Ζωντανεύει (και επί ελληνικού εδάφους) ο αγωγός Τurkish Stream

Ζωντανεύει (και επί ελληνικού εδάφους) ο αγωγός Τurkish Stream

Μετά την επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ρωσίας το σχέδιο μπαίνει και πάλι στο τραπέζι με την ελληνική πλευρά να αναζητά την έγκριση της Ε.Ε.

Θοδωρής Παναγούλης

Tην αναβίωση της συμφωνίας για τον αγωγό Τurkish Stream που είχε παγώσει εξαιτίας της ρωσοτουρκικής κρίσης, επιδιώκει η Μόσχα, και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις που είχαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο αντιπρόεδρο κ. Ντβόρκοβιτς και ο Υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με το Ρώσο ομόλογό του κ. Νόβακ.

Στις συναντήσεις μάλιστα αυτές, ελληνική και ρωσική πλευρά επανέλαβαν ότι εφόσον περπατήσει το project, θα συσταθούν μεικτά κοινοπρακτικά σχήματα το πιθανότερο με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ, κάτι που άλλωστε είχε συζητηθεί και το 2015, όταν και είχε τεθεί για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα του συγκεκριμένου αγωγού.

Κυβερνητικές πάντως πηγές περιγράφουν τον Turkish Stream και το ενδεχόμενο επέκτασής του σε Ελλάδα και Ιταλία, σαν σχέδιο που ναι μεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι αλλά με μάλλον περιορισμένες πιθανότητες να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Αναγνωρίζουν ότι η μεγάλη διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι μετά τη θεαματική επαναπροσέγγιση Πούτιν-Ερντογάν το καλοκαίρι, η Άγκυρα δηλώνει πολύ “ζεστή” για το project – λέγεται ότι έχει ήδη παραχωρήσει στη Gazprom τις πρώτες άδειες- βάζουν ωστόσο τον πήχη χαμηλά. Ξέρουν πως το σχέδιο θα συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις τόσο από τον αμερικανικό παράγοντα, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν βλέπει με καλό μάτι την ενίσχυση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Και μπορεί στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός να επανέλαβε ότι “η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ενεργειακός κόμβος μέσα από μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική”, εδώ και ένα χρόνο ωστόσο, και ειδικά μετά τα εγκαίνια του TAP το Μάιο, η πυξίδα των ενεργειακών συμφερόντων της Ελλάδας κοιτάζει στη Δύση.

Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει ως βασικό άξονα πολιτικής τα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ των αγωγών φυσικού αερίου δυτικών συμφερόντων που θα διέρχονται από το ελληνικό έδαφος (TAP, IGB), καθώς και έργων σαν τον πλωτό σταθμό LNG, για τον οποίο προς ενδιαφέρονται έντονα αμερικάνικα συμφέροντα.

Υπό αυτή την έννοια η Αθήνα θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον προς εξελίξεις γύρω από τον Turkish Stream, δίχως προς το παρόν να παρεμβαίνει ενεργά.

Χαρακτηριστική είναι και η απάντηση Τσίπρα σε σχετική ερώτηση που του έγινε χθες : “Στο βαθμό που υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας, εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Bεβαίως υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία για τα θέματα αυτά.

Ήδη υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ, με την Gazprom και μιας ιταλικής εταιρείας. Παρακολουθούμε και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Θέλουμε οι γείτονες μας να έχουν καλές σχέσεις”.

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο, Πούτιν και Ερντογάν στην Αγια Πετρούπολη έδωσαν το “πράσινο φως” για την κατασκευή του Turkish Stream. Ηδη, η Τουρκική κυβέρνηση παραχώρησε στη Gazprom τις πρώτες άδειες, διαμηνύοντας ότι το έργο περνάει στη φάση της πρακτικής του υλοποίησης.

Στις 29 Αυγούστου, η Ιταλία μέσω της Edison (ανήκει στους Γάλλους της EDF) που έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Μόσχα, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της σε συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της Gazprom Α.Μίλερ δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για επέκταση του αγωγού μέχρι τους Κήπους, τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Πηγή: news247.gr