«Χρυσός» πυρετός στις κεντρικές τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης – Καταλύτης αγορών το γεωπολιτικό παιχνίδι

«Χρυσός» πυρετός στις κεντρικές τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης – Καταλύτης αγορών το γεωπολιτικό παιχνίδι
Photo: pixabay.com
Οι κεντρικές τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης είναι πλέον μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών χρυσού παγκοσμίως 

Νωρίτερα φέτος, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας ταξίδεψε στο Λονδίνο για να επιθεωρήσει μια στοίβα ράβδων χρυσού που φυλάσσονται στις ενισχυμένες εγκαταστάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας κάτω από την Threadneedle Street.

Η αποστολή του Αλές Μίχλ να ελέγξει το πολύτιμο μέταλλο που κατέχει η Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας ήταν μέρος του δηλωμένου στόχου του να διπλασιάσει τα αποθέματα της χώρας σε 100 μετρικούς τόνους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Τα αποθέματα έχουν πενταπλασιαστεί από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2022, με στόχο τη διαφοροποίηση των αποθεματικών της τράπεζας.

«Πρέπει να μειώσουμε τη μεταβλητότητα», δήλωσε ο Μίχλ, που έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό όταν ρωτήθηκε σχετικά, στο Bloomberg Television νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Για αυτό, χρειαζόμαστε ένα περιουσιακό στοιχείο με μηδενική συσχέτιση με τις μετοχές, και αυτό το περιουσιακό στοιχείο είναι ο χρυσός».

Ο Τσέχος αξιωματούχος δεν είναι ο μόνος που επιταχύνει τις αγορές χρυσού. Συνάδελφοί του από τη Βαρσοβία μέχρι το Βελιγράδι συμμετέχουν σε αυτή την «χρυσοθηρία» ως μέσο επενδυτικής διαφοροποίησης και πονταρίσματος στις μελλοντικές αυξήσεις τιμών, καθιστώντας την Ανατολική Ευρώπη έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές του μετάλλου και ενισχύοντας την άνοδο της τιμής του χρυσού.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αυξάνουν τα αποθέματα χρυσού τους ως ασπίδα κατά των εξωτερικών σοκ, όπως οι πιθανές εμπορικές συγκρούσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει μια δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Ανατολικής Ευρώπης έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράδειγμα της Πολωνίας

Η Πολωνία, που συνορεύει με την Ουκρανία και υποστηρίζει σθεναρά τους πολεμικούς στόχους του Κιέβου, ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, Άνταμ Γκλαπίνσκι, δήλωσε ότι τα αποθέματα χρυσού και σκληρού νομίσματος είναι κρίσιμα για την προστασία της οικονομίας από καταστροφικά γεγονότα. Είχε αυξήσει τα αποθέματα χρυσού σε περίπου 420 τόνους μέχρι τον Σεπτέμβριο, περίπου το μισό των αποθεμάτων της Ινδίας ή της Ιαπωνίας.

«Μπαίνουμε στον αποκλειστικό όμιλο των μεγαλύτερων κατόχων χρυσού στον κόσμο», καυχήθηκε ο Γκλαπίνσκι σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας τον στόχο του να αυξήσει το μερίδιο του χρυσού στο 20% των συνολικών αποθεμάτων.

Στην Τσεχία, η Εθνική Τράπεζα κατέχει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα αποθέματα – σχεδόν το μισό του ΑΕΠ της χώρας, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρυσός ως ασφαλές καταφύγιο

Η γεωπολιτική αστάθεια και ο πληθωρισμός έχουν ενισχύσει τη σημασία του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου. Στην Ουγγαρία, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα αποθέματά της κατά περισσότερο από 10%, φτάνοντας τους 110 τόνους φέτος, ενώ στη Σερβία, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει δεσμευτεί να αγοράσει χρυσό με κάθε πλεόνασμα χρημάτων που απομένει στα κρατικά ταμεία.

Η ενίσχυση των αποθεμάτων χρυσού θεωρείται επίσης μέσο πολιτικής σταθερότητας σε περιοχές με ιστορικές μνήμες συγκρούσεων, ενώ ενισχύει την ανεξαρτησία τους από εξωτερικές πιέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: