Ζυμώσεις για το κόστος δανεισμού των μικρομεσαίων ενόψει χρηματοδότησης 1,5 δισ. ευρώ
- 30/06/2021, 09:26
- SHARE
Η βελτίωση χρηματοδότησης και το κόστος των δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συζητηθούν εκ νέου σε συνάντηση, που προγραμματίστηκε για τα μέσα Ιουλίου, μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών, φορέων της αγοράς και της ηγεσίας των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας πρωτοβουλίας του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα που διοργάνωσε χθες τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πολιτεία έχει στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και άρα θα πρέπει να συνεισφέρει με τη σειρά του. Ειδικότερα, έχει λάβει σχεδόν 45 δισ. ευρώ επιδοτούμενη ρευστότητα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 24 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε καταθέσεις στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Με αυτά τα δεδομένα το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εντωμεταξύ, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες στο19ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών της KPMG αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με σειρά εργαλείων και με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών όπως οι τράπεζες EIB και EBRD, πέρα από τις ελληνικές τράπεζες που θα κάνουν την αξιολόγηση οδηγώντας στην επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων. Σημείωσε ότι οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες ενώ η συμμετοχή διεθνών οργανισμών ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τον υγιή ανταγωνισμό ευνοώντας παράλληλα τον δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια. Αναφορικά με τον βαθμό στον οποίο θα είναι επιλέξιμα στο συγκεκριμένο μοντέλο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και τα επενδυτικά σχέδια μικρών επιχειρήσεων ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε χρηματοδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα κατευθυνθούν σχεδόν αποκλειστικά σε μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.
Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση, μετά από πρόταση του υπουργού, κρίθηκε αναγκαίο απ’ όλες τις πλευρές η τηλεδιάσκεψη να επαναληφθεί στα μέσα Ιουλίου, με δύο βασικά θέματα: τη βελτίωση χρηματοδότησης και το κόστος των δανείων. Αυτό επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, που συνεχάρη με επιστολή του τον υπουργό Οικονομικών για την πρωτοβουλία.
Ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η αγορά σύντομα, καθώς επίσης και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ως “επιταχυντής” χρηματοδότησης η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επεσήμανε ότι μπορεί οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υστερούν σε καινοτομία και εξωστρέφεια, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες υστερούν σε καινοτομία και εξωστρέφεια χρηματοδότησης και πρόσθεσε ότι, στόχος κυβέρνησης, τραπεζών και επιχειρηματικότητας, πρέπει να είναι πρώτα η ενδυνάμωση και μετά η μεγέθυνση των περίπου 820.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Εντωμεταξύ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οι πρέσβεις στην ΕΕ επιβεβαίωσαν την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου σχετικά με νέα οδηγία που προβλέπει την εναρμόνιση των κανόνων για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα.
Νέοι κανόνες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Στόχος των νέων κανόνων είναι η στήριξη της ανάπτυξης της δευτερογενούς αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ, προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες η δυνατότητα να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα “επισφαλή δάνεια”, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η πώληση δεν θίγει τα δικαιώματα των δανειοληπτών.
Ένα τραπεζικό δάνειο θεωρείται γενικά μη εξυπηρετούμενο όταν περάσουν πάνω από 90 ημέρες χωρίς ο δανειολήπτης να έχει καταβάλει τις συμφωνημένες δόσεις ή τους τόκους, ή όταν είναι απίθανο ο δανειολήπτης να εξοφλήσει το δάνειο. Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ιδιαίτερα σημαντική στον απόηχο της κρίσης Covid-19, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι στους ισολογισμούς των τραπεζών και να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να επικεντρωθούν στη δανειοδότηση επιχειρήσεων και πολιτών, στηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ.
Η οδηγία εναρμονίζει τους κανόνες για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και διευκολύνει τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ άλλων και πέρα από τα εθνικά σύνορα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών κατά τη διαδικασία. Εντεταλμένη αρχή στο κράτος μέλος προέλευσης θα αδειοδοτεί και θα εποπτεύει τους διαχειριστές πιστώσεων, σε στενή συνεργασία με τις αρχές άλλων κρατών μελών.
Η Προεδρία του Συμβουλίου και οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τα ακόλουθα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις:
- Αδειοδότηση για δραστηριότητες διαχείρισης πιστώσεων, ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη και επιμελής μεταχείριση των δανειοληπτών
- Μέτρα ανοχής, ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των καταναλωτών πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκτέλεσης.