Οδυσσέας Ντότσικας | Fortunegreece.com

40 UNDER 40: Οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες που διακρίνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό

Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου

Το 20% των ακροατών ραδιοφώνου στην Αθήνα ακούν έναν από τους τρεις σταθµούς της Frontstage καθηµερινά (En Lefko 87,7, Hit 88.9 και Red 96.3). Με δεδομένες τις οικονομικές ανατροπές του καλοκαιριού, το ότι η εταιρεία έκλεισε θετικά το 2015 είναι άθλος. «Τα τηλέφωνα χτυπούσαν μόνο για να σταματήσουν τα πλάνα διαφήμισης, Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε ως ομάδα να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Για το 2016 ελπίζω να υπάρξει σταθερότητα για να υλοποιήσουμε πιο μακροπρόθεσμα πλάνα».

Ξένιος Θρασυβούλου

Η πλατφόρµα που ίδρυσε το 2008 επιτρέπει σε freelancers κάθε ειδικότητας να βρίσκουν δουλειές, οι οποίες ανατίθενται από άλλους freelancers ή µικρές  εταιρείες. Κατά το 2015, δεύτερη χρονιά κερδοφορίας για την εταιρεία, η ανάπτυξη ξεπέρασε το 30% -σήμερα βρίσκεται περίπου στο 40%-, ο τζίρος για το 2016 αναμένεται να φτάσει τα  30 εκατ. δολάρια από 1,5 εκατ. μέλη, ενώ φέτος η εταιρεία διαφημίζεται για πρώτη φορά στην τηλεόραση.

Βασίλης Δήµος, Γιώργος Αυγουστίδης, Γιώργος Χατζηγεωργίου

CEO, CTO, Head of Technology To 2015 ήταν η επέτειος για τα δέκα χρόνια του Skroutz. Τον Σεπτέμβριο η υπηρεσία ξεκίνησε επίσημα στην Αγγλία με το Scrooge (www.scrooge.co.uk), που προστέθηκε στο portfolio της μετά την Ελλάδα και την Τουρκία (ww.alve.com). Ακόμη προχώρησαν σε στρατηγική επένδυση-συνεργασία με το marketplace jamjar.gr, λανσάρισαν το πρώτο mCommerce Fashion app LEAF by Skroutz, ενώ σε συνεργασία με τη Microsoft δημιούργησαν το universal Windows 10 Mobile App. Ο κύκλος εργασιών για το 2015 ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 45% ΥοΥ), το προσωπικό έφτασε τα 130 άτομα με 46 προσλήψεις μέσα στο 2015. Παράλληλα, η μηνιαία επισκεψιμότητα του Skroutz.gr ανέρχεται σε 5,6 εκατομμύρια επισκέπτες. Το 2016 σχεδιάζουν νέα επέκταση των γραφείων τους στα 2.200 τ.μ. και το λανσάρισμα νέας υπηρεσίας marketplace για φαρμακευτικά και καλλυντικά είδη.

Γιώργος Παπακώστας

«Tο 2015 με τα αδέλφια μου Φάνη και Θανάση καθιερώσαμε ένα ολοκαίνουριο concept, το Αce Burger Company, για να προσφέρουμε τη γνωστή ποιότητα των BJ σε ένα πιο casual και οικονομικό περιβάλλον. Η επιτυχία ήταν τέτοια, που μέσα σε τέσσερις μήνες ανοίξαμε άλλο ένα κατάστημα, στην Κηφισιά. Ακολούθησε το opening του καινούργιου Burger Joint στη Γλυφάδα. Κλείσαμε τη χρονιά με το άνοιγμα ενός μαγειρείου στον παλιό χώρο του Burger Joint, προσφέροντας καλό ελληνικό μαγειρευτό φαγητό».

Δημήτρης Γλέζος

Η εταιρεία του δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού, το οποίο προσφέρεται ως cloud υπηρεσία. Το 2015 άντλησε το ποσό των 4 εκατ. δολαρίων στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά 6,5 εκατ. δολ. σε επενδυτικά κεφάλαια. Περισσότεροι από 50 εκατοµµύρια άνθρωποι χρησιµοποιούν καθηµερινά εφαρµογές στη µητρική τους γλώσσα, οι οποίες µεταφράστηκαν µε τα προϊόντα της εταιρείας. Έχει γραφεία σε Αθήνα και Σαν Φρανσίσκο.

Ζήσης Τσαϊρέλης

H πρώτη εφαρμογή για smartphones που επιστρέφει χρήματα στον πελάτη από τις καθημερινές αγορές στο super market έλαβε 700.000 ευρώ από τη VentureFriends και ιδιώτες επενδυτές, ανεβάζοντας τη χρηματοδότηση που έχει λάβει στο 1,2 εκατ. ευρώ. Περισσότεροι από 130.000 καταναλωτές χρησιμοποιούν την υπηρεσία είτε με την εφαρμογή στο κινητό τους είτε απευθείας από το διαδίκτυο. Με το Pockee συνεργάζονται περισσότερες από 40 εταιρείες, που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε περισσότερα από 1.800 καταστήματα.

Νίκος Μπονάτσος

Είναι Venture Partner στους General Catalyst Partners, ένα από τα μεγαλύτερα VC funds της Silicon Valley με κεφάλαια 3 δισ. δολ. υπό διαχείριση. Έχει συμμετάσχει σε επενδύσεις εταιρειών όπως οι Snapchat, Spoonrocket, ClassDojo, Kiwi κ.ά. Επίσης, ως angel investor έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως οι Yik Yak και Raise.com. «Είμαι αισιόδοξος ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας» δηλώνει στο Fortune, «Πολλές εταιρείες τεχνολογίας που θα γράψουν ιστορία θα στηθούν στην Ευρώπη».

Ηλίας Κοκκίνης, Αλέξανδρος Τσιλφίδης

Αναπτύσσει λογισμικό επεξεργασίας ήχου το οποίο πωλείται σε μουσικούς παραγωγούς, ηχολήπτες και στούντιο ηχογράφησης μουσικής. Έχει πατεντάρει προγράμματα βασισμένα σε αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπουν στους μουσικούς να δημιουργούν τέλειο ήχο. Έχει χιλιάδες πελάτες σε όλον τον κόσμο που συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, ενώ το λογισμικό της προτάθηκε για το Technical Achievement Award της Cinema Audio Society των ΗΠΑ.

Δρ. Παναγιώτης Χατζάκος

Αναπτύσσει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως αυτόνομα ρομπότ που αντικαθιστούν τον άνθρωπο-χειριστή σε επικίνδυνα περιβάλλοντα και αντίξοες συνθήκες, Όπως αναφέρει ο ιδρυτής της, «ξεκινήσαμε από ένα γκαράζ το 2009 και καταφέραμε να αυξήσουμε τον τζίρο μας κατά 78% ετησίως τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2015 είχαμε έσοδα 2 εκατ. ευρώ, σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό, ενώ απασχολούμε 25 μηχανικούς υψηλής κατάρτισης (MSc, PhD) διαφόρων ειδικοτήτων».

Αλέξανδρος Μαρίνος, Πέτρος Αγγελάτος

Η ελληνική startup έχει αναπτύξει µια ψηφιακή πλατφόρµα ολοκληρωµένης εξ αποστάσεως διαχείρισης «έξυπνων» συσκευών. Το 2015 ανακοίνωσε τη λήψη συνολικής επένδυσης τριών εκατ. δολαρίων από το επενδυτικό σχήμα DFJ, με τη συμμετοχή του Jeremie Openfund II και των ιδιωτών επενδυτών Gil Dibner και Πάνου Παπαδόπουλου. «Τo 2015 ανοίξαμε το γραφείο μας στο Σιάτλ και κυκλοφόρησαν τα πρώτα προϊόντα που βασίζονται στην τεχνολογία μας. Μέσα στο 2016 θα δουλέψουμε με μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες, επιταχύνοντας τη μετεξέλιξή τους σε εταιρείες λογισμικού» αναφέρει ο ιδρυτής και CEO, Αλέξανδρος Μαρίνος.

Φάνης Κουτουβέλης

Η εταιρεία αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις βασισμένες σε τεχνολογίες cloud και παρέχει υπηρεσίες µηχανοργάνωσης σε πάνω από 500 µικρά καταστήµατα λιανικής και περίπτερα. Μόνο την τελευταία χρονιά, μέσω της Intale, έγιναν περίπου 90.000.000 συναλλαγές, αξίας 400.000.000. «Σήκωσε» πρόσφατα επενδυτικά κεφάλαια ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων από παλιούς και νέους επενδυτές, που θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος και των πωλήσεων.

Ιωάννης Παπαδάκης

Η Pollfish, δηλαδή οι Ιωάννης Παπαδάκης, Ανδρέας Βούρκος, Ζήσης Μπέλλας και Γιάννης Ζαούδης, προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα διεξαγωγής στοχοποιημένων ερευνών μέσα από κινητά τηλέφωνα. Έχει στο βιογραφικό της συνεργασίες με εταιρείες όπως η Oracle, η OMD, η Deutsche Telekom, κ.ά. Οι μελέτες της χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 8.000 mobile εφαρμογές και απευθύνεται σε παραπάνω από 120 εκατ. χρήστες. Η πλατφόρμα εξασφάλισε το 2015 2,5 εκατ. δολάρια.

Μελίνα Πίσπα, Έλλη Ρούντου

Η Έλλη Ρούντου και η Μελίνα Πίσπα εντόπισαν ένα κενό στην αγορά της μόδας, και ειδικότερα στην αγορά του beachwear και swimwear. Έτσι παρουσίασαν τις πρώτες ελληνικές πετσέτες φτιαγμένες 100% από αιγυπτιακό βαμβάκι, που παράγονται αποκλειστικά στη χώρα μας. Τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται σήμερα σε 80 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και σε 40 στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, oι ΗΠΑ, η Ιαπωνία κ.ά. H Sun of a Beach έχει καταφέρει να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της σε σχέση με πέρυσι.

Νίκος Μωραϊτάκης

Ο Νίκος Μωραΐτάκης μαζί µε τον Σπύρο Μαγιάτη δηµιούργησαν το 2012 ένα cloud εργαλείο που βοηθά τις επιχειρήσεις στην επιλογή στελεχών. Το 2015 η εταιρεία πέτυχε χρηματοδότηση 27 εκατ. δολαρίων από το fund Balderton Capital με τη συμμετοχή των 83North και Notion Capital, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρώσει στα 34,5 εκατ. δολ. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε Ελλάδα, Βρετανία και ΗΠΑ. Περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις σε 52 χώρες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Τριαντάφυλλος Ξυλούρης

Το Νο 1 ελληνικό social quiz γνώσεων έχει κάνει πάνω από 1.500.000 Έλληνες να «κολλήσουν» με τις πρωτότυπες ερωτήσεις. Ο Τριαντάφυλλος Ξυλούρης και η ομάδα του δημιούργησαν ένα παιχνίδι γνώσεων που κατάφερε να σκαρφαλώσει στη 2η θέση των δωρεάν παιχνιδιών του App Store μόλις την τέταρτη μέρα κυκλοφορίας του. Πλέον έχει πάνω από 400.000 ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Στόχος της ομάδας, εκτός από την επέκταση στο εξωτερικό, είναι να αποτελέσει το παιχνίδι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Ανδρέας Γραμμάτης

O Ανδρέας Γραμμάτης και η ομάδα του «τρέχουν» μια πλατφόρμα, στην οποία είναι καταχωρημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες με διάφορες ειδικότητες. Το Douleutaras.gr έχει δημιουργήσει μια κοινότητα 100 υπηρεσιών και 1.500 επαγγελματιών. Μόνο τον τελευταίο μήνα τοποθετήθηκαν στην πλατφόρμα 3,000 αιτήματα για διεκπεραίωση εργασιών  Το 2016 απέσπασε χρηματοδότηση 350.000 ευρώ από το PJ Catalyst αλλά και τους επενδυτές Απόστολο Αποστολάκη του Venture Friends και Ιάσονα Μανολόπουλο.

Νίκος Αράπκουλες

Στις αρχές του 2013 τρεις φοιτητές του Πολυτεχνείου, ο Νίκος Αράπκουλες, ο Αναστάσιος Πέτρου και ο Παναγιώτης Παπαδιαμάντης, είχαν μια ιδέα που, αν γινόταν πράξη, θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο της ανανεώσιμης ενέργειας στην καθημερινότητά μας. Μια πρωτοποριακή τεχνολογία μετατροπής της θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική, πάνω στην οποία βασίζεται το πρώτο προϊόν της εταιρείας, η συσκευή Phaethon. Η ιδέα τιμήθηκε με το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας το 2015.

Ελίνα Κορδαλή

Το 2011 η Ελίνα Κορδαλή παρουσίασε στο κοινό τη συλλογή της με ρομαντικά ρούχα βγαλμένα από μια άλλη εποχή. Μέσα σε μια πενταετία η ομάδα του Μadame shoushou βλέπει μια συνεχόμενη αύξηση των κερδών και σήμερα θεωρείται ένα απ’ τα πιο ανερχόμενα ελληνικά brands. Τα κομμάτια της είναι διαθέσιμα σε περισσότερα από 80 καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ τα σημεία πώλησης στο εξωτερικό ξεπερνούν τα 360. Στόχος της εταιρείας είναι οι εξαγωγές να αποτελέσουν το 30% του συνολικού τζίρου.

Άρης Βεζενές

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, μυείται από πολύ μικρός στον χώρο της εστίασης, λαμβάνοντας τα πρώτα ερεθίσματα από ανθρώπους του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. To εστιατόριο Vezene του Έλληνα σεφ, που άνοιξε το 2011 στην Αθήνα, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να βάλει την Αθήνα στον χάρτη της διεθνούς μπιστρονομίας. Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2016 το άνοιγμα δύο νέων εστιατορίων, εκ των οποίων το ένα στη Μύκονο. Επόμενος σταθμός οι αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.
Photo:

Μάνος Σηφάκης

H εταιρεία συνδυάζει άρτια το μάρκετινγκ με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πολυμέσων. Με έδρα τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αλλά και παρουσία στην Ελλάδα με γραφεία στη Λάρισα, η Customedialabs έχει ως ναυαρχίδα την cloud εφαρμογή Μomencio με βασικό στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες στο να αξιοποιήσουν καλύτερα και πιο αποδοτικά το ανθρώπινο δυναμικό τους στο τμήμα πωλήσεων. Πρόσφατα εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie Fund.  

Μιχάλης Γκόντας, Πέτρος Πιτσιλής

Οι Μιχάλης Γκόντας και Πέτρος Πιτσιλής είναι η απόδειξη για το πώς μπορεί μια εταιρεία να «ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της». Η πρώτη τους επιχειρηματική απόπειρα (Cookisto) μπορεί να μην είχε την επιτυχία που ήθελαν, αλλά έδωσε τη θέση της στο Forky, το οποίο, όπως φαίνεται, θα μας απασχολεί για καιρό. Οι δύο τους παρουσίασαν στο κοινό μια πρωτότυπη υπηρεσία παράδοσης σπιτικού φαγητού σε λιγότερο από 15 λεπτά, σε πολύ προσιτές τιμές και σήμερα εξυπηρετούν πάνω από 20.000 άτομα. Η εταιρεία κατάφερε μέσα στο πρώτο έτος λειτουργίας της να λάβει χρηματοδότηση 800.000 ευρώ, με συμμετοχή ελληνικών και ξένων επενδυτών, να επεκτείνει την ακτίνα λειτουργία της εξυπηρετώντας πλέον και τα βόρεια προάστια, να βελτιώσει το μενού με την προσθήκη νέων πιάτων που φέρουν την υπογραφή γνωστών σεφ και να αυξήσει τον κύκλο εργασιών κατά πέντε φορές.
Photo:

Παμίνος Κυρκίνης

Ο Παμίνος Κυρκίνης είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του e-food.gr, της μεγαλύτερης ιστοσελίδας στην Ελλάδα για την παραγγελία έτοιμου φαγητού από συνεργαζόμενα εστιατόρια. Η εταιρεία, μετά από μία επιτυχημένη πορεία που ξεκίνησε το 2012, εξαγοράστηκε το 2015 από την Delivery Hero, που ανήκει στον γερμανικό «κολοσσό» Rocket Internet. Ο αριθμός των παραγγελιών σε ημερήσια βάση ανέρχεται στις 30.000, ενώ στο δίκτυο του e-food.gr βρίσκονται πάνω από 3.080 εστιατόρια σε 42 πόλεις ανά την Ελλάδα.

Ελευθερία Ζούρου

Πρόκειται για µια πρωτοποριακή υπηρεσία υγείας που προσφέρει τη δυνατότητα κράτησης αλλά και αξιολόγησης ιατρικών υπηρεσιών. Η εφαρμογή, με τη βοήθεια επενδυτών όπως ο Απόστολος Αποστολάκης, έχει πραγματοποιήσει «άνοιγμα» στην αγορά του Βελγίου, με φυσική παρουσία και εργαζόμενους, μετρώντας ήδη 700 εγγεγραμμένους γιατρούς στην πλατφόρμα της. Παράλληλα, στην Ελλάδα συνεχίζει την ανοδική πορεία της και τον Φεβρουάριο 7.000 ραντεβού κλείστηκαν μέσα από την πλατφόρμα.

Γιάννης Γεωργιάδης

Το ηλεκτρονικό ντελικατέσεν διακινεί περισσότερα από 1.500 προϊόντα από όλη την Ελλάδα και εκπροσωπεί 100 και πλέον παραγωγούς. Με ανάπτυξη 30% ετησίως και πωλήσεις σε 17 αγορές του εξωτερικού, η Yoleni’s επεκτείνεται και στην αγορά των ΗΠΑ, ιδρύοντας μάλιστα γραφείο για την υποστήριξη των εργασιών της. Στα σχέδιά της περιλαμβάνεται η δημιουργία και φυσικών σημείων πώλησης στις ΗΠΑ, με πρώτο σταθμό στη Νέα Υόρκη, τα οποία εκτιμάται ότι θα προβάλλουν συμπληρωματικά την πρόταση της εταιρείας.

Αντώνιος Φιοράκης

Μετά την εξαιρετική πορεία της, η διαδικτυακή πλατφόρµα ενοικίασης σκαφών που έκανε προσιτές στον καθένα τις διακοπές µε θαλαµηγό είχε φτάσει στα μέσα του 2015 τα 2.000 συνεργαζόµενα σκάφη στη Μεσόγειο, µε 200 διαθέσιµους καπετάνιους. Η περσινή χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό ήταν χρονιά-ρεκόρ και για την Ιncrediblue, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 100%. Με όπλο την εμπειρία της και το ολοκαίνουργιο website, η εταιρεία στοχεύει για το 2016 σε ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Photo:

Φίλιππος Μπρίνκμαν

Το 2015 η εταιρεία συμπλήρωσε δέκα χρόνια λειτουργίας, καταφέρνοντας την ίδια στιγμή να αναδειχθεί μέσα στα πέντε μεγαλύτερα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη. Είχαν προηγηθεί χρόνια σκληρής δουλειάς και διαρκών επενδύσεων, αλλά και η συγχώνευση της Travelplanet24 με την Αirtickets. Η κοινή δομή απασχολεί 280 άτομα, διαθέτει γραφεία σε Αθήνα, Βουκουρέστι και Κωνσταντινούπολη, παρέχει υπηρεσίες κράτησης εισιτηρίων σε πάνω από 40 χώρες και ο κύκλος εργασιών της ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.

Αλεξία Κωτσή, Γρηγόρης Σταµατόπουλος

Κάθε μήνα περισσότεροι από 3.000 χρήστες χρησιμοποίησαν τη Funkmartini για να ανακαλύψουν και να κλείσουν ραντεβού σε κάποια από τις 1.500 αξιολογημένες επιχειρήσεις ομορφιάς της πλατφόρμας. Τo πρώτο ελληνικό startup στον χώρο των υπηρεσιών ομορφιάς εξασφάλισε φέτος χρηματοδότηση ύψους 510.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 350.000 ευρώ κάλυψε το fund Venture Friends και τα υπόλοιπα angel investors. Στόχος η επέκταση στην αγορά της Κωνσταντινούπολης και η περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Δημήτρης Τσίγκος

Είναι εκ των ιδρυτών της Virtual Trip, του πρώτου επιτυχημένου ελληνικού φοιτητικού startup που δημιουργήθηκε το 2000. Έκτοτε o Δημήτρης Τσίγκος δεν έπαψε να ασχολείται δημιουργώντας τη StartTech Ventures. Κάτω από την ομπρέλα της βρίσκονται δέκα εταιρείες, ενώ ήδη μετράει ένα exit (εκείνο της AbZorba), αλλά και επιτυχημένες εξωστρεφείς προσπάθειες όπως της Epignosis. Πρόσφατα, επίσης, επένδυσε σε δύο νεοφυείς εταιρείες από το εξωτερικό (Ρωσία και Ισραήλ).

Νίκος Κουκούντζος

Το 2009 η Kleemann εξαρτιόταν σε ποσοστό 70% από τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά. Μέσα σε µια πενταετία κατάφερε να αντιστρέψει θεαµατικά τον όγκο των πωλήσεών της, πραγµατοποιώντας σήµερα το 88% του κύκλου εργασιών της στο εξωτερικό. Ο αµιγώς ελληνικός όµιλος κατασκευής ανελκυστήρων δημιούργησε το 2015 θυγατρική αλλά και παραγωγική μονάδα στην Κίνα, ενώ εξάγει σε 102 χώρες, διαθέτει ίδια εµπορική παρουσία σε δεκαπέντε χώρες, ενώ στις επτά από αυτές έχει ιδρύσει θυγατρικές εταιρείες.

Bύρων Βασιλειάδης, Φίλιππος Βασιλειάδης

Ο όμιλος εταιρειών που έχουν δημιουργήσει τα δύο αδέλφια παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 160% την τελευταία τριετία. Ελέγχοντας την Antipollution, την Kafsis -μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ζωικών αποβλήτων- και την Green, εταιρία  εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, πραγματοποιούν τζίρο άνω των 85 εκατ. ευρώ. H εταιρεία GREEN έχει ήδη εισέλθει δυναμικά και στο κομμάτι της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλέξης Πανταζής

Με χιλιάδες ανασφάλιστα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, η Hellas Direct αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη διείσδυσή της στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία εισήγαγε μόλις το 2012 ένα µοντέλο ασφάλισης των Ι.Χ. οχηµάτων καταργώντας τον µεσάζοντα. Το 2015 η εταιρεία ανακοίνωσε την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου µε επενδυτή τη Third Point Hellenic Recovery Fund, αλλά και τη συµµετοχή του Endeavor Catalyst, που επένδυσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Οδυσσέας Ντότσικας

Ο Οδυσσέας Ντότσικας ίδρυσε το 2006 τη Thinkdigital, καθιερώνοντάς την ως ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα Online Μέσων στη ΝΑ Ευρώπη. Πλέον ο όμιλος διαθέτει γραφεία σε επτά χώρες και πελάτες σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ απασχολεί περισσότερα από 120 άτομα. Για το 2016 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Το νέο project της Think Digital είναι το Agora, με στόχο «να παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση για publishers, για να αυξήσουν τα έσοδα από τα site τους».

Γιώργος Δούζης, Θωμάς Δούζης

Το 2008 τα δύο πολύ νεαρά αδέλφια αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα φρέσκο ελληνικό brand υπό την ομπρέλα του οποίου έθεσαν πληθώρα ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, που σήμερα ξεπερνούν τα 800 και διατίθενται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το επόμενο βήμα τους ήρθε το 2011, όταν λάνσαραν το σύγχρονο ελληνικό μπακάλικο με την επωνυμία ΕΡΓΟΝ στη Θεσσαλονίκη. Δημιούργησαν μια μίνι αλυσίδα επτά σημείων στην Ελλάδα, αλλά και υποκαταστήματα σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και πρόσφατα στις ΗΠΑ.

Μάγκυ Κοντού, Λεωνίδας Κανελλόπουλος

Ξεκίνησε ως φοιτητική ιδέα και έγινε μια πολυβραβευμένη υπηρεσία. Η SimpleApps, μέλος του gi-Cluster του Corallia, έχει αναπτύξει το πρόγραμμα tourismart, μία all-in one mobile και IoT λύση που επιτρέπει στους ξενοδόχους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο smartphone του επισκέπτη κατά τη διάρκεια της διαμονής του. Η εταιρεία αυξάνει συνεχώς το πελατολόγιό της, ενώ μέχρι σήμερα έχει διακριθεί σε έξι διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν μία από τις εταιρείες που συμμετείχε στο πρόγραμμα Εgg της Eurobank.

Θοδωρής Θοδωρόπουλος

Η εφαρμογή Hotelgenius κατάφερε να ξεχωρίσει από την αρχή της κυκλοφορίας της. Πρόκειται για ένα λογισμικό σε μορφή cloud που μπορεί να καλύψει στο 100% τις διαδικτυακές ανάγκες οποιασδήποτε ξενοδοχειακής μονάδας. Η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 570.000 ευρώ από το Elikonos Jeremie SCA – Sicar και άλλους επενδυτές. Aπασχολεί πάνω από 20 στελέχη, ενώ έχει κλείσει περισσότερα από 140 συμβόλαια στην Ελλάδα σε έναν χρόνο.

Κωνσταντίνος Γεράρδος

Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται και να παράγει κέρδη, παρά την κρίση. Η Πλαίσιο, πέρα από το να εδραιωθεί στη λιανική μέσα από ένα πολυκαναλικό δίκτυο, κατάφερε να επιβάλει τα δικά της προϊόντα τεχνολογίας με το σήμα TurboX στην ελληνική αγορά, κατακτώντας σημαντικά μερίδια ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ξεπέρασαν τα 42 εκατ. ευρώ.

Μαίρη Κατράντζου

O οίκος της Ελληνίδας σχεδιάστριας που εδράζεται στο Λονδίνο, όπου παρουσιάζει τις συλλογές της, είναι μόλις επτά ετών, αλλά έχει καταφέρει να επιβληθεί στο διεθνές στερέωμα της βιομηχανίας της μόδας. Τα ετήσια έσοδά του αγγίζουν τα 15 εκατ. δολάρια και έχει τοποθετηθεί στις πιο εμβληματικές μπουτίκ του πλανήτη. Η Κατράντζου, κρατώντας πάντα την ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του οίκου της, αποφάσισε στα τέλη του 2015 να προσλάβει νέα CEO, την Trino Vercade, με εμπειρία στον χώρο της μόδας, ώστε να επιτύχει «αληθινή διεθνή επέκταση».

Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου

Η Βlueground προσφέρει υπηρεσίες προώθησης, διαχείρισης και διαμόρφωσης ακινήτων προς βραχυχρόνια μίσθωση. Έχει εντάξει στο «χαρτοφυλάκιό» της 220 διαμερίσματα και μονοκατοικίες-βίλες, τριπλασιάζοντας τα έσοδά της κάθε χρόνο. Έλαβε χρηματοδότηση  από το NBG business seeds της Εθνικής Τράπεζας και εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο της Endeavor. Σήμερα, μάλιστα, διαθέτει στο πελατολόγιό της 15 και πλέον πολυεθνικές εταιρείες για τη διαμονή στελεχών και  συμβούλων τους.
Photo:

Μάνος Μοσχούς

Το 2012 μαζί με τον Δημήτρη Τσίγκο και τον Andrew Hughes ίδρυσε την AbZorba, Στις αρχές του 2015, η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Greentube, θυγατρική της Novomatic. Η AbZorba αναπτύσσει social casino παιχνίδια για κινητές συσκευές, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και white label παιχνίδια για εταιρικούς πελάτες. Το 2014 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στο επίπεδο των 2,5 εκατ. δολ, ενώ η κερδοφορία της διαμορφώθηκε σε κάτι παραπάνω από 500.000 δολ. Για το 2015 αναμένεται αύξηση κύκλου εργασιών της τάξης του 15%.

Χριστίνα Μαρτίνη

Η Ancient Greek Sandals της Χριστίνας Μαρτίνη και του Νικόλα Μινόγλου ιδρύθηκε το 2011 και διαθέτει το 99% της παραγωγής της εκτός Ελλάδας. Τα προϊόντα της συγκαταλέγονται στα αγαπημένα είδη υπόδησης του διεθνούς jet set, τα οποία είναι τοποθετημένα σε περισσότερες από 300 εμβληματικές μπουτίκ, σε πάνω από 50 χώρες. Κερδοφόρα εταιρεία και πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη από την αρχή, παρουσιάζει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων 50%.