Νιόβη Καλλέργη | Fortunegreece.com

Most Powerful Women 2022: Οι πιο ισχυρές γυναίκες στις επιχειρήσεις

Μαρία Σκλαβενίτου

Μέλος της τρίτης γενιάς της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, είναι στο τιμόνι της εταιρείας από το 2006, όταν το δίκτυο αριθμούσε 36 καταστήματα. Σήμερα διαθέτει πάνω από 436, μαζί με τα κέντρα διανομής. Ηγείται της κορυφαίας εταιρείας του οργανωμένου λιανεμπορίου, με αύξηση πωλήσεων σε επίπεδο ομίλου 15% το 2020, στα 3,79 δισ. ευρώ, περνώντας σε κερδοφορία για πρώτη φορά από την εξαγορά της Μαρινόπουλος το 2017. Από τότε έως το 2020, η επιχείρηση δημιούργησε 6.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της στις 27.000 και επενδύοντας πάνω από 200 εκατ.ευρώ.

Εύα Αγγελίδη

Διαθέτει πάνω από 30 χρόνια πορείας σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, όπως είναι το ελεγκτικό. Με συνεχή ενημέρωση και ανάπτυξη τεχνικών γνώσεων, οικοδομεί συνεργασίες που βασίζονται στην ακεραιότητα και την ειλικρίνεια. Αυτά τα στοιχεία την ανέδειξαν στη θέση της προέδρου της ΣΟΛ Crowe τον Ιούνιο του 2021, ενώ εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. από το 2002. Έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ΣΟΛ Crowe, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εθνικές εταιρείες Oρκωτών Eλεγκτών Λογιστών της Ευρώπης, με ηγετική θέση στην Ελλάδα, όπου προσφέρει τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις.

Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς

Δηλώνει υπερήφανη για την πολύ δυνατή ομάδα των ανθρώπων της Coca-Cola Τρία Έψιλον, που προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία. Ας σημειωθεί ότι ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση Ελλάδας -Κύπρου το φθινόπωρο του 2020 και διαχειρίστηκε πρωτοφανείς συνθήκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Έθεσε στο επίκεντρο εργαζόμενους και συνεργάτες στον κλάδο ho.re.ca. και πλέον προσβλέπει σε μια αποδοτική χρονιά το 2022. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει τις δεσμεύσεις του ομίλου για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2040 και ηγείται σχετικών πρωτοβουλιών και επενδύσεων, δίνοντας το στίγμα της σε εμβληματικές δράσεις, όπως η δωρεά ενός εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της Βαρυμπόμπης από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.

Ιουλία Τσέτη

Η πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, Ιουλία Τσέτη, είναι η γυναικεία φωνή στον χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η μοναδική γυναίκα στη Γ.Σ. του ΣΕΒ και η κινητήριος δύναμη για τη θεαματική ανάπτυξη του ομίλου OΦET τα τελευταία έντεκα χρόνια. Οι επενδύσεις αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ την τριετία 2019-2021 ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση της ριζικής ανακαίνισης του πρώτου και ιστορικού εργοστασίου της UNI-PHARMA και της νεοσύστατης UniHerbo. Ο Όμιλος απασχολεί 570 εργαζομένους και οι εξαγωγές των βιομηχανιών του κατευθύνονται σε πάνω από 66 χώρες.

Μαρίνα Μαυρομμάτη

Είναι ο άνθρωπος «κλειδί» πίσω από τον  Όμιλο Printec, που έχει καθιερωθεί ως πρωτοπόρος στις λύσεις αυτοματοποίησης συναλλαγών και το όνομά του ταυτίστηκε με σημαντικά ορόσημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το πλούσιο βιογραφικό της, που περιλαμβάνει την εργασία της σε μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς, όπως η IBM, η Barclay’s και η Procter&Gamble, ήταν αυτό που της χάρισε τη διοικητική θέση στην Printec. Σήμερα έχει υπό την εποπτεία της 16 χώρες και περισσότερους από 900 εργαζομένους, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τους 500 πελάτες.

Μαριάννα Πολιτοπούλου

Aπό το 2016 ηγείται της NN Hellas, της μεγαλύτερης πολυεθνικής ασφαλιστικής στη χώρα μας, εισάγοντας στην εταιρεία βέλτιστες πρακτικές στην εταιρική διακυβέρνηση. Σχεδίασε και υλοποιεί τη νέα στρατηγική του οργανισμού, εστιάζοντας στον ανθρωποκεντρισμό, στην ομαδικότητα, την καινοτομία και τη ψηφιοποίηση. Ήδη τον πρώτο χρόνο της νέας διοίκησης της ΝΝ Hellas επιτεύχθηκε η μετάβαση σε κερδοφορία, η οποία συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό κάθε χρόνο. Το 2021, ο όμιλος πέτυχε να αυξήσει τις νέες πωλήσεις, όσο και να βελτιώσει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο. Πλέον, μετά και την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Metlife, ξεκινά με τη Μαριάννα Πολιτοπούλου στο τιμόνι μια νέα εποχή για την ΝΝ Hellas, από τη θέση του αδιαμφισβήτητου leader στον ασφαλιστικό κλάδο της χώρας.

Νίκη Κουτσιανά

  • Position: Ιδρύτρια της APIVITA, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, SYMBEEOSIS EY ZHN
  • Εταιρία: APIVITA & SYMBEEOSIS EY ZHN
Το 1979 ιδρύει µαζί µε τον σύζυγό της, Νίκο, την APIVITA, την πρώτη ελληνική εταιρεία φυσικών καλλυντικών, με όραμα το «Ηθικό και Αειφόρο Επιχειρείν». Η εταιρεία γιγαντώθηκε, επεκτάθηκε διεθνώς και μετά από 40 χρόνια σκληρής δουλειάς πουλήθηκε στον ισπανικό όμιλο PUIG. Το καλοκαίρι του 2017 επανέρχεται δριμύτερη και ιδρύει την εταιρεία Symbeeosis Ευ Ζην, η οποία προσφέρει συμβιωτικά προϊόντα και υπηρεσίες που εμπνέονται από τις αρχές του Ιπποκράτη και τον πλούτο της ελληνικής βιοποικιλότητας, πάντα με αειφόρες λειτουργίες και σεβασμό στον πλανήτη και στον άνθρωπο.

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου

  • Position: Πρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ, Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
  • Εταιρία: ΕΕΔΕΓΕ, ΕΒΕΑ & Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Η συμβολή της στο ελληνικό επιχειρείν μετράει χιλιόμετρα, και το γεγονός ότι μια γυναίκα με εμπειρία στις καινοτόμες τεχνολογίες βρίσκεται στο «τιμόνι» ενός κορυφαίου θεσμικού φορέα αποκτά βαρύνουσα σημασία. Οι δράσεις της στο ΙΜΕ ταυτίζονται με την προβολή του πολιτισμού σε εργαλείο προόδου και ανάπτυξης, ενώ έλαβε διάκριση για την ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού και, μεταξύ άλλων, υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Susanne Kohout

Η «Σιδηρά Κυρία» της Novartis στην Ελλάδα, τέθηκε επικεφαλής της τοπικής αγοράς σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων. Ανέλαβε καθήκοντα Country President & Managing Director στη Novartis Hellas το 2017 και ηγήθηκε με επιτυχία μιας αφοσιωμένης ομάδας, με περισσότερους από 300 συνεργάτες, επικεντρωμένης στην αποστολή της Novartis Hellas να βοηθά τους Έλληνες ασθενείς να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα. Συνεισφέρει στο θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας, με 149 εκατ. δολ. στο ΑΕΠ της χώρας το 2020, δημιουργώντας 1.789 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, διεξήγαγε 69 κλινικές μελέτες, με ωφελούμενους περισσότερους από 800 Έλληνες ασθενείς, ενώ δημιούργησε κοινωνική αξία 657,6 εκατ. δολαρίων.

Ρεβέκκα Πιτσίκα

Η Ρεβέκκα Πιτσίκα ηγείται από το 2007 της People for Business, που δραστηριοποιείται στον χώρο των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού. Με ρυθμό ανάπτυξης που την τελευταία πενταετία είναι κάθε χρόνο σταθερά διψήφιος, η PfB έχει κατακτήσει σημαντική θέση στην αγορά επιλογής και αξιολόγησης στελεχών, ενώ δραστηριοποιείται δυναμικά στον οργανωτικό ανασχεδιασμό μεγάλων εταιρειών. Στόχος της εταιρείας για την επόμενη πενταετία είναι η είσοδός της στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα, ως υπεύθυνη του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, υλοποίησε την οργάνωσή του σχετικού  project πανελλαδικά.

Maria-Rita Galli

Συμπλήρωσε ένα χρόνο στο «τιμόνι» του ΔΕΣΦΑ. Είχε ηγετικό ρόλο στην εξαγορά του (ήταν πρόεδρος της κοινοπραξίας SENFLUGA Energy Holdings S.A., που ελέγχει το 66% του ΔΕΣΦΑ), ενώ από τότε που εργάστηκε για πρώτη φορά στην Eni, το 1997, ως πτυχιούχος πυρηνικής μηχανικής, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Πρόσφατα έβαλε την υπογραφή της στη σύμβαση για τον πρώτο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Ελλάδα, πιστοποιημένο για μεταφορά υδρογόνου, ενώ συνεργάζεται με το Χρηματιστήριο Ενέργειας για τη δημιουργία πλατφόρμας συναλλαγών φυσικού αερίου.

Ερμιόνη Γεωργουλάκη

H θητεία της στην P&G άρχισε το 1992. Ανέλαβε τη σημερινή θέση της στην ηγεσία της ελληνικής θυγατρικής της πολυεθνικής το 2018. Γνωρίζει από πωλήσεις, αφού η πρώτη της θέση ήταν στο product supply, ενώ συνέχισε στο Τμήμα Πωλήσεων. Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, με σπουδές στο ΕΜΠ και με MBA στο Durham University Business School, UK, έχει αρκετές γνώσεις για να αντιληφθεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία για καινοτόμα προϊόντα. Η κρίση της πανδημίας, ωστόσο, ήρθε να προσθέσει εμπειρία, αναδύοντας προκλήσεις, τις οποίες διαχειρίζεται ικανοποιητικά. Ηγείται μιας εταιρείας με κύκλο εργασιών πάνω από 250 εκατ.ευρώ.

Βασιλική Αναγνώστου

Ξεκίνησε την καριέρα της στην Epsilon Net το 2004 ως υπεύθυνη ανάπτυξης των εφαρμογών μισθοδοσίας και σήμερα κατέχει της θέση της γενικής διευθύντριας, έχοντας συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια στην επιτυχημένη ανάπτυξη της εταιρείας. Τον Ιανουάριο του 2022, η Epsilon Net ανακοίνωσε τη συμφωνία απόκτησης ποσοστού 100% στην «CSA», η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής και συστημάτων αυτοματισμού για φαρμακεία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας και διακίνησης του φαρμάκου στην Ελλάδα. Το 2021 ο Όμιλος σημείωσε «εκτίναξη» κερδών 222%.

Έλενα Καλλονά

Γενική  Διευθύντρια, Jungheinrich Hellas Είναι από τις λίγες γυναίκες στον ανδροκρατούμενο κλάδο των intralogistics, με σχεδόν 30 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας συνολικά και 20 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις. Ολόκληρη η επαγγελματική της σταδιοδρομία περιστρέφεται γύρω από την παραγωγικότητα των υποδομών αποθήκευσης και τον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό. O όμιλος, τον οποίο εκπροσωπεί στην Ελλάδα, έχει έσοδα 4,24 δισ. ευρώ και 8,5% ROS, ενώ αναδείχθηκε από την EcoVadis στο «Top 1%» των πιο βιώσιμων εταιρειών παγκοσμίως. Υπό τη διοίκησή της, η εταιρεία οδηγήθηκε σε σημαντικά μερίδια στην ελληνική αγορά, σε συνεργασίες με μεγάλους πελάτες και, παρά τις συνεχόμενες εγχώριες και παγκόσμιες κρίσεις, ενίσχυσε τη δυναμική της θέση, διατηρώντας και αυξάνοντας το ανθρώπινο δυναμικό της.

Μαρίνα Οφλούδη – Γιαβρόγλου

H Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου πήρε στα χέρια της τη Μύλοι Σόγιας μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1988 και κατάφερε να τη μετατρέψει σε έναν δυναμικό όμιλο, με εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα, έντονη διεθνή παρουσία και κύκλο εργασιών που τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 280 και 300 εκατ. ευρώ. Θεωρείται γυναίκα - σύμβολο της βιομηχανίας με εξωστρεφή προσανατολισμό και ο όμιλος αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ζωοτροφών.

Αθηνά Χατζηπέτρου

  • Position: Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος
  • Εταιρία: Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Με πολυετή εμπειρία σε ηγετικές θέσεις στη χρηματοοικονομική διαχείριση, ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας τον Μάρτιο του 2020, με βασική αποστολή να αναβαθμίσει και να εμπλουτίσει τον ρόλο της τράπεζας, στο πλαίσιο της στήριξης της επιχειρηματικότητας και των επενδυτικών πρωτοβουλιών. Μέσα σε δύο χρόνια, επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί λειτουργίας της ΕΑΤ σε όλα τα επίπεδα, ξεκίνησε ο πλήρης μετασχηματισμός της, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ, από 280 εκατ. ευρώ όταν ανέλαβε.

Λίλιαν Νεκταρίου

Είναι γενική διευθύντρια της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, μιας εταιρείας που μέχρι σήμερα έχει ενδυναμώσει πάνω από 6 εκατ. γυναίκες. Σε τοπικό επίπεδο, ήδη από το 2016, η εταιρεία συνεργάζεται με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση MExoxo και, με την υποστήριξη του ιδρύματος της Coca-Cola, υλοποιεί το πρόγραμμα Counting Stars για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Η ίδια έχει προωθήσει την παγκόσμια ατζέντα βιωσιμότητας της εταιρείας και το όραμα για ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα, με πολλές πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα Zero Waste Future.

Ελένη Χουλιάρα

Η πορεία της στη φαρμακευτική βιομηχανία μετρά πάνω από 20 χρόνια, ξεκινώντας από την εταιρεία Novo Nordisk, όπου κατείχε θέσεις ευθύνης σε διεθνές επίπεδο. Εντάχθηκε στη διοικητική ομάδα της AstraZeneca Ελλάδας το 2011 και από μια σειρά θέσεων ευθύνης, κατάφερε να αναδείξει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε θεραπευτικές κατηγορίες στρατηγικής σημασίας, με σκευάσματα Καρδιολογικά, Διαβητολογικά, Αναπνευστικά και Ογκολογικά. Από τον Δεκέμβριο του 2016, κατέχει τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και του PhRMA Innovation Forum, υποστηρίζοντας την καινοτομία, την ανάπτυξη και την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα, δημιουργώντας αξία τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και την ελληνική κοινωνία.

Σταυρούλα Καμπουρίδου

Σταυρούλα Καμπουρίδου Διευθύνουσα σύμβουλος Διατραπεζικών Συστημάτων ΔΙΑΣ Α.Ε. Ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος τον Ιανουάριο 2021. Πριν από τη ΔΙΑΣ, ηγήθηκε των πρωτοβουλιών FinTech, ως σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως της δημιουργίας του του Regulatory Sandbox, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Mε πορεία σε μεγάλους οργανισμούς όπως η Εθνική Τράπεζα αλλά και η IBM, κατάφερε στο νέο της πόστο στη ΔΙΑΣ να αυξήσει τη συνολική αξία των συναλλαγών το 2021 κατά 16%, τα έσοδα κατά 19% και την καθαρή κερδοφορία κατά 105%.

Έφη Κουτσουρέλη

Με την εμπειρία και τη διορατικότητά της έχει συμβάλει στην ανάπτυξη και στον μετασχηματισμό του Quest Group σε έναν ισχυρό Όμιλο, με δραστηριότητες στους τομείς της Πληροφορικής και της Ψηφιακής Τεχνολογίας, στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες και στις ΑΠΕ. Για την ίδια, η μεγαλύτερη ανάγκη για τις επιχειρήσεις είναι να βλέπουν μακροπρόθεσμα, ούτως ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μετά την πανδημία. Ο Όμιλος έχει κάτω από την ομπρέλα του ισχυρά εμπορικά σήματα, όπως Info Quest Technologies, iSquare, Unisystems, ACS Courier, απασχολεί περισσότερα από 2.000 άτομα, το 2020 έκλεισε με κύκλο εργασιών 721 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο του 2021 καταγράφηκαν πενταπλασιασμός καθαρών κερδών και αύξηση 39,9% στις πωλήσεις.

Leigh Ostergard

Η CEO της Randstad Hellas ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2009 και από τότε επεκτείνει κάθε χρόνο τις δραστηριότητές της σε όλη τη χώρα. Φέτος η Randstad ανακοίνωσε τη διεύρυνση της λειτουργίας της και την ενδυνάμωση των υπηρεσιών της στη Βόρεια Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού της πλάνου, που ξεκίνησε από το 2021. Η Randstad ακολουθεί μια δραστική πολιτική έμφυλης ενσωμάτωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις γυναίκες που επιθυμούν να εξελίξουν την καριέρα τους, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες αποτελούν το 72% του εργασιακού δυναμικού της επιχείρησης.

Άσπα Παλημέρη

Ευρισκόμενη από το 2016 στο τιμόνι της Mastercard στην Ελλάδα, η Άσπα Παλημέρη δεν έχει διστάσει να μιλήσει δημόσια για τη θέση των γυναικών σε σημαντικά επιχειρηματικά πόστα, αλλά και για τα ζητήματα έμφυλων ανισοτήτων που συναντάμε στο επιχειρείν. Παράλληλα, οδηγεί από το 2021 τη Mastercard στη χώρα μας, μέσω του προγράμματος Digital Doors, στη νέα εποχή της επιχειρηματικότητας, προσφέροντας πολύτιμη γνώση σε εργοδότες μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενους για την ψηφιακή τους μετάβαση. Επιπλέον, έλαβε πρωτοβουλίες και για την ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας.

Νιόβη Καλλέργη

Το όραμά της να μάθει στον Έλληνα τον espresso, που ξεκίνησε από το 1988, και η πρώτη συνεργασία με το ιταλικό brand illy, μετέτρεψε τη χώρα μας στη δυνατότερη ευρωπαϊκή αγορά του συγκεκριμένου καφέ, απορροφώντας τη μισή ποσότητα του συνολικού όγκου εξαγωγών της ιταλικής εταιρείας σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, από το 2002 η KAFEA TERRA δημιουργεί τον Dimello, τον πρώτο ελληνικό espresso με πρώτη ύλη που ξεκινά από τη φάρμα και φτάνει μέσω της πλήρους καθετοποιημένης και αυτοματοποιημένης παραγωγής του στους επαγγελματίες συνεργάτες και τους καταναλωτές, με εξαγωγές σε συνολικά 14 χώρες. Κατά την τελευταία τετραετία, η KAFEA TERRA «τρέχει» ένα επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 27 εκατ. ευρώ.

Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου

Είναι αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου και επιβλέπει τις δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις Διευθύνσεις Στρατηγικού Σχεδιασμού, Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Διεθνούς Εμπορίας και Νομικών Υποθέσεων. Διαθέτει, επίσης, παρουσία στα Δ.Σ. της Coca-Cola ΗΒC, του Ομίλου Aegean, καθώς και του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του INSEAD Business School. Είναι άνθρωπος χαμηλού προφίλ, που προσφέρει όμως υψηλής αξίας τεχνογνωσία. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στον ΟΟΣΑ, ενώ η καριέρα της στον Τιτάνα άρχισε το 1992.

Πέγκυ Αντωνάκου

Λίγες γυναίκες-managers έχουν συνδεθεί τόσο πολύ με τον χώρο της τεχνολογίας, στο υψηλότερο επίπεδο, όπως η Πέγκυ Αντωνάκου. Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στους τομείς του marketing και της διοίκησης και έχει θητεύσει σε ρόλους ευθύνης τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Έχει περάσει από εταιρείες όπως η Dell στην αρχή της καριέρας της και στη συνέχεια η Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, στην οποία διετέλεσε CEO. Πλέον ηγείται των δραστηριοτήτων της Google για τη Ν/Α Ευρώπη, με έδρα την Αθήνα, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες σε συνεργασία με την Πολιτεία, αλλά και σε τομείς όπως ο Τουρισμός και η ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.

Φιλίππα Μιχάλη

Τα τελευταία επτά χρόνια η ηγεσία στην Allianz Ελλάδος είναι γυναικεία υπόθεση. Η Φιλίππα Μιχάλη συνεχίζει ακάθεκτη την αναπτυξιακή πορεία του ασφαλιστικού ομίλου, ο οποίος μέσα στο 2021 σημείωσε αύξηση πωλήσεων, ενώ στις αρχές του 2022 ενδυνάμωσε ακόμη περισσότερο το μέγεθός του, προβαίνοντας στην εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης. Η ίδια ξεκίνησε την εργασιακή της σταδιοδρομία στη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων στην Helvetia και, στη συνέχεια, στην Allianz. Έπειτα από μία δεκαετία πέρασε στον ασφαλιστικό κλάδο και ηγήθηκε πολλών projects για την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.

Τζούλη Χαϊδά

Είναι η μοναδική γυναίκα επικεφαλής εταιρείας που δραστηριοποιείται στη μαρμαροβιομηχανία και η οποία κατέχει τα ηνία ελληνικής εισηγμένης. Τον Φεβρουάριο του 2022 επανεξελέγη για ακόμα μία διετία πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, του θεσμικού φορέα που εκπροσωπεί τον κλάδο, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τη διεθνή καθιέρωση του ελληνικού μαρμάρου ως Π.Ο.Π. προϊόν. Το 2021, η ΙΚΤΙΝΟΣ μπήκε στον δείκτη ESG του Χ.Α., όπου βρίσκονται μόλις 49 εισηγμένες, ενώ «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα 8,2 εκατ. ευρώ, που αφορά σε  ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Μαρία Δασκαλαντωνάκη

Η Grecotel έχει αφήσει εδώ και μισό αιώνα το δικό της στίγμα στον ελληνικό Τουρισμό. Κάτω από τη σκέπη του Ομίλου βρίσκονται 40 ξενοδοχεία, 4 και 5 αστέρων, σε δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Ο Όμιλος πάτησε πρώτος το κουμπί επανεκκίνησης των μονάδων του το καλοκαίρι του 2020, κάτι που, σύμφωνα με την ίδια, δεν στηρίχθηκε σε κάποια υπεραισιόδοξη εκτίμηση, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε σχεδιασμός από την εταιρεία για την επόμενη μέρα της πανδημίας, διατηρώντας ταυτόχρονα την καθημερινή επαφή και μένοντας συντονισμένη με μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Ντορίνα Οικονομοπούλου

Η Marsh έχει 52 χρόνια ιστορίας στην Ελλάδα και το όνομα της Ντορίνας Οικονομοπούλου έχει συνδεθεί με την τοπική θυγατρική, την οποία υπηρετεί από το 1994, ξεκινώντας από τη θέση της Υπεύθυνης Εξυπηρέτησης Πελατών Risk Management. Από το 2015, όταν ανέλαβε τη θέση της γενικής διεύθυνσης, συνέβαλε στο restructure του οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί αύξηση της κερδοφορίας και ανάπτυξη.  Τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας δείχνουν CAGR +14,3%, ενώ σημειώνεται σημαντική αύξηση της κερδοφορίας από το 2018 και κάθε χρόνο.

Έλενα Στυλιανού

Έχει βάλει την προσωπική της σφραγίδα στην ανάπτυξη της RSM στην Ελλάδα, με τη δημιουργία νέων τμημάτων και υπηρεσιών. Παράλληλα, έχει προωθήσει όσο λίγες την ανάγκη οι εταιρείες να ενσωματώσουν τις αρχές της πολυμορφίας και της συμπερίληψης στη στρατηγική τους, ενώ μέσω του τμήματος Executive Search & Selection, η RSM αναλαμβάνει την κάλυψη διοικητικών θέσεων, καθώς και μελών διοικητικών συμβουλίων. Επιπροσθέτως, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση. Η Έλενα ηγείται σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες του δικτύου της RSM, είναι κάτοχος πτυχίου (BSc) στην Ψυχολογία από το University of Surrey και μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) στην Οργανωτική Ψυχολογία από το City University του Λονδίνου, καθώς και της πιστοποίησης «Board Practice & Directorship Development Program» του Dr. Andrew Kakabadse, Henley Business School.