Ζούκερμπεργκ εναντίον αμερικανικής κυβέρνησης: «Επέτρεψαν να εξαπλωθεί η πολιτική χειραγώγηση μέσω ιστοσελίδων»
- 27/06/2019, 13:08
- SHARE
Ο ιδρυτής του Facebook και διευθύνων σύμβουλός του Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε χθες ότι η απουσία απάντησης από τις αμερικανικές αρχές στην ξένη πολιτική χειραγώγηση μέσω του ιστότοπού του το 2016 επέτρεψε να προκληθεί η χιονοστιβάδα παρόμοιων εκστρατειών που παρατηρούνται έκτοτε.
Ο νεαρός επικεφαλής του Facebook, ο οποίος έχει δεχθεί σωρεία επικρίσεων, σύμφωνα με τις οποίες υποτίμησε τις εκστρατείες χειραγώγησης της αμερικανικής κοινής γνώμης στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, και ο οποίος αντιμετωπίζει έκτοτε σχεδόν συνέχεια παρόμοιες ενέργειες, κάλεσε για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις να προβούν σε μια περαιτέρω ρύθμιση των προσωπικών δεδομένων, των πολιτικών διαφημίσεων, των ξένων αναμείξεων στις εκλογές κλπ.
Ωστόσο αυτήν την φορά προχώρησε και άλλο, κατηγορώντας παράλληλα τις αμερικανικές αρχές ότι ευθύνονται εν μέρει για την σημερινή κατάσταση, κατά την οποία πολλαπλασιάζονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου οι ενορχηστρωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης από διάφορες χώρες, ξεκινώντας, σύμφωνα με το Facebook και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, από τη Ρωσία, κάτι το οποίο εξακολουθεί να διαψεύδει η Μόσχα.
«Εμείς δεν διαθέτουμε τα μέσα για να σταματήσουμε (τις ενέργειες της) ρωσικής κυβέρνησης», αντιθέτως «η δική μας κυβέρνηση διαθέτει τα εργαλεία να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία, όχι εμείς», επιχειρηματολόγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Άσπεν στο Κολοράντο. «Μπορούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υπερασπιστούμε (το Διαδίκτυο), αλλά η κυβέρνησή μας είναι αυτή που διαθέτει τα εργαλεία να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία», επέμεινε.
«Ένα από τα σφάλματα που με ανησυχούν είναι ότι μετά το 2016, η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο για να ανταποκριθεί. Το σήμα που έστειλε στον κόσμο ήταν ότι είναι “οκ, ο δρόμος είναι ανοιχτός, οι χώρες μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους και οι επιχειρήσεις μας θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τα πράγματα, αλλά ουσιαστικά η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα σπεύσει να σώσει την κατάσταση”», σημείωσε επίσης ο Ζούκερμπεργκ.
«Έκτοτε είδαμε να αυξάνονται αυτού του είδους οι δραστηριότητες που προέρχονται από το Ιράν ή άλλες χώρες», συνέχισε, παρατηρώντας ότι η ασφάλεια του δικτύου του στοιχίζει «δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως». «Ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα το σπουδαίο μόνοι μας για να αποτρέψουμε τις χώρες (από το να το κάνουν αυτό). Αυτό είναι κάτι που εναπόκειται σε λίγο ανώτερα επίπεδα», κατέληξε ο Ζούκερμπεργκ.
Παράλληλα, στην ίδια ομιλία ο ιδρυτής του Facebook δήλωσε πως η εταιρεία του καθυστέρησε πολύ να υποδείξει ως «φτιαχτό» ένα παραποιημένο βίντεο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, όπου η ίδια παρουσιαζόταν ως μεθυσμένη κατά τη διάρκεια ομιλίας της. Ο Ζούκερμπεργκ, είπε ότι η αργή αντίδραση της εταιρείας ήταν ένα «εκτελεστικό λάθος από πλευράς μας».
Το επίμαχο βίντεο είχε παραποιηθεί έτσι ώστε να φαίνεται σαν η Πελόζι να ήταν μεθυσμένη και να μπέρδευε τα λόγια της, και κυκλοφόρησε ευρέως στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube. Αν και το YouTube το κατέβασε, επικαλούμενο παραβίαση των κανόνων του, το Facebook δεν το έκανε, επιλέγοντας να περιορίσει την κυκλοφορία του και να ενημερώνει τους χρήστες που το κοινοποιούσαν πως είναι παραπλανητικό.
«Χρειάστηκε χρόνος για να υποδείξει το σύστημά μας το βίντεο και οι fact checkers μας να το αξιολογήσουν ως ψεύτικο… και στο διάστημα αυτό κυκλοφόρησε περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε να είχαν επιτρέψει οι κανόνες μας» είπε ο Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με το Reuters.
H Πελόζι επέκρινε την επιλογή του Facebook να μην το κατεβάσει, και είπε πως το περιστατικό αυτό την έπεισε πως η εταιρεία εν γνώσει της επέτρεψε τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Η παραπληροφόρηση μέσω «φτιαχτών» βίντεο, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιούν την προηγμένη τεχνολογία deepfake (η οποία επιτρέπει τη σχετικά αληθοφανή εισαγωγή προσώπων σε σώματα άλλων σε βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης, να λένε και να κάνουν πράγματα που στην πραγματικότητα δεν έχουν πει και κάνει) έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Σημειώνεται πως, μετά το βίντεο της Πελόζι, ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ εμφανίστηκε να «πρωταγωνιστεί» σε ένα deepfake βίντεο στο Instagram, όπου «παραδεχόταν», μεταξύ άλλων, πως «όποιος ελέγχει τα δεδομένα, ελέγχει το μέλλον». Το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, δεν κατέβασε το βίντεο.
Ο ιδρυτής του Facebook είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικών κανόνων για τα deepfakes, προσθέτοντας ότι «πρόκειται σίγουρα για ένα σημαντικό θέμα καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνεται».