Xρ. Δήμας στο Fortune Exclusive Event: Οι νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα φέρουν τους επιστήμονες πίσω στην Ελλάδα
- 28/07/2021, 21:06
- SHARE
Το παρόν στην εκδήλωση για τη βράβευση των Πιο Αξιοθαύμαστων Εταιρειών στην Ελλάδα την Πέμπτη 22 Ιουλίου στο FOUR SEASONS ASTIR PALACE ATHENS έδωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας. Το event που διοργάνωσε το Fortune Greece έγινε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έρευνας εταιρικής φήμης στην Ελλάδα, η οποία και φέτος ανέδειξε τις 20 Most Admired Companies, με την αγορά να συμμετέχει μαζικά.
Ο Χρίστος Δήμας συνομίλησε με τους Nίκο Δημάκο, Partner, Head of Consulting KPMG και Ζαχαρία Ραγκούση, Πρόεδρο & CEO της Pfizer Hellas για ζητήματα καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, για τον ρόλο της πολιτείας και τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Απόστολος Μαγγηριάδης.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του:
Για δείκτες δαπανών έρευνας & ανάπτυξης και κυβερνητικές πρωτοβουλίες
«Πάντοτε πρέπει να έχεις δεδομένα για να ασκήσεις αποτελεσματική πολιτική. Στο κομμάτι της έρευνας η Ελλάδα, όσον αφορά στις δαπάνες έρευνας & ανάπτυξης, βρισκόταν πριν από δύο χρόνια στη 16η θέση ανάμεσα σε 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επένδυε ένα ποσοστό της τάξεως του 1,27% του ΑΕΠ – ιδιωτικές και δημόσιες δαπάνες μαζί. Στον τομέα της καινοτομίας, η Ελλάδα είναι στην 20η θέση στον ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης. Άρα, ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε αισθητά τη θέση μας σε αυτές τις δύο κατατάξεις. Στον ευρωπαϊκό πίνακα καινοτομίας πριν από λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι στις 5 χώρες με τη μεγαλύτερη, τη θεαματικότερη βελτίωση. Σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας, το Elevate Greece και τα φορολογικά κίνητρα που έχουμε θεσπίσει για τις υπερ-εκπτώσεις δαπανών έρευνας & ανάπτυξης, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως τα Innovation Clusters, τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας, τα κίνητρα που δίνουμε για επενδυτικούς αγγέλους, για stock options στις νεοφυείς επιχειρήσεις κ.α.»
Ζητούμενο η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης
«Στο κομμάτι της έρευνας το κύριο ζήτημά μας δεν είναι η δημόσια δαπάνη, αλλά το πώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την ιδιωτική δαπάνη. Το γεγονός ότι πολύ σημαντικές εταιρείες όπως π.χ. η Pfizer, η Microsoft, η Applied Materials, η Cisco, η EY, η Volkswagen έχουν επενδύσει στη χώρα μας, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό και βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να έχουμε ακόμα περισσότερες δαπάνες έρευνας & ανάπτυξης. Εάν θέλουμε να επαναπατρίσουμε κάποιους από τους νέους επιστήμονές μας που έφυγαν στο εξωτερικό, πρέπει να δημιουργηθούν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Πού δημιουργούνται αυτές οι θέσεις εργασίας; Δημιουργούνται στις επενδύσεις έρευνας & ανάπτυξης. Και επειδή βλέπω και τον κύριο Χαρπαντίδη, επιτρέψτε μου να πω ότι και η επένδυση της Παπαστράτος είναι εξαιρετικά σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση για να μπορέσουμε να επαναπατρίσουμε κάποιους από τους επιστήμονές μας πίσω στη χώρα μας».
Για την Πολιτεία Καινοτομίας
Το ΣΔΙΤ στη ΧΡΩΠΕΙ «Δημιουργία μιας Πολιτείας Καινοτομίας» είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της ελληνικής κυβέρνησης. Τι είναι η Πολιτεία Καινοτομίας; Η Πολιτεία Καινοτομίας είναι ένας φυσικός χώρος, μια φυσική έδρα της καινοτομίας στην οποία συνυπάρχουν τμήματα έρευνας & ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, ερευνητές, και ο στόχος είναι να δημιουργούνται συνέργειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Αντίστοιχος χώρος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και δεν σας κρύβω ότι όταν ταξίδευα στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια έβλεπα διαρκώς σε τέτοιου είδους χώρους ελληνικές αποστολές. Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς, τον Ιούλιο του 2019 να ψάχνουμε για την κατάλληλη έκταση για να δημιουργηθεί μια Πολιτεία Καινοτομίας, είδαμε αρκετές αναξιοποίητες εκτάσεις του Δημοσίου και καταλήξαμε στο πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ διότι σημειολογικά μας άρεσε, καθώς ήταν ένας χώρος καινοτομίας τους προηγούμενους αιώνες. Ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2020, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του και τώρα θα ξεκινήσουμε σε έναν μήνα τον ανταγωνιστικό διάλογο, τη β’ φάση του διαγωνισμού, και καλώς εχόντων των πραγμάτων αρχές του νέου έτους θα έχουμε τον ανάδοχο. Είναι ένα σημαντικό πρότζεκτ διότι εκεί θα στεγάζονται πάνω από 2.500 εργαζόμενοι και πολλές επιχειρήσεις. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και ταλαντούχους ανθρώπους από το εξωτερικό, Έλληνες και αλλοδαπούς, που έχουν τη δυνατότητα να παράξουν στη χώρα και να γίνει η Ελλάδα σημείο αναφοράς για την καινοτομία και την έρευνα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Δείτε όλη τη συζήτηση στο Most Admired Companies Exclusive Event: