Χτύπημα 279 δισ. δολαρίων στην Nvidia από τους επενδυτές – Στο κάδρο για αντιμονοπωλιακές πρακτικές

Χτύπημα 279 δισ. δολαρίων στην Nvidia από τους επενδυτές – Στο κάδρο για αντιμονοπωλιακές πρακτικές
epa11174318 People walk past the logo of NVIDIA in Taipei, Taiwan, 23 February 2024. Nvidia's (NVDA) stock soared on 22 February after the company announced better-than-expected Q4 earnings and revenue, attributing the success to robust sales of data center graphics chips. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές εκτιμούν ότι η Nvidia δυσκολεύει τη μετάβαση σε άλλους προμηθευτές

Κλητεύσεις στη Nvidia Corp. και σε άλλες εταιρείες απέστειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που διαθέτει στοιχεία ότι ο κατασκευαστής chip παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, μια κλιμάκωση της έρευνάς του για τον κυρίαρχο πάροχο επεξεργαστών AI.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο προηγουμένως είχε παραδώσει ερωτηματολόγια σε εταιρείες, στέλνει τώρα νομικά δεσμευτικά αιτήματα που υποχρεώνουν τους αποδέκτες να παρέχουν πληροφορίες. Αυτό οδηγεί την κυβέρνηση ένα βήμα πιο κοντά στην υποβολή επίσημης καταγγελίας.

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές εκτιμούν ότι η Nvidia δυσκολεύει τη μετάβαση σε άλλους προμηθευτές και τιμωρεί τους αγοραστές που δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της.

Σημειώνεται πως αυτή η εξέλιξη συμβαίνει στον απόηχο της πτώσης ρεκόρ κατά τη συνεδρίαση της Wall Street στις 3 Σεπτεμβρίου 2024, κατά την οποία ο τεχνολογικός κολοσσός υπέστη πλήγμα 279 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως η μετοχή έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, τροφοδοτούμενη από μια εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων.

Τι απαντά η εταιρεία

Από τη μεριά της η Nvidia αναφέρει ότι «η κυριαρχία της στην αγορά πηγάζει από την ποιότητα των προϊόντων της, τα οποία προσφέρουν υψηλή απόδοση. Η Nvidia κερδίζει αξιοκρατικά, όπως αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα αναφοράς και την αξία μας για τους πελάτες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν όποια λύση είναι η καλύτερη για αυτούς».

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι ρυθμιστικές αρχές διερεύνησαν την εξαγορά της RunAI από την Nvidia, μια συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο. Αυτή η εταιρεία κατασκευάζει λογισμικό για τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης και υπάρχουν ανησυχίες ότι η σύνδεση θα δυσκολέψει τους πελάτες να απομακρυνθούν από τα τσιπ Nvidia. Οι ρυθμιστικές αρχές διερωτώνται επίσης εάν η Nvidia παρέχει προνομιακή προμήθεια και τιμολόγηση σε πελάτες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά την τεχνολογία της ή αγοράζουν τα πλήρη της συστήματα.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Nvidia θα συγκεντρώσει έσοδα 120,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, από 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, με τα περισσότερα να προέρχονται από τη μονάδα κέντρου δεδομένων της.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: