«Χτύπημα» της Ολλανδίας στην Κομισιόν: Θέλει να εξαιρεθεί από τους μεταναστευτικούς κανόνες της ΕΕ

«Χτύπημα» της Ολλανδίας στην Κομισιόν: Θέλει να εξαιρεθεί από τους μεταναστευτικούς κανόνες της ΕΕ
Photo: AFP
«Πρέπει να είμαστε ξανά υπεύθυνοι για τη δική μας πολιτική ασύλου» δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ζήτησε από την ΕΕ να της επιτραπεί η εξαίρεση από τους μεταναστευτικούς κανόνες, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού των ανεπιθύμητων αφίξεων.

«Μόλις ενημέρωσα την Κομισιόν ότι επιθυμώ μια εξαίρεση από τη μετανάστευση για την Ολλανδία εντός της Ευρώπης. Πρέπει να είμαστε ξανά υπεύθυνοι για τη δική μας πολιτική ασύλου» δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης Μαργιολέιν Φάμπερ στο X.

Η κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούλιο, με επικεφαλής το εθνικιστικό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς, στοχεύει να κηρύξει εθνική κρίση ασύλου, επιτρέποντάς της να εφαρμόσει ελέγχους χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να αντιδράσουν, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, είχαν συμφωνήσει τον Δεκέμβριο του 2023 σε ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης σε όλο το μπλοκ.

«Δεν εξαιρείσαι από την υιοθετημένη νομοθεσία στην ΕΕ, αυτή είναι μια γενική αρχή», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος της ΕΕ Έρικ Μάμερ σχετικά με τη στάση της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ολλανδία δέχθηκε δύο αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά ανά 1.000 κατοίκους το 2023, αντιστοιχώντας στον μέσο όρο του μπλοκ. Δέκα κράτη μέλη είχαν υψηλότερο ποσοστό.

Ωστόσο, μετά από χρόνια περικοπών στον προϋπολογισμό, το μοναδικό κέντρο καταγραφής αιτούντων άσυλο της χώρας έχει υπερφορτωθεί, αφήνοντας ενίοτε εκατοντάδες να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: