Ζητήστε αύξηση εν μέσω κρίσης (και πάρτε την)
- 17/09/2015, 17:41
- SHARE
Ξεχάστε τις υπερωρίες και τα θελήματα. Η αύξηση είναι αποτέλεσμα απλών κινήσεων.
Οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι και οι περισσότερες εταιρείες ίσως κάνουν λόγο για περικοπές, εσείς όμως μπορείτε να πείσετε το αφεντικό σας πώς αξίζετε αύξηση – και γιατί όχι να την κερδίσετε κιόλας.
Οι περισσότεροι θα πουν ότι για να πάρει κάποιος αύξηση αρκεί να αναλάβει επιπλέον υποχρεώσεις, να δουλεύει αρκετές ώρες ή να περιμένει να περάσει χρόνος.
Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια επιπλέον ευθύνη ή αρμοδιότητα που να μπορείτε να αναλάβετε για να βελτιώσει τη δουλειά σας; Ή τι γίνεται αν δουλεύετε ήδη πολλές ώρες;
Η αύξηση δεν είναι τόσο θέμα στρατηγικής, όσο του να κάνετε τα σωστά βήματα. Αρχικά, πρέπει να έχετε κάτι που δεν έχουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Δεν αρκεί η όρεξη, η ευγένεια ή η ομαδικότητα. Χρειάζεστε δεξιότητες που οι άλλοι δεν έχουν. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε κάποια μαθήματα ή σεμινάρια. Αν δεν ξέρετε ποιο μάθημα να παρακολουθήσετε, μια συζήτηση με το αφεντικό σας μπορεί να βοηθήσει. Είτε εκφράσετε ανοιχτά την επιθυμία σας να μάθετε κάτι νέο, ώστε να έχετε ένα προβάδισμα, είτε προσπαθήσετε να μάθετε τι «ελλείψεις» έχει η εταιρεία – το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: θα ξέρετε που να στρέψετε το ενδιαφέρον σας.
Στο διαδίκτυο θα βρείτε εκατοντάδες σεμινάρια που ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις των επιχειρήσεων, από Java μέχρι δαχτυλογράφηση, και σε πολύ προσιτές τιμές – αν όχι εντελώς δωρεάν.
Δεύτερον, δεν υπάρχει εργοδότης που να μη χαίρεται όταν οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να τον βοηθήσουν. Μπορεί να μην υπάρχει κάποια αρμοδιότητα που να μη θέλει να εκτελεί ο ίδιος και να μπορεί να σας την αναθέσει, αλλά εκτιμάται ιδιαιτέρως όταν κάποιος εργαζόμενος δείξει ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αποδείξετε στους ανώτερους σας πώς είστε πρόθυμοι να εργαστείτε σκληρά και να βοηθήσετε να γίνει η ζωή τους πιο εύκολη. Στο σημερινό ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, είναι αρκετά δύσκολο να αποδείξετε γρήγορα πως είστε καλύτεροι απ’ τους συναδέλφους σας. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον project που μπορείτε να αναλάβετε, ώστε να δουν οι υπεύθυνοι σας πως είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, πρέπει να λάβετε δραστικά μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να ξεπεράσετε τις προσδοκίες που είχε το αφεντικό σας για εσάς.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στον τομέα των πωλήσεων, αν ο εργοδότης σας έχει θέσει ως στόχο τους τέσσερις πελάτες το μήνα και εσείς καταφέρετε να έχετε περισσότερους, τότε γρήγορα θα θέσει ο ίδιος το θέμα της αύξησης ή του bonus.
Μια ακόμα καλή επιλογή είναι οι προθεσμίες. Σε όλες τις δουλείες υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Προσπαθήστε να ολοκληρώνετε τις υποχρεώσεις σας νωρίτερα, χωρίς να χάνετε σε ποιότητα, και να είστε σίγουροι πως δε θα περάσει απαρατήρητο.
Τέλος, μπορείτε να γίνετε εσείς το σωστό παράδειγμα προς μίμηση. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που έχουν προγράμματα mentorship και άλλες που δε διαθέτουν. Αν η εταιρεία σας ανήκει στη δεύτερη περίπτωση, μπορείτε να γίνετε ο «μέντορας» νέων εργαζόμενων, ακόμα και ανεπίσημα. Οι εργοδότες σας θα ενθουσιαστούν βλέποντας πως προσπαθείτε να εμπνεύσετε τους νεώτερους και σίγουρα θα σας ανταμείψουν.