Ζero Waste Future: Πώς η Θεσσαλονίκη έγινε παγκόσμιο case study για την Coca Cola
- 29/03/2019, 16:13
- SHARE
Στην παγκόσμια σύνοδο στο Νταβός 2018, η Coca-Cola δεσμεύτηκε να δουλέψει για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα (World Without Waste) και έθεσε ένα φιλόδοξο στόχο: μέχρι το 2030 να ανακυκλώνει το ισοδύναμο του 100% των συσκευασιών που διαθέτει στην αγορά και οι συσκευασίες της να περιέχουν, κατά μέσο όρο, 50% ανακυκλώσιμη πρώτη ύλη. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να κάνει την ανακύκλωση προσβάσιμη σε όλους.
Οι πόλεις αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για να γίνει πράξη το όραμα World Without Waste, αφού συγκεντρώνουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και επιβαρύνουν περισσότερο.
Η Coca-Cola επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως τη πρώτη πόλη στην Ευρώπη για την εφαρμογή του προγράμματος Zero Waste Future, με στόχο να γίνει η πρώτη πόλη μηδενικών απορριμμάτων στην Ελλάδα.
Δείτε τι αναφέρει η Λίλιαν Νεκταρίου στο Fortune για ένα πρόγραμμα, το οποίο άρχισε από τη Θεσσαλονίκη και έγινε παγκόσµιο case study για την Coca-Cola.
Πώς νιώθετε που άρχισε από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα «Zero Waste Future», το οποίο στοχεύει στο να εκμηδενίσει τα απορρίμματα στις πόλεις; Γιατί έγινε αυτή η επιλογή και πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία;
Eίναι ένα πρόγραµµα για το οποίο προσωπικά νιώθω πολύ περήφανη. Εµπνευστήκαµε το πρόγραµµα «Zero Waste Future» και επιλέξαµε τη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσουµε από την Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη µε προοπτική µηδενικών απορριµµάτων για την Coca-Cola σε όλο τον κόσµο. Σ’ αυτό το ταξίδι πολύτιµοι συνταξιδιώτες είναι ο Δήµος Θεσσαλονίκης, που αγκάλιασε µε ενθουσιασµό την πρωτοβουλία µας, και στρατηγικοί συνεργάτες µας όπως η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η οµάδα «The New Raw», δύο Έλληνες αρχιτέκτονες οι οποίοι µέσα από την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης µετατρέπουν το ανακυκλωµένο πλαστικό σε έπιπλα για τη διακόσµηση του αστικού χώρου. Θέλω να πω ότι µε τη δηµοτική Αρχή της πόλης µάς συνδέει το ίδιο όραµα, ενώ πρέπει να τονίσω ότι η Θεσσαλονίκη έχει µέσο όρο ανακύκλωσης µεγαλύτερο από τον µέσο όρο της Ελλάδας. Είναι σηµαντικό µέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να καταλάβουµε όλοι την αξία της κυκλικής οικονοµίας και της ανακύκλωσης. Δεν υπάρχουν σκουπίδια και απορρίµµατα, αλλά υλικά που µπορούν να επαναχρησιµοποιηθούν και να αποκτήσουν δεύτερη ζωή.
Η Coca-Cola σκοπεύει να εξαγάγει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
Για το πρόγραµµα αυτό υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον από Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Όσον αφορά την Ελλάδα, προφανώς θα συνεχιστεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι ένα πρόγραµµα µε υλοποίηση σε βάθος τριετίας, ενώ θα επεκταθεί µε µια σειρά από νέες συνεργασίες και σε άλλους τοµείς το 2019.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη της Λίλιαν Νεκταρίου στο Fortune ΕΔΩ