«Χρυσός πυρετός» λόγω FOMO – Σε ιστορικά υψηλά το πολύτιμο μέταλλο
- 30/10/2024, 13:00
- SHARE
Ο φόβος να χαθεί το ράλι, ή αλλιώς fear of missing out (FOMO), έχει πυροδοτήσει ζήτηση ρεκόρ εκ μέρους των επενδυτών για τον χρυσό, παρότι οι υψηλές τιμές ωθούν τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν τις αγορές τους.
Σύμφωνα με το βιομηχανικό όργανο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, κυρίως λόγω των αγορών από επενδυτές, η παγκόσμια ζήτηση ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο όγκος της παγκόσμιας ζήτησης την ίδια περίοδο ανήλθε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς αυξήθηκε κατά 5% στους 1.313 τόνους.
Η σπουδή αυτή, εν μέσω πολεμικών συρράξεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, αλλά και της τάσης απομάκρυνσης από το δολάριο αφ’ ης στιγμής άνοιξε νέος κύκλος νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του κίτρινου μετάλλου κατά 34% φέτος, οδήγησε το κίτρινο μέταλλο την Τετάρτη στα 2.788 δολάρια η ουγγιά, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.
«Επαγγελματίες και θεσμικοί επενδυτές υποφέρουν το FOMO καθώς η απόδοση του χρυσού ήταν επανειλημμένα στα πρωτοσέλιδα», ανέφερε η WGC στην τριμηνιαία έκθεσή της. Αυτό το «FOMO» σημαίνει ότι οι πτώσεις της τιμής του χρυσού ήταν μικρότερες και πιο ρηχές από το κανονικό, καθώς οι επενδυτές επιτίθενται σε πιο ήπιες τιμές. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν χρυσό σε μια βουτιά», δήλωσε ο John Reade, υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στο WGC.
Η συνολική ζήτηση για επενδύσεις, όπως ράβδοι, κέρματα ή υποστήριξη για χρηματιστήρια, υπερδιπλασιάστηκε για να φτάσει τους 364 εκατ. τόνους το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση. Οι εισροές σε ETF που υποστηρίζονται από χρυσό έφτασαν τους 94 τόνους, μια αντιστροφή μετά από εννέα διαδοχικά τρίμηνα εκροών.
Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες επιβράδυναν τις αγορές χρυσού στα τέλη του καλοκαιριού, με τις αγορές να μειώνονται κατά 49% από έτος σε έτος στους 186 τόνους, το χαμηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Η απότομη αύξηση των τιμών του χρυσού από τον Μάρτιο είχε εμποδίσει τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, ανέφερε το WGC.
Δεδομένου ότι οι χώρες της Δύσης μειώνουν τα επιτόκια, οι τιμές του χρυσού θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ο χρυσός συνήθως επωφελείται από χαμηλότερα επιτόκια επειδή το κόστος ευκαιρίας της διατήρησής του είναι χαμηλότερο. Παράλληλα, η ζήτηση κοσμημάτων μειώθηκε από τις υψηλές τιμές του χρυσού, με την παγκόσμια κατανάλωση να μειώνεται κατά 7% το τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την WGC. Τα κοσμήματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού.