Ζακ Κωστόπουλος: Ένοχοι και στο Εφετείο κοσμηματοπώλης και μεσίτης – Τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν

Ζακ Κωστόπουλος: Ένοχοι και στο Εφετείο κοσμηματοπώλης και μεσίτης – Τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν
Κόσμος συμμετέχει στην προσυγκέντρωση στην οδό Γλάδστωνος, όπου άφηναν λουλούδια έξω από το κατάστημα που σκοτώθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 πριν ξεκινήσει πορεία στη μνήμη του, που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019. Οι διαδηλωτές και η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος τέτοια μέρα ένα χρόνο πριν σκοτώθηκε μετά από ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου, όταν μπήκε σ'ένα κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος, απαιτούν ν' αποδοθεί δικαιοσύνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το Μικτό Εφετείο Κακουργημάτων οι δύο κατηγορούμενοι για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Ένοχοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία και μάλιστα ομόφωνα, κρίθηκαν από το Μικτό Εφετείο Κακουργημάτων οι δύο κατηγορούμενοι για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Υπό το βλέμμα της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης καταδικάστηκαν όπως και πρωτόδικα. Να σημειωθεί ότι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, καταδικάστηκαν από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για το κακούργημα.

Από το πρωί υπήρξαν εντάσεις, όταν στις 09:00 – οπότε και είχε ανακοινωθεί ότι θα εκφωνηθεί η απόφαση – η γραμματέας της έδρας είπε στο ακροατήριο ότι εν τέλει το δικαστήριο θα χρειαστεί τουλάχιστον μια ώρα για να αποφανθούν.

Αλλά και στη συνέχεια, υπήρξε ζήτημα όταν η πρόεδρος ζήτησε να βγουν εκτός αιθούσης όσοι είναι όρθιοι, με αποτέλεσμα άτομα από το ακροατήριο να αναζητούν καρέκλες από άλλες αίθουσες για να ακούσουν την ετυμηγορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ελαφρυντικά

Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου αναγνώρισε και στους δύο κατηγορούμενους για τα θανάσιμα χτυπήματα στον Ζακ Κωστόπουλο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

Τα μέλη του δικαστηρίου ομόφωνα αναγνώρισαν στους δύο κατηγορούμενους επιχειρηματίες το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, αρνούμενα την εισαγγελική εισήγηση που ζήτησε να μη δοθεί κανένα ελαφρυντικό.

Οι δικαστές αναγνώρισαν, επιπλέον, στον κοσμηματοπώλη την ελαφυντική περίσταση ότι οι πράξεις του ωθήθηκαν «από ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος».

Σε λίγη ώρα θα ανακοινωθεί η απόφαση επί των ποινών για τους δύο κατηγορούμενους.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου (ΜΟΕ), Στέλιος Κωσταρέλος ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό να μην αναγνωριστεί στους δύο κατηγορούμενους,

Ο κ. Κωσταρέλος εισηγήθηκε στο ΜΟΕ να μην δεχθεί ελαφρυντικά για τους δύο επιχειρηματίες οι οποίοι νωρίτερα ζήτησαν από το δικαστήριο να τους αναγνωρίσει σύννομο βίο, ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Όπως ανέφερε ο Εισαγγελέας, ο 33χρονος δέχθηκε σφοδρά χτυπήματα “με μανία” από τον κοσμηματοπώλη ο οποίος αν και θα μπορούσε να τον εγκλωβίσει μέσα στο κατάστημα του , επέλεξε να τον εγκλωβίσει ανάμεσα στα σπασμένα γυαλιά ενώ το θύμα προσπαθούσε να βγεί από το κοσμηματοπωλείο . Κατά τον κ. Κωσταρέλο “η φθορά (στο κατάστημα) δεν δικαιολογεί την πράξη και τα χτυπήματα που δέχθηκε το θύμα”.

Ο εισαγγελέας αναφερόμενος στον έτερο κατηγορούμενο, τον 64χρονο μεσίτη ο οποίος ισχυρίζεται ότι χτύπησε τον Κωστόπουλο “ενστικτωδώς” και έχοντας “αλτρουιστικά κίνητρα” με στόχο να βοηθήσει στη σύλληψη του, είπε ότι οι ισχυρισμοί του δεν ευσταθούν . Συμπλήρωσε επίσης πως “δεν υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος του από το θύμα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr