Ζοφερή η εικόνα των μικρών βιομηχανιών της Βορείου Ελλάδος
- 23/09/2014, 18:30
- SHARE
Παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων αυξήθηκε, η εικόνα παραμένει αρνητική εξαιτίας της κρίσης.
Καλύτερες ημέρες φαίνεται ότι είδαν πέρυσι, σε σχέση με το 2012, οι βορειοελλαδικές βιομηχανίες, γεγονός που αποτυπώνεται στη σημαντική αύξηση του ποσοστού όσων είναι πλέον κερδοφόρες (62%, έναντι μόλις 50% το 2012). Ωστόσο, οι μικρότερες επιχειρήσεις, με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ, εξακολουθούν να καταγράφουν μεγάλες ζημίες λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ και ο κλάδος των τροφίμων, που μέχρι πρόσφατα επιδείκνυε αξιοσημείωτες αντοχές, παρουσιάζει πλέον ανησυχητικές ενδείξεις, σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών του μεγεθών: μία στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου είναι πλέον ζημιογόνα, ενώ το 2012 η αντίστοιχη αναλογία ήταν δύο στις δέκα.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τη μελέτη με θέμα το χρηματοοικονομικό προφίλ της μεταποίησης στο βορειοελλαδικό τόξο, που εκπονεί για ένατη συνεχόμενη χρονιά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με βάση τους ισολογισμούς 226 επιχειρήσεων-μελών του.
Ζημιογόνες τέσσερις στις δέκα
Σύμφωνα με τη μελέτη, παρά την αισθητή αύξηση του αριθμού των κερδοφόρων επιχειρήσεων, σε σχέση με το 2012, το 38% των συμμετεχουσών επιχειρήσεων (έναντι μόλις 17% στην αρχή της κρίσης, το 2008) εξακολουθεί να εργάζεται με ζημίες -και μάλιστα υψηλές- οι οποίες ουσιαστικά εξανεμίζουν τη συνολική κερδοφορία της βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας.
Το περιθώριο καθαρού κέρδους για το 2013 είναι περίπου 1%, επανερχόμενο σε θετικό πρόσημο σε σχέση με το αρνητικό πρόσημο του 2012, αλλά ακόμη σε ουσιαστικά χαμηλότερα επίπεδα από τα έτη 2009, 2010 και 2011.
Έχασαν 100 εκατ. ευρώ από τον τζίρο τους σε έναν χρόνο με πιο ευάλωτες τις μικρές
Ο δε τζίρος των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκε το 2013 σε σχέση με το 2012 κατά περίπου 2,9%, δηλαδή κατέγραψε πτώση κατά 100 εκατ. ευρώ. Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν πάντως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 22%, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν κατά 54,8% τα ίδια κεφάλαια.
Τις μεγαλύτερες «αντοχές» την πενταετία 2009 – 2014 παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από 100 – 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες εμφανίζουν θετικό περιθώριο κέρδους για το σύνολο της εξεταζόμενης πενταετίας 2009 – 2013. Ακολουθούν κατά σειρά οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών 10 εκατ. έως 50 εκατ. ευρώ, ενώ έπονται αυτές με κύκλο εργασιών 50– 100 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, οι βιομηχανίες με κύκλο εργασιών μέχρι 3 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν διαχρονικά ζημίες. Επιπρόσθετα, το 2013, είναι το έτος κατά το οποίο εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιών προς τον κύκλο εργασιών (-12,52%). Οι δε βιομηχανίες με τζίρο 3-5 εκατ. ευρώ, εργάζονται την τελευταία τριετία με ζημίες, αλλά το 2013 το συγκεκριμένο ποσοστό έχει βελτιωθεί (-1,3% από -4,8% το 2012).
Ποιοι κλάδοι δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις
Όσον αφορά τα κλαδικά αποτελέσματα, η πλέον ανησυχητική ένδειξη προέρχεται από τον κλάδο που παρουσίαζε όλη την πενταετία της οικονομικής κρίσης αξιοσημείωτες αντοχές και σχετική σταθερότητα τόσο στην κερδοφορία, όσο και στο ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων. Πλέον, μία στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών είναι ζημιογόνα, ενώ το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν δυο στις δέκα.
Συνολικά, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της μεταποίησης εμφανίζουν ποσοστό ζημιογόνων επιχειρήσεων άνω του 50%, με τις βιομηχανίες ξύλου, κλωστοϋφαντουργίας και δομικών υλικών ν’ αποτελούν τους αρνητικούς “πρωταθλητές”.
Συγκεκριμένα, ζημιογόνες είναι:
-Επτά στις 10 επιχειρήσεις από τον κλάδο του ξύλου και των προϊόντων από ξύλο
-Έξι στις 10 επιχειρήσεις από τους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και των δομικών υλικών και
-Έξι στις 10 επιχειρήσεις από τον κλάδο του χαρτιού, των προϊόντων από χαρτί και των εκδόσεων – εκτυπώσεων.
“Η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην πραγματοποίηση επενδύσεων για την έξοδο από την κρίση”
“Η εξέλιξη του κύκλου εργασιών, των καθαρών αποτελεσμάτων προ φόρων και η εξαγωγή του περιθωρίου κέρδους για τις 226 επιχειρήσεις του δείγματος (σε σταθερές τιμές 2009) ουσιαστικά αποτυπώνουν και φέτος, και επαναλαμβάνουν μάλιστα, την περυσινή εικόνα του πραγματικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η περιφερειακή βιομηχανία. Η – κυριολεκτικά – ξεχασμένη από την πολιτεία περιφερειακή βιομηχανία, καλείται στην πιο δύσκολη χρονική στιγμή της οικονομικής κρίσης να επιβιώσει, χωρίς την – οφειλόμενη – ουσιαστική υποστήριξη από την πολιτεία”, υπογραμμίζει η διοίκηση του ΣΒΒΕ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.
Κατά την ίδια, είναι φανερό ότι το βασικό ζητούμενο των ημερών από την πολιτεία, που είναι η υλοποίηση επενδύσεων για την έξοδο από την οικονομική κρίση, πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα από την κυβέρνηση, αφού αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για την ανάκαμψη της βιομηχανίας στο Βορειοελλαδικό Τόξο, και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας. “Άρα, η λήψη μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και παροχής κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στην περιφέρεια, αποτελούν κατά τον ΣΒΒΕ, μονόδρομο για την χάραξη μιας πραγματικά αναπτυξιακής πορείας για τη μεταποιητική βάση της Βόρειας Ελλάδας”, καταλήγει η ανακοίνωση