Χουσεΐν Σατζουάνι: Ποιος είναι ο «Ντόναλντ του Ντουμπάι» που εισβάλλει στο Top-200 των δισεκατομμυριούχων

Χουσεΐν Σατζουάνι: Ποιος είναι ο «Ντόναλντ του Ντουμπάι» που εισβάλλει στο Top-200 των δισεκατομμυριούχων
(FILES) US President-elect Donald Trump (L) and Tesla and SpaceX CEO Elon Musk watch a fight during UFC 309 at Madison Square Garden in New York, on November 16, 2024. Tech billionaire Elon Musk spent at least $270 million to help Donald Trump win the US presidency, according to new federal filings on December 6. 2024, making him the country's biggest political donor. SpaceX and Tesla CEO Musk, the world's richest person, was an ardent supporter of Trump's White House campaign -- funneling money into door knocking operations and speaking at his rallies. (Photo by Kena Betancur / AFP) Photo: AFP
Ο Χουσεΐν Σατζουάνι, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ και του Έλον Μασκ, αναδείχθηκε σε έναν από τους 200 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, επεκτείνοντας την αυτοκρατορία του από τα πολυτελή ακίνητα στο Ντουμπάι έως τα κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ.        

Ένας μεγιστάνας του real estate, γνωστός ως «Ντόναλντ του Ντουμπάι», αναρριχήθηκε στις λίστες των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, κατακτώντας μια θέση στο top-200 του Bloomberg Billionaires Index.

Ο Χουσεΐν Σατζουάνι, στενός συνεργάτης τόσο του Ντόναλντ Τραμπ όσο και του Έλον Μασκ, δεν βρισκόταν καν στη λίστα των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στα τέλη του 2024. Τώρα, κατέχει την 179η θέση, με περιουσία 13,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Σατζουάνι εμφανίστηκε δίπλα στον Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, όπου ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ. Ο δισεκατομμυριούχος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέδωσε αυτή την απόφαση στις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του νέου προέδρου. Τα κέντρα δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του cloud computing και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Σατζουάνι πλέον βρίσκεται μόλις μία θέση πίσω από τον επενδυτή Τσαρλς Σουάμπ και ξεπερνά τον σχεδιαστή μόδας Ραλφ Λόρεν και τη Λορίν Πάουελ Τζομπς, χήρα του συνιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σατζουάνι πρόσθεσε 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του το 2025, χάρη στην έκρηξη της αγοράς ακινήτων στο Ντουμπάι. Μόνο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε μεγαλύτερη αύξηση πλούτου φέτος, με επιπλέον 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο 71χρονος επιχειρηματίας είναι πρόεδρος και ιδρυτής του Damac Group, ενός ιδιωτικού ομίλου με συμφέροντα σε πολυτελή ακίνητα (Damac Properties) και τη μάρκα μόδας Roberto Cavalli.

Πριν από δέκα χρόνια, συνεργάστηκε με τον Τραμπ για την κατασκευή του πρώτου γηπέδου γκολφ με την επωνυμία Trump στη Μέση Ανατολή. Έχει επίσης επενδύσει στην SpaceX και στην xAI του Έλον Μασκ, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις.

Πρόσφατα, ο Σατζουάνι ανάρτησε φωτογραφία στο X (πρώην Twitter) όπου ποζάρει μαζί με τον Τραμπ και τον Μασκ σε πρωτοχρονιάτικο πάρτι στο Mar-a-Lago, το θέρετρο του Τραμπ στη Φλόριντα.

Οι επιχειρηματικές σχέσεις του Τραμπ έχουν προκαλέσει ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων, ειδικά από τη στιγμή που ο Μασκ αναδείχθηκε ως ένας από τους βασικούς χρηματοδότες, υποστηρικτές και συμβούλους του νέου προέδρου στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: