινά σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίθετα, η πρόωρη μείωση των επιτοκίων και η επανεμφάνιση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων, προκαλώντας μεγαλύτερη αναταραχή και αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό σύστημα.

Ο Χόλτσμαν τόνισε επίσης ότι μια μικρή διαφορά μεταξύ των επιτοκίων της ΕΚΤ και της Fed δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων πριν από την Fed, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των επιτοκίων Ευρωζώνης και ΗΠΑ, επηρεάζοντας αρνητικά τη συναλλαγματική ισοτιμία και αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: