Ζελένσκι: «Καταστροφική» η πρωτοβουλία Κίνας – Βραζιλίας για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Ζελένσκι: «Καταστροφική» η πρωτοβουλία Κίνας – Βραζιλίας για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία
Ukraine’s President Volodymyr Zelensky poses prior to address the French National Aassembly as part of his visit to France, in Paris on June 7, 2024. (Photo by JULIEN DE ROSA / POOL / AFP) Photo: AFP
Υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία δεν σέβεται την Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο πρόεδροςτης Ουκρανίς Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε ως «καταστροφική» μια κινεζική-βραζιλιάνικη ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και παραπονέθηκε ότι το Κίεβο δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Η Κίνα και η Βραζιλία ζήτησαν τον Μάιο να διεξαχθεί μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη που θα αναγνωρίζεται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, με ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών και με τη δίκαιη, όπως είπαν, συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων.

«Η κινεζική-βραζιλιάνικη πρόταση είναι … καταστροφική, είναι απλώς μια πολιτική δήλωση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που αναρτήθηκε την Τετάρτη από το βραζιλιάνικο μέσο ενημέρωσης Metropoles.

«Πώς μπορείτε να προσφέρετε “εδώ είναι η πρωτοβουλία μας” χωρίς να ζητάτε τίποτα από εμάς;»

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η πρωτοβουλία δεν σέβεται την Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λάβει μέτρα για να δείξει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι προσφέρθηκε να συζητήσει τις προτάσεις με την Κίνα και τη Βραζιλία.

Το Reuters ανέφερε τον Ιούνιο ότι η Κίνα προσπαθούσε να προσελκύσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία των έξι σημείων, η οποία εκδόθηκε πριν από μια σύνοδο κορυφής υπό την ηγεσία της Ουκρανίας στην Ελβετία.

Ο Πούτιν δήλωσε τον Μάιο ότι υποστήριξε τις κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις και πρότεινε αυτόν τον μήνα ότι η Κίνα και η Βραζιλία, καθώς και η Ινδία, θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως διαμεσολαβητές σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.

Ένα σχέδιο 12 σημείων που υπέβαλε το Πεκίνο νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου έτυχε χλιαρής υποδοχής στην Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η Κίνα παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός, αλλά αντανακλά την «ψευδή αφήγηση» της Ρωσίας και δεν καταδικάζει την εισβολή της.

Οι προτάσεις του ίδιου του Ζελένσκι περιλαμβάνουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την αποκατάσταση των μετασοβιετικών συνόρων της Ουκρανίας του 1991 και τη λογοδοσία της Ρωσίας για τις ενέργειές της.

Είπε ότι θεωρεί την κυβέρνηση της Βραζιλίας ως «πιο φιλορωσική» προσθέτοντας: «Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η αγάπη της Ρωσίας είναι προσωρινή και η έλλειψη σεβασμού της Ρωσίας προς το κράτος δικαίου είναι μόνιμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com