Ζαχαράκη: Δημιουργείται πλατφόρμα γονεϊκού ελέγχου χρήσης διαδικτύου και social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

Ζαχαράκη: Δημιουργείται πλατφόρμα γονεϊκού ελέγχου χρήσης διαδικτύου και social media για παιδιά κάτω των 15 ετών
(Ξένη Δημοσίευση) Συνάντηση εργασίας με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη είχε σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο Κτίριο Διοίκησης της Περιφέρειας στη Βίλα Αλλατίνι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνας Δερμεντζοπούλου. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσαν την συνέχιση του προγράμματος του ΤΕΒΑ και την εξασφάλιση με ευρωπαϊκούς πόρους της απρόσκοπτης συνέχισης λειτουργίας των κοινωνικών δομών στην Κεντρική Μακεδονία, μέσω των οποίων παρέχεται υποστήριξη σε ευάλωτους πολίτες, όπως και την πορεία των πρωτοβουλιών για το δημογραφικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η υπουργός εκτίμησε ότι η τεχνολογία μπορεί να γίνει και σύμμαχος απέναντι στην κακή χρήση της.

Στη δημιουργία πλατφόρμας για τον γονεϊκό έλεγχο χρήσης του διαδικτύου και των Social Media, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την αποτροπή των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη χρήση τους για τα παιδιά κάτω των 15 ετών, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η ψηφιακή απειλή έχει διπλό πρόσωπο: τα παιδιά μένουν προσκολλημένα στα ψηφιακά μέσα και παράλληλα απομονώνονται από την πραγματική ζωή. Υπάρχει ο κίνδυνος για κατάθλιψη και ψηφιακή απομόνωση. Θεωρούν ότι έχουν φίλο, δημιουργούν έναν πλασματικό ψηφιακό κόσμο και δεν ζουν τον “έξω κόσμο”» επεσήμανε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη.

«Η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα με απόφαση του πρωθυπουργού στα σχολεία για τα κινητά. Έχουμε θέσει ως στόχο την προστασία των παιδιών από την δύσκολη ψηφιακή πραγματικότητα και προχωράμε στην εφαρμογή μιας πλατφόρμας για τον γονεϊκό έλεγχο» σημείωσε η υπουργός και εξήγησε ότι θα «δίνεται η δυνατότητα του ελέγχου στους γονείς καθώς θα μπορούν με λέξεις-κλειδιά, να απαγορεύουν τη χρήση συγκεκριμένων σελίδων αλλά και να ελέγχουν με ποιον συνομιλεί το παιδί στο διαδίκτυο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά με τις προτάσεις, για καθολική απαγόρευση των Social Media, η υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση διότι όπως είπε «εάν απαγορεύσουμε τη χρήση και τα Social Media γενικότερα υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι όπου τα παιδιά συνομιλούν. Υπάρχουν τα λεγόμενα “dark rooms” που ούτε εμείς τα γνωρίζουμε.»

Εκτίμησε τέλος, ότι η τεχνολογία μπορεί να γίνει και σύμμαχος απέναντι στην κακή χρήση της.

«Δεν ξέρω εάν θα φτάσουμε στην απαγόρευση, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για την ηλικία κάτω των 15 ετών έχουν σκοπό να αυστηροποιήσουν τα μέτρα» επεσήμανε η κα Ζαχαράκη και συμπλήρωσε σχετικά με τη στάση των γονέων απέναντι σε μια καθολική απαγόρευση ότι «οι γονείς εμφανίζονται αμφίθυμοι και εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όμως δεν επιθυμούν να αποκλείσουν τα παιδιά τους και από την κοινωνικοποίηση που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: