Ζαΐχ Μπολσονάρου: O «Βραζιλιάνος Τραμπ» μεγάλο φαβορί στις πιο κρίσιμες εκλογές
- 06/10/2018, 11:46
- SHARE
Η Βραζιλία ετοιμάζεται για τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της.
Την Κυριακή, οι Βραζιλιάνοι καλούνται να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, τα 513 μέλη της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου και τα δύο τρίτα της Γερουσίας των 81 μελών.
Πρόκειται ίσως για τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων χρόνων στη Βραζιλία. Σκάνδαλα, διαφθορά και μία επίθεση με μαχαίρι, συνθέτουν ένα πολωμένο πολιτικό σκηνικό, καθώς οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες διχασμένοι και απογοητευμένοι
Όποιος και αν είναι ο νικητής των αυριανών προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία θα κληρονομήσει μια προβληματική οικονομία και ένα δημοσιονομικό χάος με άμεση ανάγκη ανάκαμψης χωρίς ωστόσο τη δυνατότητα να περάσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις άνευ μιας κυβερνώσας συμμαχίας στο Κογκρέσο.
Τρεις ημέρες πριν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε αυξήσει κι άλλο το προβάδισμά του ως προς τις προθέσεις ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datafolha, ο Μπολσονάρου πιστώνεται το 35% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι αύξησε το ποσοστό του κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου, που είχε μεταδοθεί δύο μέρες νωρίτερα.
Προηγείτο κατά 13 μονάδες του κεντροαριστερού υποψηφίου Φερνάντο Χαντάντ, ο οποίος αύξησε ελαφρά το δικό του ποσοστό των προθέσεων ψήφου στο 22%.
Ο επόμενος πρόεδρος, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα και με επιτυχία την οικονομική ατζέντα καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την χειρότερη ύφεση εδώ και δεκαετίες με την επί σειρά ετών μεταρρύθμιση του δαπανηρού συνταξιοδοτικού συστήματος να εκκρεμεί.
Όμως οι ριζικές αλλαγές θα απαιτήσουν και ένα είδος συμφωνίας και συμμαχιών στο Κογκρέσο για τα οποία και οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα δυσκολευτούν.
Σε περίπτωση νίκης του ο ακροδεξιός υποψήφιος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να διαπραγματευτεί με το Κογκρέσο προκειμένου να κυβερνήσει. Το μικρό Φιλελεύθερο Κόμμα (PSL) του διαθέτει έναν μόνο σύμμαχο, ακόμη μικρότερο. Οι δυο τους μπορούν να προσβλέπουν σε 20 μέλη στην Κάτω Βουλή, στην καλύτερη περίπτωση.
Από την πλευρά της Αριστεράς, ο υποψήφιος πρόεδρος Φερνάντο Χαντάντ, ο οποίος υπήρξε αντιπρόεδρος του Κόμματος των Εργαζομένων (PT), έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο χάρις κυρίως στην δημοτικότητα του φυλακισμένου πρώην προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ιδρυτή του κόμματος.
Ο Χαντάντ προφανώς θα αντιμετωπίσει τον Μπολσονάρου σε δεύτερο γύρο στις 28 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις νικητής θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από τους δύο.