Αριστοτέλης Χαντάβας: Επιτάχυνση με επενδύσεις σε αποθήκευση και repowering
- 28/12/2022, 17:41
- SHARE
Η Enel εγκαίρως έκανε τη στροφή προς τις ΑΠΕ. Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας γίναμε κοινωνοί της στροφής προς τις ΑΠΕ και την τελευταία πενταετία το ίδιο συμβαίνει και για τον τομέα της αποθήκευσης. Η αποθήκευση είναι ένας απαραίτητος εταίρος των ΑΠΕ που μπορεί να υποστηρίξει το σύστημα σε δύσκολες ώρες.
Είμαστε πρωτοπόροι στη συγκεκριμένη τεχνολογία έχοντας αναπτύξει πολλές εγκαταστάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ πολλά έργα αναπτύσσουμε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για έργα που έχουν πάρει εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Στη χώρα μας θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και πιο γρήγορα. Ως οργανισμός είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ταχύτερα στις επενδύσεις στην αποθήκευση, που είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα, αρκεί να μην καθυστερήσουν και άλλο οι αναμενόμενες ρυθμιστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πολλές φορές λέμε ότι δεν υπάρχει δίκτυο και θέλουμε περισσότερες επενδύσεις σε διασυνδέσεις. Αυτά, ωστόσο, είναι αρκετά πιο χρονοβόρα έργα στην υλοποίησή τους από μια υποδομή στην αποθήκευση, είτε είναι με μπαταρίες είτε σε αντλησιοταμίευση. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, παράλληλα με τα νεά δίκτυα.
Μια αλήθεια που σιγοψιθυρίζουμε στον κλάδο είναι: ωραία τα μεγάλα σχέδια, ωραία τα νέα μεγάλα έργα, αλλά, όπως βλέπουμε ιδιαίτερα οι έμπειροι του κλάδου κάθε καινούργιο μεγαβάτ απαιτεί πολύ μεγαλύτερο κόπο για να γίνει. Είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο να αναπτύξεις καινούργια έργα. Είναι επίσης πολύ πιο δύσκολο να βρεις απόδοση από νέα έργα. Ο λόγος είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι καλές θέσεις στις καλές περιοχές καταλήφθηκαν πριν από 10 με 20 χρόνια. Οπότε, μια λύση η οποία κρίνεται απαραίτητη είναι να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση των υπαρχόντων έργων, τα οποία έγιναν πριν από μια ή δύο δεκαετίες. Σ’ αυτά τα έργα θα μπορούσε να βελτιωθεί ο βαθμός απόδοσης μέσω της παράλληλης εγκατάστασης και άλλων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, όταν έχουμε ένα αιολικό με βαθμό απόδοσης 40%, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ένα φωτοβολταϊκό στην ίδια έκταση και μια μπαταρία αυξάνοντας την συνολική απόδοσή του. Τέτοιες πρωτοβουλίες repowering και υβριδοποίησης θα μπορούσαν να προσελκύσουν άμεσα επενδύσεις και η Enel, ως μια εταιρεία με εμπειρία ανά τον κόσμο, θα μπορούσε να συνεισφέρει με προτάσεις και ιδέες.
Πρωτοβουλίες repowering και υβριδοποίησης για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης υφιστάμενων έργων θα μπορούσαν να προσελκύσουν άμεσα επενδύσεις και η Enel θα μπορούσε να συνεισφέρει με προτάσεις και ιδέες.
Αναφορικά με τις προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστούμε προκειμένου να επιταχύνουμε τις επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση είναι ξεκάθαρο ότι, αν τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε κάνει τα απαραίτητα βήματα, σήμερα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Υπάρχουν πάρα πολλοί που χρησιμοποιούν το επιχείρημα του κόστους, αλλά οι κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική, έχουν επιδοτήσει με πολύ σημαντικά ποσά τους λογαριασμούς. Ως χώρα έχουμε ξοδέψει πολλά δισεκατομμύρια προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και άλλες χώρες που ήταν απροετοίμαστες για την κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η Γερμανία με τα χρήματα που χρειάστηκε για να διασώσει μια ενεργειακή εταιρεία θα μπορούσε να δώσει 100% αυτονομία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να πάμε πολύ πιο γρήγορα. Η τεχνολογία υπάρχει και η χώρα καθίσταται αυτόνομη γεωπολιτικά με τις ΑΠΕ. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και προώθηση των επενδύσεων.
Εν κατακλείδι, η ενεργειακή μετάβαση είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως, γιατί την ίδια στιγμή που μετασχηματίζει τις κοινωνίες μας εξελίσσεται κιόλας, προσθέτοντας διαρκώς άγνωστες μεταβλητές. Για να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά, εκτός από τη λεπτομερή γνώση των «πράσινων» τεχνολογιών που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών, προσαρμοζόμαστε διαρκώς στα νέα δεδομένα.
Στην Enel Green Power, βασικό μας μέλημα, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Η ενεργειακή μετάβαση θα αποτύχει αν δεν συμπεριλάβουμε στο πλάνο μας τις επιμέρους κοινότητες και αν δεν βοηθήσουμε τις περιοχές που βρίσκονται σε διαδικασία απολιγνιτοποίησης.