Χρήστος Ζερεφός στο Business Monitor: Γιατί η κακοκαιρία Daniel ήταν τόσο καταστροφική
- 02/11/2023, 11:45
- SHARE
Tί ακριβώς συνέβη με τον Daniel και ποιά η σημασία του σχεδιασμού μέτρων προστασίας; Γιατί είναι σημαντική η ενημέρωση των πολιτών και η παιδεία, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να θωρακιστούμε απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα; Τις απαντήσεις έδωσε ο πολυβραβευμένος Έλληνας επιστήμονας Χρήστος Ζερεφός στην αποκλειστική του συνέντευξη στην Αναστασία Παρετζόγλου και την εκπομπή Business Monitor, το νέο επιχειρηματικό τηλεοπτικό μαγκαζίνο προβάλλεται στο One Channel κάθε Κυριακή στις 20.00.
«Το 2023 είναι ένα έτος που θα το θυμόμαστε», είπε αρχικά ο κ. Ζερεφός και εξήγησε: «Στήνεται ένα “σενάριο”, όπως θα έλεγε κάποιος τηλεοπτικά, το οποίο έχει τα εξής απίστευτα: Τον πιο ζεστό αέρα σε πολύ μεγάλη έκταση στη Μεσόγειο, την πιο ζεστή θάλασσα, που δεν την έχουμε ξαναδεί από τότε που έχουμε μετρήσεις στη θάλασσα και δημιουργείται μια καιρική ανωμαλία, ο Daniel, ο οποίος δεν ήρθε μόνος του. Δημιουργήθηκε από την αστάθεια που υπήρχε, αλλά συνοδεύτηκε από δύο χαμηλά, λόγω των οποίων έμεινε ακίνητος πάνω από τη Θεσσαλία για αρκετές μέρες».
«Μια φορά στα 200 χρόνια»
Σε ερώτηση της Αναστασίας Παρετζόγλου σχετικά με το πώς μπορούμε να θωρακιστούμε σε μία συνθήκη, κατά την οποία ακραία καιρικά φαινόμενα, με μεγαλύτερη συχνότητα είναι η νέα κανονικότητα, ο ακαδημαϊκός υποστήριξε ότι η μόνη θωράκιση που μπορεί να έχει η ανθρωπότητα είναι η γνώση των φαινομένων. «Όπως σιγά σιγά μάθαμε για τους σεισμούς, έτσι πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε και από τα ακραία φαινόμενα. Ο Daniel ήταν ένα φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά στα 200 χρόνια», είπε, ωστόσο επισήμανε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σχεδιάσει ισχυρότερα μέτρα προστασίας σε πιο ευάλωτες περιοχές, όπως η Θεσσαλία και ο αργολικός κάμπος. Παράλληλα αναρωτήθηκε τί θα είχε συμβεί εάν ένα αντίστοιχο φαινόμενο «χτυπούσε» την Αττική, με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά που έχει.
Ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σε τέτοια πλημμύρα δεν προσπαθούμε να φύγουμε πλέοντας με τα νερά: «Μπαίνοντας σε ένα αυτοκίνητο, αυτό γίνεται βάρκα που θα μας πνίξει. Ανεβαίνουμε ψηλά, όσο πιο ψηλά μπορούμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πρώτη μέριμνα είναι η ενημέρωση και να σωθούν ζωές, ενώ το δεύτερο η παροχέτευση των επιπλέον υδάτων.
Μπορούμε καλύτερα
Εν συνεχεία, ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούμε μέχρι το 2030 στην Ευρώπη να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μείγμα και να φτάσουμε στο 80% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων. «Σήμερα η Ελλάδα είναι στο +45%», επεσήμανε, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τόσο οι πυρκαγιές, όσο και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πολεμικές συρράξεις καθυστερούν την επίτευξη των στόχων.
Κλείνοντας και αναφορικά με το δικό του μήνυμα σχετικά με το πώς μπορούμε να δούμε με θετικότητα το μέλλον, ο Χρήστος Ζερεφός σημείωσε πως και το «αισιόδοξο», αλλά και το «απαισιόδοξο» είναι μέρη της ζωής και εξήγησε: «Το απαισιόδοξο είναι ότι ξέρουμε ότι τα ακραία (σ.σ φαινόμενα) αυξάνουν σε συχνότητα και ένταση και δυστυχώς όταν το ακραίο γίνει σύνηθες θα έχουμε άλλα προβλήματα. Όταν αυτά όμως μάθουμε να είναι η κανονικότητα της ζωής μας, τότε δε θα έχουμε δρόμο επιστροφής, δηλαδή να πάμε πριν το 1970, 1960. Πώς μπορεί να επιτευχθεί; Όταν εφαρμόσουμε τις απαιτήσεις των αποφάσεων των Παρισίων», είπε χαρακτηριστικά. «Πριν από επτά χρόνια πάρθηκαν αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, αντικαθιστώντας τα με άλλες πηγές καυσίμων, που δεν δημιουργούν την αποσταθεροποιητική για το κλίμα υπερθέρμανση», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Έλληνας επιστήμονας τόνισε ότι αυτή η μετάβαση έχει κόστος, το οποίο θα υπάρχει όσο δεν επινοούμε νέες θέσεις εργασίας και δεν το εκμεταλλευόμαστε από οικονομικής πλευράς για να δωθεί το έναυσμα στους επιχειρηματίες να κινηθούν εναλλακτικά. «Είναι και η επιχειρηματικότητα που θα αναπτύξεις χρησιμοποιώντας άλλες μορφές ενέργειας».
Δείτε ολόκληρο το τρίτο επεισόδιο του Business Monitor:
Business Monitor. Με την Αναστασία Παρετζόγλου και τον Τάσο Ζάχο.
Αρχισυνταξία: Βασίλης Σαμούρκας.
Δημοσιογραφική Ομάδα: Μαρία Ακριβού, Ιωάννα Θωμά, Αλεξάνδρα Γκίτση.
Εκτέλεση Παραγωγής & Μedia Consulting: Danezis Stories.