Yachting: Το last minute booking και οι μεγάλες εκπτώσεις έως και 45% στα ιστιοπλοϊκά

Yachting: Το last minute booking και οι μεγάλες εκπτώσεις έως και 45% στα ιστιοπλοϊκά
Ποια νησιά θα επισκεφτούν φέτος Έλληνες και ξένοι … «σκαφάτοι».

Για όσους είναι λάτρεις της θάλασσας, τους αρέσουν οι βουτιές, αποφεύγουν την πολυκοσμία και αναζητούν την ιδιωτικότητα η ενοικίαση ενός σκάφους φαντάζει ως η ιδανική λύση και μάλιστα είναι οικονομικά συμφέρουσα, αν λάβουμε υπόψη ότι το κόστος επιμερίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που επιβαίνουν του σκάφους.

Πλέον το yachting είναι μια τάση που υιοθετούν αρκετοί Έλληνες ταξιδιώτες καθώς αντιλαμβάνονται ότι τα χρήματα που θα ξόδευαν για τη διαμονή τους σε ένα και μόνο νησί, μπορούν να τα αξιοποιήσουν με εξυπνότερο τρόπο συνδυάζοντας αρκετούς προορισμούς και μάλιστα να πάνε σε μέρη που θεωρούνται «κρυμμένοι θησαυροί» και η πρόσβαση σε αυτούς δεν είναι εφικτή από τη στεριά!

«Οι προορισμοί που επιλέγουν να επισκεφτούν φέτος όσοι νοικιάζουν σκάφος είναι κατά κύριο λόγο οι μικρές Κυκλάδες, νησιά όπως η Μήλος, η Κίμωλος, η Πολύαιγος, η Σίφνος και η Αντίπαρος, στα οποία μπορείς να απολαύσεις υπέροχα νερά και να κάνεις μια βόλτα και στη χώρα, δίχως να αντιμετωπίζεις το φαινόμενο του υπερτουρισμού» αναφέρει στο Fortune ο Άγγελος Παπακωνσταντίνου, Ιδιοκτήτης της Skyfall Yacht Charter.

Το τουριστικό μείγμα αποτελείται από Αμερικανούς, Ισπανούς και Βέλγους, αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου οι προκρατήσεις συγκριτικά με πέρυσι δεν είναι ικανοποιητικές.

«Δυστυχώς η φετινή χρονιά δεν είναι καλή για το yachting. Παίζει πολύ το last minute booking και ταυτόχρονα μεγάλες εκπτώσεις έως και 45% στα ιστιοπλοϊκά. Όπως καταλαβαίνετε τα περιθώρια κέρδους και η αβεβαιότητα δυσχεραίνουν τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο κλάδο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτει πως παρ’ όλο που η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών απ’ όλο τον κόσμο και δη τα τελευταία χρόνια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ταράξει τις ισορροπίες, με αποτέλεσμα, ο επισκέπτης να δίνει ολοένα και αυξανόμενο βάρος στην αξία που λαμβάνει ως αντάλλαγμα της “επένδυσης” των διακοπών του και να γίνεται πιο απαιτητικός.

Η εναλλακτική στις τσιμπημένες τιμές των ακτοπλοϊκών

Συγκεκριμένα, όπως λέει, στο χώρο του yachting, υπάρχουν αρκετοί Έλληνες και ξένοι τουρίστες που επιθυμούν να περάσουν μια ανέμελη εβδομάδα οργώνοντας τις θάλασσες του Αιγαίου ή του Ιονίου, να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και να δημιουργήσουν εμπειρίες με φόντο το μπλε της ελληνικής θάλασσας και τοπία μοναδικά και απομονωμένα. Πλέον τα ιστιοπλοϊκά (monohull / catamaran) είναι μία εναλλακτική αρκετά προσιτή στο ευρύ κοινό, ενώ παρατηρείται μεγαλύτερη ζήτηση στα catamaran λόγω της άνεσης που προσφέρουν (μεγάλες καμπίνες, σαλόνια, κλπ).

Σε ό,τι αφορά στα μηχανοκίνητα, αυτά τείνουν να απευθύνονται σε πιο οικονομικά εύρωστους πελάτες, καθώς η τιμή του καυσίμου αυξάνει αρκετά το κόστος.

«Να διευκρινίσω ότι, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η μεταφορά με ένα μηχανοκίνητο (πχ τύπου φουσκωτό) μπορεί να θεωρηθεί πλέον και συμφέρουσα συγκριτικά με το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για transfers με μηχανοκίνητα σκάφη. Όπως και να έχει, πλέον οι τουρίστες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην προστιθέμενη αξία που λαμβάνουν από τις υπηρεσίες, κάτι που αυξάνει την ανάγκη για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και επιπλέον παροχών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεποίθησή του κ. Παπακωνσταντίνου είναι πως οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο πρέπει να διευρύνουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να υιοθετήσουν μια πιο προσωποποιημένη και ανθρωποκεντρική στάση απέναντι στους πελάτες τους. Για να υπάρξει, ωστόσο, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, πρέπει και το κράτος από την πλευρά του να στηρίξει το συγκεκριμένο εγχείρημα βελτιώνοντας τις ήδη υπάρχουσες υποδομές και δημιουργώντας νέες.

«Πρέπει να υπάρξει μια πιο στοχευμένη στρατηγική ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα προσελκύουν τους πολίτες άλλων χωρών να επισκεφτούν την Ελλάδα και να απολαύσουν τις ομορφιές που έχει να προσφέρει το σύνολο της η χώρα, και όχι μόνο η Αθήνα ή η Μύκονος. Η αλήθεια είναι ότι οι γειτονικές χώρες της Μεσογείου και της Αδριατικής αναπτύσσονται ραγδαία και η Ελλάδα θα έπρεπε να ηγηθεί αυτής της αλλαγής και όχι να επαναπαύεται στις δάφνες της, ήσυχη ότι είναι ο ηγέτης του τουρισμού στην Ευρώπη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: