Με δυνατές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, σωστές επιχειρηματικές κινήσεις, εξωστρέφεια και μακροπρόθεσμη στρατηγική, οι 30 επιχειρήσεις της φετινής λίστας «θωρακίστηκαν» στην κρίση και μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το επιχειρηματικό μέλλον τους. Όπως κάθε χρόνο, αναδεικνύονται με τη μεθοδολογία και τα κριτήρια που εγκαθίδρυσε η αμερικανική έκδοση και εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων και κερδών σε βάθος τριετίας ενώ, παράλληλα, μειώνουν τον δανεισμό τους.
Η ταυτότητα της λίστας
Παρατηρώντας τη φετινή λίστα, δυναµική είναι η παρουσία του κλάδου Ενέργεια – Νερό, ο οποίος εκπροσωπείται από τέσσερις εταιρείες, µεταξύ των οποίων η Εταιρεία Προµήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε., που βρίσκεται στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, καταλαµβάνοντας την πρώτη θέση βάσει ΜΕΡΜ πωλήσεων (318,8%) και τη δεύτερη βάσει ΜΕΡΜ EBITDA (134,8%).
Επίσης, η εταιρεία Διαχειριστής Εθνικού Συστήµατος Φυσικού Αερίου Α.Ε. εµφανίζεται για πρώτη φορά και στη λίστα µε τις 100 µεγαλύτερες εταιρείες-οµίλους στην Ελλάδα. Οι επιδόσεις των εταιρειών του εν λόγω κλάδου σχετίζονται µε την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Ένας εξίσου σηµαντικός κλάδος είναι αυτός της Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος εκπροσωπείται µε τρεις εταιρείες συµπεριλαµβανοµένης της Redex Α.Ε., η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, κατέχοντας την τρίτη θέση βάσει ΜΕΡΜ Πωλήσεων (41,4%) και την πέµπτη βάσει ΜΕΡΜ EBITDA (75,7%). Γενικά, οι εταιρείες του συγκεκριµένου κλάδου εµφάνισαν σηµαντική βελτίωση στα αποτελέσµατά τους, καθώς εκµεταλλεύονται µεγάλο αριθµό επαγγελµατικών ακινήτων.
Η εταιρεία Olympic Air Μονοπρόσωπη Α.Ε. Αεροπορικών Μεταφορών βρίσκεται στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης, καθώς εµφανίζει τον υψηλότερο µέσο ρυθµό µεταβολής στα κέρδη της (168,6%). Η συνεχής άνοδος της τουριστικής κίνησης τα τελευταία έτη συνέβαλε θετικά στις δραστηριότητες της εταιρείας πριν από την έλευση της πανδηµίας.
Βελτιωµένες είναι και οι επιδόσεις της φαρµακευτικής βιοµηχανίας Boehringer Ingelheim Ελλάς Α.Ε., η οποία κατέλαβε την πέµπτη θέση της γενικής κατάταξης, καθώς αύξησε µεν τις πωλήσεις της κατά 36,5%, τη δε κερδοφορία της ακόµη περισσότερο (53,5%) την τετραετία, ως αποτέλεσµα της σηµαντικής διεύρυνσης του πελατολογίου της.
Η εταιρεία εµπορίας φαρµάκων Glaxosmithkline Μονοπροσωπη Α.Ε. συναντάται στην έβδοµη θέση της γενικής κατάταξης, αφού πέτυχε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 30,9% και τα κέρδη της ακόµη περισσότερο (48,5%). Διακινεί στην Ελλάδα όλη την γκάµα των καταναλωτικών προϊόντων υγείας της µητρικής εταιρείας.
Σηµαντικές είναι οι επιδόσεις της εταιρείας Arivia AΒΕE, η οποία αύξησε την κερδοφορία της κατά 53,9%, καταλαµβάνοντας την έβδοµη θέση βάσει ΜΕΡΜ EBITDA, και την όγδοη θέση της γενικής κατάταξης, καθώς πρόκειται για εταιρεία µε εξαγωγικό προσανατολισµό.
Η εταιρεία Σαρακάκη Αδελφοί ΑΕΒΜΕ βρίσκεται στην τρίτη θέση µε βάση τον ρυθµό µεταβολής των Κερδών προ Φόρων – Tόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) και στην ένατη θέση της γενικής κατάταξης. Οι επιδόσεις της εταιρείας σχετίζονται µε την συνεχή άνοδο των πωλήσεων καινούργιων οχηµάτων στη χώρα µας τα τελευταία έτη.
Τέλος, η εταιρεία Υπηρεσία 800 – Τελεπερφόρµανς ΑΕΠΥ συναντάται στη δωδέκατη θέση της γενικής κατάταξης, καθώς τόσο ο µέσος ετήσιος ρυθµός αύξησης των πωλήσεών της όσο και των κερδών της (EBITDA) την τελευταία τετραετία κατέγραψαν αύξηση 29,8% και 29,1%, αντίστοιχα. Πρόκειται για εταιρεία µε ισχυρή παρουσία στον τοµέα παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.