Χρηματιστήρια: Ανθεκτική αντίδραση θέλει η Αθήνα μετά το διεθνές sell off

Χρηματιστήρια: Ανθεκτική αντίδραση θέλει η Αθήνα μετά το διεθνές sell off
Ο πανικός, η «Μαύρη Δευτέρα» και τα σενάρια για εσπευσμένη μείωση επιτοκίων από τη Fed.

Στις διεθνείς αγορές αναζητά κατεύθυνση το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους παράγοντες της αγοράς να παρακολουθούν την αντίδραση μετά τις βαριές απώλειες στη σκιά των φόβων για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και κλιμάκωση των γεωπολιτικών διαταραχών.

Οι ασιατικές αγορές άνοιξαν θετικά σήμερα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να κατέβηκαν από το «τρενάκι του τρόμου» και να βλέπουν ευκαιρίες για νέες τοποθετήσεις μετά το μπαράζ ρευστοποιήσεων χθες στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο Nikkei στο Τόκιο, μετά τη χθεσινή «βουτιά» 12% άνοιξε με διψήφια άνοδο που εκλογικεύθηκε στη συνέχεια ενώ ο Hang Seng αναζητά ισορροπία μετά την θετική εκκίνηση.

Προηγήθηκε μια «Μαύρη Δευτέρα», με την εβδομάδα να αρχίζει με ένα ιστορικό sell off που θύμισε το κραχ του 1987 σαρώνοντας τα όποια κέρδη στη Wall Street στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση που αναζωπύρωσαν τους φόβους για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή που δημοσιεύθηκε σχετική έκθεση η αντίδραση των επενδυτών ήταν εμφανής στις ασιατικές αγορές. Κλιμακώθηκε στην έναρξη της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη και η τάση επεκτάθηκε στην Ευρώπη ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 6,27%, με τον δείκτη των τραπεζών στο -7,56%.

Οι φόβοι ότι η Federal Reserve έχει πατήσει φρένο στην οικονομία με τα υψηλά επιτόκια προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ασκούν πιέσεις για εσπευσμένη μείωση επιτοκίων πριν από την προγραμματισμένη κίνηση στη συνεδρίαση της 17ης και 18ης Σεπτεμβρίου. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krugman ο οποίος σε συνέχεια των κινήσεων πανικού στις αγορές προέτρεψε την κεντρική τράπεζα σε έκτακτη μείωση επιτοκίων. Σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωνε ότι η Fed έχει καθυστερήσει να κάνει κίνηση καθώς ο πληθωρισμός έχει καταπολεμηθεί ενώ η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται με γρήγορο ρυθμό.

Επίσης, σχετικά με τα τεκταινόμενα στις αγορές θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η κίνηση της κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο. Η απόφαση ερμηνεύει την ενίσχυση της αξίας του ιαπωνικού γεν ενώ δυνητικά επηρεάζει επενδυτές που δανείστηκαν χρήματα σχεδόν χωρίς κόστος στην Ιαπωνία και να επενδύσουν αλλού στον κόσμο.

Οι οικονομολόγοι συνδυάζουν τα παραπάνω και άλλα δεδομένα όπως οι ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης στην Κίνα και οι μεγάλες προσδοκίες από τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία θεωρώντας αναμενόμενη μια διόρθωση στις αγορές αλλά ασκούν κριτική στην νομισματική πολιτική της Fed που διατηρεί το βασικό της επιτόκιο σε υψηλά επίπεδα, μεταξύ 5,25% και 5,5%.

Οι εξελίξεις επηρεάζουν τις αγορές στην Ευρώπη και την Ελλάδα, σε μια συγκυρία που οι ισχυρές οικονομίες Γερμανίας και Γαλλίας δοκιμάζονται αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας για το ελληνικό οικονομικό επιτελείο που στοχεύει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ πάνω από το 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: