Ζανιάς: Αναγκαίες οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές και τις εισφορές
- 29/09/2014, 17:31
- SHARE
Κρίσιμο να εξαφανιστούν σταδιακά οι έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις κατά τον επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
«Η σημερινή χρονική συγκυρία μάς βρίσκει με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σχεδόν παντού. Υπάρχουν όμως δύο εξαιρέσεις που πιστεύω πως δείχνουν και την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ώστε να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική και εξωστρεφής ανάπτυξη. Μέσα στη λαίλαπα των αυξήσεων φόρων υπήρχαν δύο φόροι που μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα και πριν ακόμη από την κρίση. Πρόκειται για τον ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα και οι ασφαλιστικές εισφορές».
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε διημερίδα της ΕΕΤ και του Megaron Plus, με θέμα τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Ζανιάς τάχθηκε υπέρ της σταδιακής εξαφάνισης των διαφόρων έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων που εισήχθησαν μέσα στην κρίση και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
«Τέτοιου είδους μειώσεις φόρων και εισφορών οδηγούν την οικονομία σε ένα rebalancing το οποίο είναι απαραίτητο και το οποίο έχει επιτυχώς εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Εννοείται βέβαια πως πρέπει να εξαφανιστούν σταδιακά και οι διάφορες έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που εισήχθησαν μέσα στην κρίση. Στον τομέα της φορολογίας βέβαια χρειάζεται και η συνέχιση της εισαγωγής σύγχρονων συστημάτων στην φορολογική διοίκηση γιατί μόνο με βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης μπορούμε να μεταβούμε σε μια εποχή ουσιαστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία είπε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα για το άμεσο μέλλον είναι ακόμη γεμάτη και αφορά κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές, εστιάζοντας σε επτά τομείς τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν (μαζί με τις αλλαγές στην φορολογία που προαναφέρθηκαν).
Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελεί έναν τομέα στον οποίο χρειάζονται, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, πολλές ακόμη παρεμβάσεις που διορθώνουν αγκυλώσεις από την απλή γραφειοκρατία μέχρι τον καθορισμό χρήσεων γης. Επίσης, ανέφερε, χρειάζονται ακόμη παρεμβάσεις στη λειτουργία αγορών.
Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι μπορούν να φέρουν αρκετά κεφάλαια στην Ελλάδα ενώ μπορούν να έχουν έναν πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στην οικονομία. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρέπει να υποκατασταθούν δημόσια μονοπώλια από ιδιωτικά. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ισχυρή εποπτεία για διασφάλιση του δημόσιου και καταναλωτικού συμφέροντος. Σε κάποιες περιπτώσεις που η δημόσια παραγωγή κάποιων αγαθών δεν είναι αποτελεσματική πρέπει να εξεταστεί και η δημόσια παροχή κάποιας δημόσιας υπηρεσίας αντί της δημόσιας παραγωγής, είπε.
Η εκδήλωση της ΕΕΤ πραγματοποιείται σε συνέχεια της έκδοσης συλλογικού τόμου της ΕΕΤ υπό την επιμέλεια του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ Μιχάλη Μασουράκη και του γενικού γραμματέα της ΕΕΤ, καθηγητή Χρήστου Γκόρτσου.