40 UNDER 40: Όλη η λίστα με τους επιχειρηματίες που ξεχώρισαν για το 2018

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

O Νίκος Αναστασίου  «έγραψε» το όνομά του σε κάθε κομμάτι ξύλου που κοσμεί το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και πλέον η εταιρεία του αναπτύσσεται σε 4 ηπείρους. Κατάφερε να προσφέρει τη λύση που έψαχνε ο Ρέντζο Πιάνο για την επένδυση του πολυβραβευμένου δημιουργήματός του, κερδίζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του Ιταλού αρχιτέκτονα. Ανέπτυξε μια πρωτοποριακή μέθοδο επεξεργασίας ξύλου, η οποία έδωσε στον Πιάνο τη δυνατότητα να ντύσει την όπερα με ξύλινα πάνελς, ειδικών προδιαγραφών, τα οποία μέχρι τότε υπήρχαν μόνο στο μυαλό του ως ιδέα και καμία εταιρεία στον κόσμο δεν αναλάμβανε να του τα κατασκευάσει. Η Epexyl με αυτή την καινοτόμο πρόταση κατάφερε να αφήσει εκτός τρεις εταιρείες από το εξωτερικό, πολύ μεγαλύτερες τότε από την ίδια, αναλαμβάνοντας το έργο. «Όταν ο Πιάνο είδε το δικό μας κομμάτι, το χάιδεψε και είπε «this work is sexy». Αυτή ήταν η αρχή μιας μεγάλης συνεργασίας. Αρχικά αναλάβαμε την όπερα και φτάσαμε να κατασκευάσουμε όλα τα ξύλινα μέρη του ΚΠΙΣΝ» αναφέρει ο Νίκος. Από εκείνη την ημέρα και μέσα σε τρία χρόνια,  η Epexyl κατάφερε να δραστηριοποιηθεί σε projects παγκόσμιας ακτινοβολίας, σε τέσσερις ηπείρους, και ο ξυλουργός από το Μενίδι, ο οποίος κληρονόμησε την βιοτεχνία του μαραγκού πατέρα του, ζει σήμερα ανάμεσα σε Παρίσι και Μανχάταν, επιβλέποντας έργα όπως το Hudson Yards, προϋπολογισμού 25 δισ. δολαρίων,  πολλά έργα του Ρέντζο Πιάνο, όπως το Columbia University,  καθώς και τις νέες Όπερες του Mumbai στην Ινδία και του Ανώι στο Βιετνάμ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ταϊπέι, αλλά και την υπεράκτια επέκταση του Μονακό. Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Νίκου Αναστασίου στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

ΦΑΝΗΣ ΚΟΥΤΟΥΒΕΛΗΣ

Μετά τη Γερμανία, η εταιρεία, που ιδρύθηκε με σκοπό να αποτελέσει το… ψηφιακό δεξί χέρι του λιανεμπορίου, προτίθεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε Πολωνία και Ρουμανία. Συνεργαζόμενη πλέον με περισσότερα από 1.000 περίπτερα και mini-markets, έχει ως στόχο να συμπράξει με μεγάλες εταιρείες, ενώ μέσω της υπηρεσίας πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 70 εκατ. συναλλαγές το 2017. Στο δυναμικό της, που πλέον αριθμεί 35 άτομα, έχουν ενταχθεί έμπειρα στελέχη, όπως οι Andreas Berger (Aldi) και Simon Massey (Pepsico).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Το 2017 έφερε την είσοδο στην αμερικανική αγορά, προσθέτοντας τη Νέα Υόρκη στις πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται (Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Ντουμπάι). Η εταιρεία, που μετρά περίπου πέντε χρόνια παρουσίας στον χώρο της φιλοξενίας, μισθώνοντας σε εταιρικά στελέχη περισσότερα από 700 πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα διαμερίσματα, έχει «σηκώσει» κεφάλαια άνω των 6,9 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο ο τζίρος της τριπλασιάζεται (μόνον πέρυσι οι πωλήσεις άγγιξαν τα 14 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι αυτές θα κλείσουν στα 45 εκατ. ευρώ), ενισχύοντας ταυτόχρονα το ανθρώπινο δυναμικό της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

Με γραφεία σε Αθήνα και Silicon Valley και έχοντας συγκεντρώσει χρηματοδότηση 7 εκατ. δολαρίων από venture capitals όπως το ΝΕΑ, η Transifex έχει υπογράψει συμφωνίες με μεγάλους πελάτες όπως οι Airbnb, Salesforce, Atlassian και Beat. Η εταιρεία πλέον μετρά 650.000 εγγεγραμμένους χρήστες και προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία μετάφρασης περιεχομένου σε ψηφιακές υπηρεσίες, sites και apps, για χρήση από τις ίδιες εταιρείες ή από την εκάστοτε κοινότητα κάθε χώρας, ανεξάρτητα από το μέγεθός του περιεχομένου ή της κοινότητας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗΣ

Η Oseven παρέχει στις ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υποδομές για να καταγράφουν την οδηγική συμπεριφορά των πελατών τους και να μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα την τιμολογιακή τους πολιτική. Από το 2015 έχει «κλείσει» συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες σε 8 χώρες μεταξύ αυτών Ελλάδα, Σ. Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ ενώ το 2018 σκοπεύει να επεκταθεί σε 6 νέες αγορές. Η νέα χρονιά υποδέχτηκε θετικά την OSeven, η οποία έκλεισε 2 νέες συμφωνίες σε Βραζιλία και Κύπρο ενώ έλαβε το βραβείο Research Award ύψους 500,000 ευρώ για το ερευνητικό πρόγραμμα BeSmart.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΣ, ΛΙΝΑ ΣΤΟΥΜΠΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΟΔΗΣ

Το Susurrus είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στα brands να εντοπίζουν τους κατάλληλους influencers για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Εισάγοντας τα δημογραφικά στοιχεία του κοινού που θέλει να στοχεύσει και το χρηματικό ποσό που θέλει να διαθέσει, το brand λαμβάνει προτάσεις από influencers που πληρούν αυτά τα κριτήρια. Ξεκίνησε το 2014 από την Πάτρα και έφτασε στο Ντουμπάι, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία, με πελάτες τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη. Στην πλατφόρμα είναι σήμερα εγγεγραμμένοι πάνω από 1.500 influencers, με την εταιρεία να «σηκώνει» το 2017 κεφάλαια από στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές, ενώ εξασφάλισε αποκλειστική συνεργασία με τις εταιρείες της λίστας Fortune500 Companies.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ

Από την BugSense, τη startup που πουλήθηκε στη Splunk, το πρώτο επταψήφιο «exit» του ελληνικού startup οικοσυστήματος, στην Agentrisk, την πλατφόρμα αυτοματοποιημένης διαχείρισης επενδυτικού χαρτοφυλακίου που σήμερα λειτουργεί στις ΗΠΑ, απασχολεί συνεργάτες σε Ελλάδα και Κύπρο και πλέον άνοιξε πανιά για την αγορά της Ευρώπης με την Agentrisk Europe. Το 2017 η εταιρεία διπλασίασε το ανθρώπινο δυναμικό της, ενώ από το έτος ίδρυσής της (2015) έχει λάβει 300.000 δολάρια και αναμένεται να ξεκινήσει νέο, μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΝΤΖΙΟΣ

Έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 600.000 ευρώ, η εταιρεία, που ίδρυσε το 2015 από κοινού με τον Γιώργο Μπουζιάνα, φτιάχνει προγράμματα προσομοίωσης που έχουν τρία χαρακτηριστικά: είναι εύκολα στη χρήση, παράγουν αποτελέσματα ακρίβειας και είναι 10 φορές πιο γρήγορα. Υπερδιπλασίασε τόσο τον τζίρο όσο και τους πελάτες της ανταγωνιζόμενη εταιρείες-κολοσσούς, όπως η ANSYS, η Dassault Systemes και η Mentor Graphics. Εξωστρεφής 100%, δίνει έμφαση σε Έλληνες επιστήμονες, αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ

Με σήμα το εργατικό μυρμήγκι του Αισώπου, η πλατφόρμα που βοηθά στην εξεύρεση του κατάλληλου επαγγελματία επεκτάθηκε πέρυσι σε Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ εξασφάλισε συνεργασία με τη Leroy Merlin. Στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 100.000 πελάτες και 3.000 επαγγελματίες, με τις συναλλαγές μόνο για το 2017 να «αγγίζουν» τα 15 εκατ. ευρώ. Ο στόχος της ομάδας, που έχει διπλασιαστεί σε αριθμό τους τελευταίους 12 μήνες, είναι η ενίσχυση των εσόδων, η οποία θα προκύψει από τα σχέδια για πανελλαδική κάλυψη το 2018.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΨΑΛΤΗΣ

Σε έτος-ορόσημο εξελίχθηκε το 2017 για τη Mist.io, η οποία έχει αναπτύξει ένα λογισμικό παρακολούθησης και διαχείρισης υβριδικών cloud υποδομών. H εταιρεία, έκλεισε τον τελευταίο γύρο επένδυσης, με συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ολοκλήρωσε το deal με τον μεγαλύτερο food retailer της Αφρικής. Πρόκειται για τη Shoprite, που έχει 144.000 υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών 10 δισ. δολ. Παράλληλα, το 2017 έγινε δημόσια διαθέσιμη η πρώτη Enterprise έκδοση της πλατφόρμας, ενώ προχώρησε και η συμφωνία για τη μεταπώλησή της μέσω της ClearCenter στις ΗΠΑ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΡΙΜΠΑΚΟΥ

Από το 2014 η αύξηση του κύκλου εργασιών της LIÁ Cultivators ανέρχεται σε 90% κατά μ.ο. κάθε χρόνο ενώ, παράλληλα, σαρώνει τα διεθνή βραβεία. Κορυφαία διάκριση για το LIÁ το 2017, αυτή του καλύτερου ελαιόλαδου Κορωνέικης ποικιλίας στον κόσμο σύμφωνα με το World Evoo Ranking, αφήνοντας πίσω κολοσσούς του κλάδου τόσο από την Ελλάδα όσο και από επιθετικά αναπτυσσόμενες χώρες στο ελαιοκομικό χώρο, όπως η ΗΠΑ και η πολιτεία της Καλιφόρνια , η Αυστραλία, η Χιλή. Η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και επενδύει ετησίως άνω του 50% των κερδών στην σταθεροποίηση και την ανάπτυξή της στις ήδη υπάρχουσες αγορές. Το 92% των πωλήσεων είναι προς το εξωτερικό με κύριες αγορές την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αμερική, τη Γερμανία και τη Σιγκαπούρη. Διαβάστε τη συνέντευξη της Χριστίνας Στριμπάκου στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Από το 2004, οπότε η εταιρεία πέρασε και υπό τον έλεγχο της τρίτης γενιάς της οικογένειας, καταγράφει ανοδική πορεία. Το άλμα, άλλωστε, από τη μεταποίηση και την εμπορία σταφίδας στην παραγωγή επώνυμου βαλσάμικου ξιδιού συνέβαλε στην εκτόξευση των πωλήσεων, που πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 6,5 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο χρόνο η εταιρεία εμφιάλωσε 5.500.000 φιάλες, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της το 75% του τζίρου προήλθε από branded προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Παράγει επίσης κρέμα βαλσάμικου, αλλά και μουστάρδα, εξάγοντας σε πάνω από 30 χώρες.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΖΟΥΡΟΥ

Ίσως να μην υπάρχει περιεκτικότερη επωνυμία από το Doctoranytime, που να περιγράφει την «ταυτότητα» της εταιρείας που δημιούργησε το 2012 η Ελευθερία Ζούρου, με σκοπό να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία στον ασθενή. Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε Ελλάδα αλλά και Βέλγιο έκλεισαν πέρυσι ραντεβού με τον γιατρό τους μέσα από την υπηρεσία και η εταιρεία έχει καταφέρει να συνεργάζεται σήμερα με 6.000 επιστήμονες και στις δύο αγορές όπου έχει παρουσία, καθώς επίσης και με 120 διαγνωστικά κέντρα στη χώρα μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΙΩΝΗΣ

Είναι ο άνθρωπος που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη μεγαλύτερη εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία. Η Asset έχει αναπτύξει τα τελευταία τρία χρόνια εξειδικεύσεις σε ένα εύρος κατηγοριών όπως στην επικοινωνία εταιρειών τεχνολογίας, φαρμακευτικών, FMCGs κ.ά. Η εταιρεία διατηρεί σταθερή συνεργασία με πάνω από 40 εταιρείες που πρωταγωνιστούν στον κλάδο τους, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στη λίστα με τα TOP 100 Brands του πλανήτη. Ο τζίρος της είναι σταθερά πάνω από 10 εκατ. κάθε χρόνο από το 2010 και μετά, ενώ το 2017 παρουσίασε αύξηση κερδών κατά 30% σε σχέση με το 2016. Απασχολεί πάνω από 70 άτομα μαζί με τις δύο θυγατρικές εταιρείες, που ίδρυσε σε Κύπρο και Ελλάδα το 2015 και το 2016, αντίστοιχα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΙΡΩΤΣΟΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΑΣ

Με πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις, η εταιρεία μπορεί να καυχιέται πως τα προσωποποιημένα μηνύματά της έχουν βοηθήσει τους πελάτες της να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αυτός είναι και ο λόγος,που στο portfolio της φιγουράρουν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του επιχειρείν (L’ Oreal, Follie – Follie, Delivery Hero), με την επιχείρηση να εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 10% κάθε μήνα.Aπό πέρυσι διαθέτει γραφεία σε Νέα Υόρκη και Τέξας, ενώ το 2018 αναμένεται να κλείσει με τζίρο άνω των δύο εκατ. ευρώ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

Σε συνεργασία με θεραπευτές και ειδικούς παιδαγωγούς, αναπτύσσει διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως αυτισμός ή δυσπραξία, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες φυσικής αλληλεπίδρασης. Με βάση την τεχνολογία Kinect της Microsoft, τα παιδιά παίζουν τα παιχνίδια της Kinems μέσω κινήσεων των χεριών και του σώματος, χωρίς να χρησιμοποιούν κάποιο ειδικό ποντίκι ή πληκτρολόγιο. Το έργο αυτό στήριξαν Αμερικανοί επενδυτές με ένα εκατ. δολάρια σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας.

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ

Έχοντας κάνει τον γύρο του κόσμου, η σχεδιάστρια μόδας επέστρεψε στην Ελλάδα για να δημιουργήσει το δικό της brand και να εκφράσει την αγάπη της για την πατρίδα μέσα από τα προϊόντα της, τα οποία σήμερα ταξιδεύουν σε ελληνικά νησιά και πόλεις της επαρχίας, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Κύπρος, ο Λίβανος και η Αυστραλία. Τα μαγιό που φέρουν την υπογραφή Stefania Frangista είναι φτιαγμένα από υφάσματα ιταλικών εταιρειών υφαντουργίας, ενώ η ραφή γίνεται στην Ελλάδα από έμπειρους τεχνίτες.

ΗΛΙΑΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ΑΘΗΝΑ-ΠΟΛΙΝΑ ΝΤΟΒΑ

Η Οwiwi, ο µεγάλος νικητής του Disrupt Greece, φιλοδοξεί να γίνει το απαραίτητο «διαβατήριο» για κάθε θέση εργασίας, βοηθώντας τα στελέχη των τµηµάτων HR να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. H εταιρεία μόλις μπήκε στα νέα της γραφεία και ετοιμάζεται να λανσάρει τον Μάιο το νέο της προϊόν, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα πλέον αρτιότερα της αγοράς σε επίπεδο περιεχομένου, επιστημονικής τεκμηρίωσης και τεχνολογικής υπόστασης. Πραγματοποιεί άνοιγμα σε Κύπρο και Τουρκία, βρίσκεται σε διαδικασία δεύτερου γύρου χρηματοδότησης και ανάμεσα στις έντεκα ελληνικές επιχειρήσεις που πέρασαν στη δεύτερη φάση των European Business Awards.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΩΝΙΑΝΑΚΗΣ

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης, με κύρια δραστηριότητα το εμπόριο και την επεξεργασία μαρμάρων και λοιπών διακοσμητικών πετρωμάτων. Σήμερα κατατάσσεται πανελλαδικά στις πρώτες του κλάδου. Απασχολεί 60 άτομα, έχει πωλήσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ και σημειώνει εξαγωγές σε 30 χώρες μέσα στην τελευταία τετραετία. Στα σύγχρονα εργοστάσια της επιχείρησης εκτελούνται με αυτοματοποιημένο μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας οι παραγγελίες των πελατών και για το 2018 προωθούν στρατηγικές συνεργασίες με πελάτες του εξωτερικού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΣΑΒΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η ιδέα τους για ένα προσωπικό καλωσόρισμα στους ταξιδιώτες, καλύπτοντας από τη μεταφορά μέχρι και τη διασκέδαση/επιμόρφωσή τους, «σήκωσε» πέρυσι ακόμη 1,65 εκατ. ευρώ από επενδυτές. Η Welcome είναι σήμερα διαθέσιμη σε 17 προορισμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Σαντορίνη, Λευκωσία, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Ρώμη, Μιλάνο, Παρίσι, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Βιέννη, Πράγα, Βουδαπέστη, Τελ Αβίβ και Χονγκ Κονγκ), ενώ επιδίωξή της είναι να εξυπηρετήσει περισσότερες από 40 πόλεις. Το 2017 περίπου 180.000 ταξιδιώτες έγιναν welcomed, με την εταιρεία να έχει ως στόχο να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ σε έσοδα το 2018.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗΣ

O Γιώργος Νικολετάκης ξέρει τι θα ήθελες να είσαι σε πέντε χρόνια και πώς θα το καταφέρεις. Η εταιρεία του ιδρύθηκε το 2013 και πλέον συνεργάζεται με 120 διεθνή σχολεία σε 17 χώρες, δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές, και όχι μόνο, να ανακαλύψουν τον επαγγελματικό τους προορισμό και να επικοινωνήσουν με μέντορες από πανεπιστήμια και εταιρείες που τους ενδιαφέρουν. Η 100mentors ξεκίνησε τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, που ξεπερνάει το ένα εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 μέτρησε 22.000 μαθητές, 3.000 μέντορες, 620 πανεπιστημιακά ιδρύματα και 200 εταιρείες.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δραστηριοποιείται σε έναν χώρο που μπορεί να μην είναι καινούργιος (ψηφιακή σήμανση), αναπτύσσεται, ωστόσο, με έναν ρυθμό 15% κατ’ έτος. Ο ίδιος αποφάσισε να εστιάσει στο μικρότερο segment της αγοράς (μαγαζιά λιανικής, fast food restaurants), προσφέροντας μία εύκολη και οικονομική online υπηρεσία διαχείρισης περιεχομένου για οθόνες. Η εταιρεία έχει έδρα στην Αμερική, όλο το ανθρώπινο δυναμικό όμως απασχολείται στην ελληνική θυγατρική. Πραγματοποιεί direct πωλήσεις μέσα από το website, ενώ διαθέτει πάνω από 80 μεταπωλητές σε όλο τον κόσμο.

ΦΩΤΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το 2013 μαζί με την αδελφή του Χριστίνα Δρακοπούλου άνοιξαν το πρώτο τους ξενοδοχείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας κάτι ιδιαίτερο: έναν χώρο φιλοξενίας με πολλά χρώματα, καινοτόμο διακόσμηση και υπηρεσίες πολυτελούς διαμονής. Κέρδισαν το στοίχημα και το 2018 προχωρούν στο άνοιγμα του τέταρτου ξενοδοχείου στη συμπρωτεύουσα και του πρώτου στην Αθήνα, δίνοντας νέο χρώμα στη διαμονή μας. Στόχος της Colors Hotel για το 2018 είναι να επεκταθεί στην Κύπρο και να διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ

Μαζί με τον Νικόλαο Αθανασόπουλο έφεραν τα φύκια στην καθημερινότητά μας με έναν εναλλακτικό και ιδιαίτερο τρόπο. Η PHEE δημιουργεί και εμπορεύεται μια σειρά χρηστικών προϊόντων με την επιφάνεια PΗΕΕboard: από θήκες κινητών τηλεφώνων, μέχρι είδη σπιτιού και ρακέτες θαλάσσης. Σήμερα έχει παρουσία σε 65 σημεία στην Ελλάδα και σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης, ενώ έχει λανσάρει το PHE e-shop. Το 2017 απέσπασε χρηματοδότηση από την AFI και την The People’s Trust, που αξιοποιήθηκε για αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ

Η Crypteia Networks, που ιδρύθηκε το 2011 για να προσφέρει καινοτόμες λύσεις για ασφαλείς επικοινωνίες, τις οποίες παρέχει με τη μορφή υπηρεσίας (security-as-a-service), πέρασε το 2014 στα κινεζικά χέρια του κολοσσού PCCW Global. Ο ιδρυτής της Γιάννης Γκιόκας συνεχίζει να συντονίζει την ανάπτυξή της από τη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με ομάδες που βρίσκονται σε Ευρώπη, Ισραήλ και Χονγκ Κονγκ. Στην Ελλάδα. η εταιρεία απασχολεί πάνω από 40 άτομα, ενώ το 2017 κατάφερε να τριπλασιάσει τον τζίρο της σε σχέση με το περασμένο έτος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Το βραβείο της πιο υποσχόμενης επιχειρηματικής ιδέας στην Κίνα κέρδισε η ελληνική travel tech startup Toorbee, η οποία διατηρεί γραφεία στην Αθήνα και τη Σαγκάη. Η Toorbee διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 700 επιχειρήσεις και ήταν η μοναδική μη κινέζικη εταιρεία που συμμετείχε. Η εταιρεία έχει συνεργασίες αυτή τη στιγμή με κινέζικους OTAs (online travel agents), που διαχειρίζονται πάνω από το 80% του εξερχόμενου online τουρισμού της Κίνας, ενώ έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από επενδυτές προερχόμενους από την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΗΣ

Ο 29χρονος σήμερα Θεσσαλονικιός παραδέχεται πάντως ότι διαθέτοντας ένα background άκρως τεχνολογικό, στο business κομμάτι είχε αρκετά να μάθει. Ο ίδιος, ωστόσο, περιγράφει τον εαυτό του ως έναν αθλητή, ο οποίος πάει για πρωταθλητισμό. «Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και επιμονή, για να πετύχεις! Έτσι κι εγώ, ξυπνούσα το πρωί και έλεγα ότι θέλω να προχωρήσω ακόμη ένα βήμα», εξηγεί χαρακτηριστικά στο Fortune. H Apifon είναι μία έξυπνη πλατφόρμα μαζικής αποστολής και διαχείρισης μηνυμάτων, που συνδυάζει πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας (sms, email, viber, facebook κ.ά.). Σήμερα διαθέτει περισσότερους από 2.000 πελάτες, τόσο εντός (τον τρέχοντα μήνα σχεδιάζει το άνοιγμα γραφείου και στην Αθήνα), όσο και εκτός των τειχών και συγκεκριμένα σε Κύπρο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ρουμανία, ενώ «μετρά» περισσότερα από 40 άτομα προσωπικό, τα μισά εκ των οποίων απασχολούνται στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης. Όσον αφορά στις πωλήσεις της, η Apifon «έκλεισε» πέρυσι λίγο πάνω από τα 2,5 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις για το 2018 να ανεβάζουν τον τζίρο στα τέσσερα εκατ. ευρώ. Για την εταιρεία, ωστόσο, η σημαντικότερη διάκριση ήρθε μόλις πριν από λίγες ημέρες, με την Google να επιλέγει την Apifon να παρέχει υπηρεσίες RCS Βusiness Μessaging πρώτη στην ελληνική αγορά. Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Στρουμπάκη στον νέο τεύχος του Fortune. 

ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ

Με τζίρο πάνω από ένα εκατ. ευρώ πέρυσι, η εταιρεία που «έστησε» το 2013 ο Άκης Πετρετζίκης φαίνεται να στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν επαναπαύεται στις… μαγειρικές του ικανότητες, επεκτείνοντας διαρκώς και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Πέρυσι τον Απρίλιο άνοιξε το café brunch κατάστημα που φέρει την υπογραφή του, ενώ λίγους μήνες αργότερα λειτούργησε και street food. Επίσης, στα τέλη του περασμένου έτους βγήκε στον «αέρα» και το ηλεκτρονικό του κατάστημα, μέσω του οποίου διατίθενται όλα τα είδη που σχετίζονται με την κουζίνα.

ΧΑΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΓΑΔΑΚΟΣ

Η Spotawheel είναι μια online υπηρεσία εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο μηχανικών στην Ελλάδα. Πάνω από 2.400 μεταχειρισμένα πέρασαν από την πλατφόρμα της εταιρείας, η οποία συγκεντρώνει περισσότερες από 320.000 επισκέψεις τον μήνα. Με 70 άτομα προσωπικό, η Spotawheel συγκέντρωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,3 εκατ. ευρώ το 2017 και είδε τις πωλήσεις της να ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΩΤΑΣ

Με 30.000 ενεργούς χρήστες, περίπου 1.000 πελάτες, μεταξύ των οποίων η Spotify, η Sony και η Google και κερδοφορία από την πρώτη στιγμή, η εταιρεία έχει βάλει στόχο να φέρει κοντά όλα τα μέλη μιας επιχείρησης. Το Geekbot είναι ένα bot για το εταιρικό chat που φροντίζει να γνωρίζουν όλοι στην ομάδα με τι ασχολείται ο καθένας και πού αντιμετωπίζει προβλήματα. Το προϊόν πωλείται αποκλειστικά στο εξωτερικό, κυρίως στη Bόρειo Αμερική.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΡΙΝΚΜΑΝ

Η εταιρεία, που ξεκίνησε ως Travelplanet24 το 2005 και εξαγόρασε την Αirtickets, κατάφερε να «κλείσει» την προηγούμενη χρονιά με περισσότερες από 2.800.000 πωλήσεις εισιτήριων. Σήμερα, η Tripsta SAa απασχολεί 300 εργαζομένους στα γραφεία της σε Αθήνα και Βουκουρέστι, ενώ είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρισμένα ηλεκτρονικά πρακτορεία ταξιδίων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

To 2017 ήταν μια χρονιά θετικών εξελίξεων για την κορυφαία εταιρεία email marketing στην Ελλάδα. Με το 80% των εσόδων της να προέρχεται από 60 χώρες, η Moosend πρόσθεσε νέα μέλη στην ομάδα, αύξησε κατά 40% τις πωλήσεις της και διατήρησε την κερδοφορία της. Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε τη συμμόρφωσή της με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για data privacy (GDPR) και λάνσαρε νέα features για τους πελάτες της. Ο στόχος για το 2018 είναι ο διπλασιασμός των εσόδων και το άνοιγμα σε νέες αγορές.

ΠΥΡΡΟΣ ΤΣΙΑΚΟΥΛΗΣ

Η εταιρεία που ίδρυσε το 2006 από κοινού με τον Αιμίλιο Χαλαμανδάρη και υπό τη σκέπη του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» εξαγοράστηκε από τη Samsung, διατηρώντας εντός των τειχών το τμήμα ανάπτυξης. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις των τελευταίων ετών σε ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, αλλά και η μεγαλύτερη άμεση εξαγορά spin-off οργανισμού στην Ελλάδα. Σήμερα η εταιρεία, που κατάφερε να διακριθεί στον τομέα της συνθετικής ομιλίας (μετατροπής κειμένου σε ομιλία), αυξάνει το ανθρώπινο δυναμικό της, εστιάζοντας πλέον στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση της τεχνολογίας της στο οικοσύστημα των προϊόντων, της Samsung.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΚΟΥΛΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

To 2017 έρευνα της Mobbo κατέγραψε την Avocarrot ως την πλατφόρμα διαφήμισης με τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη (advertising SDK growth) παγκοσμίως. Aκόμη μία επιβράβευση για την ομάδα που κατάφερε να πουλήσει την εφαρμογή της στη γερμανική Glispa Global Group έναντι 20 εκατ. δολαρίων, βγάζοντας εισιτήριο για 180 αγορές, αλλά και ενισχύοντας την εταιρεία στην Ελλάδα. Την περασμένη χρονιά ξεκίνησε επίσης το άνοιγμα σε Κίνα και Βραζιλία, ενώ λανσαρίστηκε το καινούργιο flagship προϊόν της Glispa (DSP), με καθοδήγηση, implementation και strategy από την ομάδα της Avocarrot.

ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ

Στα 35 του χρόνια ηγείται ενός ομίλου με δύο βασικούς πυλώνες: Τα κλιματιστικά GREE, για τα οποία έχει την αποκλειστική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, και τα είδη τεχνολογίας Fluo, τα οποία φιλοδοξεί να καταστήσει ως την ανερχόμενη δύναμη στον χώρο των κινητών και των tablets. Πριν αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, πέρασε από όλα τα στάδια της εταιρείας. Το 2010 γίνεται γενικός διευθυντής, με βασική αποστολή να προχωρήσει σε ολική «αναδόμηση» της Nippon, που είχε χτυπηθεί από την κρίση, όπως και όλος ο κλάδος, ήδη από το 2008. Πλέον η εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη δημιουργεί κάθε χρόνο νέες θέσεις εργασίας, απασχολεί 80 άτομα και σημειώνει πωλήσεις 20 εκατ. ευρώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, ΣΤΕΒΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Με παρουσία πλέον σε τέσσερις ηπείρους, η Stayia Farm κατάφερε και αυτή τη χρονιά να διατηρήσει τον τίτλο της «Vasilissas» του μελιού, εντός και εκτός συνόρων. Ν. Κορέα, Ευρώπη, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αυστραλία, Καναδάς είναι οι βασικές αγορές για την εταιρεία, η οποία από το 2013 έως και σήμερα, έχει συνάψει συμφωνίες με μεγάλα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι με «όπλο» την ποιότητα η επιτυχία είναι δεδομένη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Έχει ως έδρα πλέον το Σιάτλ, αλλά διαθέτει μια αξιόλογη βάση για προγραμματιστές στην Αθήνα . Έχει πείσει µεγάλες εταιρείες όπως η Ericsson, να την εµπιστευτούν, ώστε να γίνει το «ρετσίνι» (αυτό σηµαίνει, άλλωστε το όνοµά της), που θα ενώσει τον κόσµο του ΙοΤ. Έχοντας συγκεντρώσει 12 εκατ. δολάρια χρηματοδότηση, αναπτύσσει µια καινοτόµο πλατφόρµα, µοναδική στο είδος της, για ολοκληρωµένη διαχείριση λογισµικού σε αποµακρυσµένες «έξυπνες» συσκευές Linux.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Στις αρχές του 2018 η Pollfish ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Microsoft. Μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας υπηρεσιών cloud του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, η εταιρεία θα μπορεί πλέον να απευθύνεται σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, με τη βοήθεια των συνεργαζόμενων εφαρμογών που ο καθένας έχει στο κινητό του. Έχοντας κλείσει πρόσφατα χρηματοδότηση 6 εκατ. δολαρίων, σκοπεύει να διπλασιάσει το προσωπικό της έως το τέλος του έτους, καθώς και να επεκταθεί στις ΗΠΑ, όπου έχει τα γραφεία της στη Νέα Υόρκη.

ΑΛΕΞΙΑ ΚΩΤΣΗ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Ξεκίνησαν το 2013 την πλατφόρμα που σήμερα έχουν αγκαλιάσει τόσο οι καταναλωτές, όσο και τα κομμωτήρια. Είναι ένα SaaS (Software as a Service) enabled marketplace στον χώρο των υπηρεσιών ομορφιάς και περιποίησης για να εξυπηρετεί πελάτες που θέλουν να κλείσουν τα ραντεβού τους online, 24 ώρες το 24ωρο. Ξεκινώντας από την Αθήνα, στην Ελλάδα, η Funkmartini συνεργάζεται με περισσότερα από 1.600 σημεία ομορφιάς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σκοπεύει να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ

Είναι ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω από την εξαγωγική επιτυχία της Green Cola, της cola με στέβια που αυτήν τη στιγμή ταξιδεύει σε περισσότερες από 20 χώρες ανά τον κόσμο: Πολωνία, Βουλγαρία, Κίνα, Ομάν, Χονγκ Κονγκ, Υεμένη, Γκάνα, Μαρόκο είναι μερικές από αυτές, ενώ αναζητά συνεχώς νέους προορισμούς με τον Καναδά και τις ΗΠΑ να αποτελούν τον άμεσο στόχο. Για το 2017 ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα 17 εκατ. με νέα αύξηση, ενώ η Green Cola κατάφερε να κατακτήσει μέσα σε τρία χρόνια το 5% του συνολικού μεριδίου αγοράς στα αναψυκτικά τύπου cola.