«Χοντραίνει» η κόντρα ΗΠΑ και Κίνας για τα αυτοκίνητα: Προς απαγόρευση του κινεζικού software ο Μπάιντεν

«Χοντραίνει» η κόντρα ΗΠΑ και Κίνας για τα αυτοκίνητα: Προς απαγόρευση του κινεζικού software ο Μπάιντεν
This photo shows a gerenal view of China's and USA's flags during a meeting between US Treasury Secretary Janet Yellen and China's Vice Premier He Lifeng at the Guangdong Zhudao Guest House in the southern Chinese city of Guangzhou, on April 5, 2024. (Photo by Pedro Pardo / AFP)
Θα αποτρέψουν τη δοκιμή αυτοκινούμενων αυτοκινήτων στους δρόμους των ΗΠΑ από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ πρότεινε τη Δευτέρα να απαγορευτεί το κινεζικό software και hardware σε συνδεδεμένα οχήματα στους αμερικανικούς δρόμους λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, μια κίνηση που θα απαγόρευε ουσιαστικά την είσοδο σχεδόν όλων των κινεζικών αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά.

Ο σχεδιαζόμενος κανονισμός, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, θα αναγκάσει επίσης τις αμερικανικές και άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες τα επόμενα χρόνια να αφαιρέσουν βασικό κινεζικό software και hardware από τα οχήματα στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη συλλογή δεδομένων από κινεζικές εταιρείες σχετικά με τους οδηγούς και τις υποδομές των ΗΠΑ μέσω συνδεδεμένων οχημάτων, καθώς και για πιθανή ξένη χειραγώγηση των οχημάτων που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και τα συστήματα πλοήγησης. Ο Λευκός Οίκος διέταξε τον Φεβρουάριο να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους.

Οι απαγορεύσεις θα αποτρέψουν τη δοκιμή αυτοκινούμενων αυτοκινήτων στους δρόμους των ΗΠΑ από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και θα επεκταθούν στο λογισμικό και το υλικό των οχημάτων που παράγονται από άλλους ξένους αντιπάλους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Όταν οι ξένοι αντίπαλοι κατασκευάζουν λογισμικό για την κατασκευή ενός οχήματος, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση, μπορεί να ελεγχθεί εξ αποστάσεως, γεγονός που απειλεί την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια των Αμερικανών στους δρόμους» δήλωσε η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο.

«Σε μια ακραία κατάσταση, ένας ξένος αντίπαλος θα μπορούσε να κλείσει ή να πάρει τον έλεγχο όλων των οχημάτων του που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλα ταυτόχρονα, προκαλώντας δυστυχήματα, μπλοκάροντας δρόμους» πρόσθεσε.

Η κίνηση αυτή αποτελεί σημαντική κλιμάκωση των συνεχιζόμενων περιορισμών των Ηνωμένων Πολιτειών σε κινεζικά οχήματα, λογισμικό και εξαρτήματα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν κλείδωσε απότομες αυξήσεις δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού 100% στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και νέες αυξήσεις στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και σε βασικά ορυκτά.

Υπάρχουν σχετικά λίγα κινεζικής κατασκευής αυτοκίνητα ή ελαφρά φορτηγά που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά η Ραϊμόντο δήλωσε ότι το υπουργείο ενεργεί «προτού οι προμηθευτές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων που συνδέονται με την Κίνα ή τη Ρωσία γίνουν κοινός τόπος και διαδεδομένα στον αμερικανικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Δεν πρόκειται να περιμένουμε μέχρι οι δρόμοι μας να γεμίσουν με αυτοκίνητα και ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά σημαντικός πριν δράσουμε».

Σχεδόν όλα τα νεότερα αυτοκίνητα και φορτηγά θεωρούνται «συνδεδεμένα» με ενσωματωμένο υλικό δικτύου που επιτρέπει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, επιτρέποντάς τους να μοιράζονται δεδομένα με συσκευές τόσο εντός όσο και εκτός του οχήματος.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η πρόταση θα απαγορεύσει ουσιαστικά όλα τα υπάρχοντα κινεζικά ελαφρά αυτοκίνητα και φορτηγά από την αγορά των ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσε ότι θα επιτρέψει στις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να ζητήσουν «ειδικές άδειες» για εξαιρέσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άφθονες αποδείξεις ότι η Κίνα έχει προπαραθέσει κακόβουλο λογισμικό σε κρίσιμες αμερικανικές υποδομές, δήλωσε στην ίδια ενημέρωση ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

«Με δυνητικά εκατομμύρια οχήματα στους δρόμους, το καθένα με διάρκεια ζωής 10 έως 15 ετών, ο κίνδυνος διαταραχής και σαμποτάζ αυξάνεται δραματικά» υποστήριξε.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τον περασμένο μήνα τη σχεδιαζόμενη δράση για τον περιορισμό των κινεζικών εξαγωγών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες:«Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να τηρήσουν με σοβαρότητα τις αρχές της αγοράς και τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες και να δημιουργήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες από όλες τις χώρες. Η Κίνα θα υπερασπιστεί σταθερά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της».

Η πρόταση προβλέπει την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης του λογισμικού από το έτος μοντέλου 2027, ενώ η απαγόρευση του hardware θα τεθεί σε ισχύ από το έτος μοντέλου 2030 ή τον Ιανουάριο του 2029.

Το υπουργείο Εμπορίου δίνει στο κοινό 30 ημέρες για να σχολιάσει την πρόταση και ελπίζει να την οριστικοποιήσει έως τις 20 Ιανουαρίου. Οι κανόνες θα ισχύουν για όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο δρόμο, αλλά εξαιρούνται τα γεωργικά οχήματα ή τα οχήματα εξόρυξης που δεν χρησιμοποιούνται σε δημόσιους δρόμους.

Η Alliance For Automotive Innovation, μια ομάδα που εκπροσωπεί μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των General Motors, Toyota, Volkswagen και Hyundai, έχει προειδοποιήσει ότι η αλλαγή του υλικού και του λογισμικού θα πάρει χρόνο.

Η ομάδα σημείωσε ότι το υλικό και το λογισμικό των συνδεδεμένων οχημάτων αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αλλά δεν μπορούσε να διευκρινίσει σε ποιο βαθμό τα εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής κυριαρχούν στα αμερικανικά μοντέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com