Χρυσός και πετρέλαιο πηγές ανησυχίας για τον πληθωρισμό – Τι ανησυχεί το μεγαλύτερο fund του κόσμου

Χρυσός και πετρέλαιο πηγές ανησυχίας για τον πληθωρισμό – Τι ανησυχεί το μεγαλύτερο fund του κόσμου
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) during morning trading on January 3, 2024, in New York City. Wall Street stocks slumped to start Wednesday with all three major US indices in the red and key names such as Facebook parent Meta Platforms and Nvidia falling. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός πονοκέφαλος για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες

Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ταμείου πλούτου στον κόσμο υπογράμμισε τις ανησυχίες των αγορών και των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει προς τον πληθωρισμό ένα ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων, όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο.

Μιλώντας την Τρίτη στο CNBC, ο CEO της εταιρείας που διαχειρίζεται το κρατικό fund της Νορβηγίας, Νικολάι Τάνγκεν, ανέφερε πως η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός πονοκέφαλος για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, καθώς συνεχίζουν να καταπολεμούν τον πληθωρισμό.

Οι τιμές του πετρελαίου και του χαλκού έχουν σκαρφαλώσει περίπου 13%, αντίστοιχα, από την αρχή του έτους, ενώ ο χρυσός έχει σημειώσει επανειλημμένα νέα υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.

Ερωτηθείς αν έχει ανησυχίες για τις καυτές αγορές εμπορευμάτων, ο Τάνγκεν απάντησε: «Ναι, η μεγάλη ανησυχία είναι ακριβώς τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον πληθωρισμό»

Και πρόσθεσε: «Αν οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, αυτό θα μεταδοθεί στις τιμές των τελικών προϊόντων, οι οποίες θα είναι υψηλότερες. Και αυτό θα μπορούσε να είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας όσον αφορά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Το Norwegian Government Pension Fund Global είναι το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο πλούτου στον κόσμο, το οποίο αποτιμήθηκε σε 17,7 τρισεκατομμύρια κορώνες (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Μαρτίου, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει τοποθετήσει χρήματα σε περισσότερες από 8.800 εταιρείες σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε όλο τον κόσμο

Ο Τάνγκεν δήλωσε ότι το ταμείο πλούτου της Νορβηγίας εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα είναι «δύσκολο» για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τον πληθωρισμό προς τα επίπεδα-στόχους και ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν διαφορετικά, ανάλογα με τις τοπικές πληθωριστικές πιέσεις.

Αναγνωρίζοντας τους πολλαπλούς παράγοντες που στηρίζουν τώρα τον πληθωρισμό,ίδιος είπε «έχετε κάποιες από τις γεωπολιτικές εντάσεις, έχετε την παράλληλη μεταφορά, έχετε την επίδραση του κλίματος στα τρόφιμα μέσω της παγκόσμιας συγκομιδής, έχετε κάποιες αλλαγές στις εμπορικές διαδρομές και ούτω καθεξής, και ο πληθωρισμός των μισθών είναι επίσης υψηλότερος από ό,τι ίσως περιμέναμε»

Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι η αγορά, βέβαια, νωρίτερα μέσα στο έτος. Πρέπει να πω ότι η έκπληξή μου είναι ότι η αγορά το πήρε τόσο καλά. Θα περίμενα ότι η αγορά θα είχε αντιδράσει πιο αρνητικά σε αυτή την αναβολή των μειώσεων των επιτοκίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com