Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου: Είμαστε ένα δαρβινικό ίδρυμα
- 25/12/2022, 16:00
- SHARE
Το παράδειγμα ηγεσίας του Ιδρύματος Ωνάση αντλεί την έμπνευσή του από το ιδρυτικό όραμα του Αριστοτέλη Ωνάση πριν από 47 χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα πιστεύουμε στις αξίες εκείνου του οράματος: την καινοτομία της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Tην αντοχή στις αντιξοότητες. Τη ρήξη όταν λειτουργεί ως παράδειγμα για αλλαγή. Την ανάληψη ρίσκου, γνωρίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι κάποιες πρωτοβουλίες δεν θα αποδώσουν. Είμαστε ένα Ίδρυμα με διακριτό παράδειγμα ηγεσίας και ενεργοί πολίτες με την ευρύτερη έννοια. Γι’ αυτό λέμε ότι είμαστε ένα δαρβινικό ίδρυμα: Εξελισσόμαστε συνεχώς και προσαρμοζόμαστε αενάως.
Συμμετέχουμε σε μια κοινωνία που επιδιώκει την αλλαγή χωρίς να φοβάται, εκφράζει τις ανησυχίες της μέσα από τον διάλογο, ενεργοποιεί τις κρυμμένες δυνάμεις και τις αφανείς δυνατότητές της. Δίνουμε φωνή σε «πρωταγωνιστές» που μέχρι χθες δεν είχαν ακουστεί, ακούμε και προτείνουμε, λειτουργούμε ως καταλύτης μέσα σε κοινωνικές συμμαχίες.
Την ίδια στιγμή που χαρτογραφούμε το παρόν προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Ήδη από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, αναρωτηθήκαμε πώς θα είναι η Στέγη ύστερα από μια δεκαετία. Αυτήν τη στιγμή γίνεται ακριβώς το ίδιο. Προβληματιζόμαστε για τα επόμενα δέκα χρόνια: τι πρέπει να επιδιώξουμε να γίνει πραγματικότητα έως το 2035: η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Κβαντικής Υπολογιστικής (quantum computing), της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, του metaverse είναι ήδη εδώ.
Στον τομέα της Παιδείας το μοντέλο της επιχειρηματικής ηγεσίας παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα, καθώς δεν γνωρίζει στεγανά. Προβάλλουμε εντός και εκτός Ελλάδας το μήνυμα ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι συνυφασμένος με την προοδευτικότητα, τους ανοιχτούς ορίζοντες και τη μακρόπνοη σκέψη: εκείνη, δηλαδή, που προβλέπει από τώρα το μέλλον. Ένα παράδειγμα είναι το Πανεπιστήμιο New School της Νέας Υόρκης, όπου το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει κάθε χρόνο τρεις διδάκτορες στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, αλλά και το Newnham College στην Οξφόρδη. Σε δέκα χρόνια θα έχουν παραχθεί 20 έως 30 διδάκτορες στη Φιλοσοφία και στα Classics. Αυτοί θα ταξιδέψουν στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου και θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας. Για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, ακολουθούμε μια πολιτική ταυτισμένη με το δικό μας, ξεχωριστό όραμα: επενδύουμε ως εταίροι −και όχι απλώς ως χρηματοδότες ή χορηγοί−, στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους και τους δημιουργούς και επιστρέφουμε στην κοινωνία οποιοδήποτε κέρδος.
Επενδύουμε ως εταίροι -και όχι απλώς ως χρηματοδότες ή χορηγοί-, στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους και τους δημιουργούς και επιστρέφουμε στην κοινωνία οποιοδήποτε κέρδος.
Πιστεύω, επίσης, ότι το έδαφος υπάρχει για να συναντήσουμε ως ιδιωτικός φορέας και τη δημόσια πρωτοβουλία. Το απέδειξε, άλλωστε, η συνεργασία μας με την κυβέρνηση κατά την περίοδο των μνημονίων και της πανδημικής κρίσης. Το αποδεικνύει και το μεγάλο όραμά μας: το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ένα από τα πρώτα πλήρως ψηφιοποιημένα νοσοκομεία που υιοθετεί παντού την τεχνητή νοημοσύνη και τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες.
Στην Ελλάδα επιβιώνει ακόμη ένα ταμπού ως προς τη σχέση δημοσίου και ιδιωτικού, παρόλο που έχουν γίνει αρκετά βήματα για να καταρριφθεί. Αυτήν τη νοοτροπία επιχειρούμε να αλλάξουμε και ο μόνος τρόπος είναι μέσω των συνεργειών αλλά και της εμπιστοσύνης, η οποία χρειάζεται χρόνια για να χτιστεί και λεπτά για να χαθεί. Είναι, όμως, στο DNA του Ιδρύματος Ωνάση, να ανοιγόμαστε, να προτείνουμε και να παρουσιάζουμε πολλά και διαφορετικά σχέδια και δράσεις με μόνιμη αναφορά τους το κοινωνικό σύνολο, δημιουργώντας το αντίστοιχο μοντέλο ηγετικότητας. Και πάλι η αναφορά μας είναι η παρακαταθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση: ένα Επιχειρηματικό Ίδρυμα και ένα Κοινωφελές.
Από τον πρώτο κρίκο, λοιπόν, τους ανθρώπους που εργάζονται στη διεθνή ναυτιλία και στις άλλες επενδύσεις μας, ως τις πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές δράσεις, η κοινωνία είναι η κατάληξη του συλλογικού οράματος. Μαζί με την κοινωνία ανακαλύπτουμε τις δυνάμεις της αυτοπεποίθησης και της εξωστρέφειας που μπορούν να μας μεταμορφώσουν ως σύνολο. Μέσα από την απελευθέρωση δυνάμεων επιδιώκουμε την Ελλάδα στα καλύτερά της. Ηγέτες, τελικά, γινόμαστε τη στιγμή που υιοθετούμε ένα κοινό όραμα πριν ακόμη γίνει κοινός τόπος.
Δείτε σε βίντεο όλη τη συζήτηση του Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου με την Αναστασία Παρετζόγλου, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022
*Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο
**Το άρθρο δημοσιεύται στην ειδική έκδοση του CEO Initiative 2022, που κυκλοφορεί Παρασκευή 23/12 μαζί με την ετήσια έκδοση του Fortune Greece με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα