ZEW: Παραμένει αρνητικό το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία – Ανησυχίες για τον πόλεμο στο Ισραήλ

ZEW: Παραμένει αρνητικό το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία – Ανησυχίες για τον πόλεμο στο Ισραήλ
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: A one-euro coin and a 100-euro banknote lie on a table. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
«Φαίνεται ότι έχουμε περάσει το χαμηλότερο σημείο» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε για τον Οκτώβριο ο δείκτης του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο ZEW, δείχνοντας ωστόσο προς ένα περισσότερο αισιόδοξο κλίμα για το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ZEW την Τρίτη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις -1,1 μονάδες έναντι -11,4 μονάδων τον Σεπτέμβριο ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -9 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις -79,9 μονάδες έναντι -79,4 μονάδων τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -80,8 μονάδες.

Ο δείκτης για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης σημείωσε αύξηση τον Οκτώβριο και βρίσκεται σήμερα στις +2,3 μονάδες, δηλαδή και πάλι σε θετικό επίπεδο, 1,2 μονάδες πάνω από την τιμή του προηγούμενου μήνα.

Οι προσδοκίες για πληθωρισμό και επιτόκια και ο αντίκτυπος του πολέμου στο Ισραήλ

Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος του ZEW, Ακίμ Ουάμπαχ, «φαίνεται ότι έχουμε περάσει το χαμηλότερο σημείο. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη άνοδος στις οικονομικές προσδοκίες για τον Οκτώβριο του 2023. Αντίθετα, η αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία έχει ελάχιστα αλλάξει.

Οι αυξημένες οικονομικές προσδοκίες συνοδεύονται από την πρόβλεψη ότι τα ποσοστά πληθωρισμού θα μειωθούν περαιτέρω και από το γεγονός ότι πλέον περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων αναμένουν σταθερά βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην Ευρωζώνη».

Ακόμα, ο ίδιος προσθέτει πως «αρνητικοί παράγοντες, όπως η σύγκρουση στο Ισραήλ -που αναφέρθηκαν από ορισμένους ερωτηθέντες ως λόγος για την αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη προς τα κάτω- είχαν μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στις συνολικά πιο αισιόδοξες προοπτικές».

Σημειώνεται πως για την έρευνα της ZEW ερωτώνται 300 εμπειρογνώμονες από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και οικονομικά τμήματα επιλεγμένων επιχειρήσεων ερωτώνται σχετικά με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις τους για σημαντικά δεδομένα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: