Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονοµίας, οι κλάδοι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και οι παράγοντες που επηρέασαν τις οικονοµικές επιδόσεις των µεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας.
To Fortune Greece σε συνεργασία με την ICAP Group of Companies παρουσιάζουν και φέτος τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα βάσει κύκλου εργασιών.
Παρατηρώντας τη λίστα µε τους 100 µεγαλύτερους οµίλους και εταιρείες στην Ελλάδα µε βάση τον κύκλο εργασιών του 2019, προκύπτουν τα παρακάτω.
Η µεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων σε ποσοστό 75% περίπου εµφανίζει θετική µεταβολή τόσο στα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ – EBITDA), όσο και στον Κύκλο Εργασιών το 2019 σε σχέση µε το 2018 (ποσοστό 77%). Σηµειώνεται ότι στη λίστα του 2019 ο ελάχιστος Κύκλος Εργασιών είναι περίπου 189 εκατ. ενώ το 2018 ήταν περίπου 179 εκατ. στοιχείο που επιβεβαιώνει τη βελτιωµένη πορεία της χρονιάς.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στη φετινή λίστα εµφανίζονται 12 νέες εγγραφές, µε επιχειρήσεις / οµίλους είτε να εµφανίζονται για πρώτη φορά είτε να έχουν εµφανισθεί σε παλαιότερες λίστες. Η πρώτη πεντάδα παραµένει στις ίδιες θέσεις κατάταξης το 2019 σε σχέση µε το 2018, µε εναλλαγή της πρώτης στη δεύτερη θέση και αντίστροφα (Μοtor Oil – EΛΠΕ).
Εξετάζοντας αναλυτικά τους κλάδους δραστηριότητας, παρατηρείται ότι και το 2019 ο κλάδος της βιοµηχανίας καυσίµων (προϊόντα πετρελαίου & άνθρακα) παραµένει ο µεγαλύτερος από πλευράς Κύκλου Εργασιών, εµφανίζοντας ωστόσο µείωση σε σχέση µε το προηγούµενο έτος. Στην εν λόγω εξέλιξη συνέβαλε η µείωση του µέσου όρου των τιµών των προϊόντων πετρελαίου (εκφρασµένες σε δολάρια) κατά 9,8%, η υποχώρηση των περιθωρίων διύλησης, ενώ µέρος της µείωσης αντισταθµίστηκε από την ενδυνάµωση του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 5,2%.
∆εύτερος κλάδος σε επίπεδο ενοποιηµένου Κύκλου Εργασιών είναι αυτός των τραπεζοασφαλειών, o oποίος, ωστόσο, κυµάνθηκε στα ίδια επίπεδα το 2018-2019. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ οι τρεις στους τέσσερις τραπεζικούς οµίλους εµφανίζουν µείωση του Κύκλου Εργασιών, αύξηση καταγράφουν οι ασφαλιστικοί όµιλοι.
Ένας από τους βασικούς στόχους των τραπεζών παραµένει η µείωση των µη εξυπηρετούµενων δανείων, που παρά τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους παραµένουν σε υψηλά επίπεδα. Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών, σύµφωνα µε στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 8,7% το 2019.
Σχετικά µε τον κλάδο των σουπερµάρκετ, οι έξι από τις επτά εταιρείες που περιλαµβάνονται στη λίστα παρουσιάζουν αύξηση του Κύκλου Εργασιών το 2019, ενώ αξίζει να σηµειωθεί ότι τα συνολικά ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν σηµαντικά. Πρόκειται για έναν κλάδο που παρουσιάζει κινητικότητα τα τελευταία χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα µεγέθη του και στις µεταβολές τους.
Μεγάλος κλάδος και άµεσα συνδεδεµένος µε τον προηγούµενο είναι αυτός της βιοµηχανίας ειδών διατροφής. Ο συγκεκριµένος κλάδος είναι ένας από τους σηµαντικότερους της ελληνικής οικονοµίας, έντονα ανταγωνιστικός και εξωστρεφής. Άνοδος καταγράφεται στον Κύκλο Εργασιών το 2019, για όλες τις επιχειρήσεις και οµίλους, κάτι που δεν συµβαίνει όµως και για τα συνολικά ΚΠΤΦΑ τα οποία εµφανίζονται µειωµένα την ίδια περίοδο.
Η βιοµηχανία των φαρµάκων, καλλυντικών, απορρυπαντικών αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους κλάδους της εγχώριας µεταποίησης µε έντονο εξαγωγικό προσανατολισµό. Ειδικότερα το ελληνικό φάρµακο αποτελεί σηµαντικό εξαγώγιµο προϊόν, καθώς είναι από τα φθηνότερα της Ευρώπης. Το 2019 οι εξαγωγές φαρµάκων σηµείωσαν ετήσια αύξηση 32%. Οι τέσσερις από τις έξι εταιρείες-όµιλοι της λίστας εµφανίζουν αυξηµένο Κύκλο Εργασιών το 2019, ενώ αρνητικό πρόσηµο εµφανίζουν τα συνολικά ΚΠΤΦΑ το ίδιο έτος. Βασικός παράγοντας που δυσχεραίνει την ανέλιξη του κλάδου είναι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback) που καλούνται να καλύψουν οι φαρµακευτικές επιχειρήσεις λόγω ανεπαρκούς δηµόσιας φαρµακευτικής δαπάνης.
Βελτιωµένος, µε αυξηµένα τόσο τα µεγέθη των πωλήσεων όσο και της λειτουργικής κερδοφορίας εµφανίζεται ο κλάδος της εµπορίας µεταφορικών µέσων, ο οποίος εκπροσωπείται µε τέσσερις εταιρείες-οµίλους. Μάλιστα, σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 καταγράφηκε αύξηση 11% συγκριτικά µε το 2018, στις πωλήσεις των καινούργιων οχηµάτων οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 123.000. Ο κλάδος κινήθηκε σε θετική τροχιά τα τελευταία έτη, µετά την κρίση που υπέστη τα δύσκολα χρόνια της οικονοµικής ύφεσης.
Σε ό,τι αφορά το 2020, οι ενδείξεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες, καθώς η ελληνική οικονοµία πλήττεται από την πανδηµία COVID-19. Κλάδοι όπως αυτοί των καυσίµων, των ασφαλειών, των µεταφορικών µέσων και του τουρισµού πλήττονται, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, από την πανδηµία.
Παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για µείωση έως και 15% στη ζήτηση καυσίµων το τρέχον έτος, ενώ µείωση 4,5% κατέγραψε η συνολική ασφαλιστική παραγωγή το πρώτο εννεάµηνο του 2020 σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2018. Μείωση κατά 44% παρουσίασαν το πρώτο 6µηνο του 2020 και οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων, ενώ βαρύτατες είναι οι απώλειες για τον ελληνικό τουρισµό καθώς τα τουριστικά έσοδα έχουν υποχωρήσει κατά 86%.
Για το 2020 ο κλάδος των σουπερµάρκετ είναι από τους λίγους ευνοηµένους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσµα, καθώς κατά τη διάρκεια του των δύο lockdowns οι πωλήσεις σηµείωσαν διψήφιους αριθµούς ανάπτυξης. Επίσης, οι φαρµακοβιοµηχανίες δεν φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Μέσα στο δύσκολο αυτό κλίµα θα αναµένουµε µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόµενη έρευνα.
Δείτε όλη την έρευνα, τους πίνακες, τις αναλύσεις και τα στατιστικά στο νέο τεύχος του Fortune, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.