Αθηνά Χατζηπέτρου: Οι ηγετικές θέσεις δεν έχουν φύλο
- 20/04/2022, 08:30
- SHARE
Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί λειτουργίας της ΕΑΤ σε όλα τα επίπεδα, ενώ, ταυτόχρονα, ξεκίνησε ο πλήρης μετασχηματισμός του οργανισμού. Σύζυγος, μητέρα, με πολυετή εμπειρία σε ηγετικές θέσεις στη χρηματοοικονομική διαχείριση, η Αθηνά Χατζηπέτρου αποδεικνύει ότι οι ηγετικές θέσεις δεν έχουν φύλο. «Ανήκουν σε αυτούς που διεκδικούν, που έχουν στόχους και όραμα. Το μοναδικό εμπόδιο στην εκπλήρωση των στόχων μας είναι μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός».
Έχετε θητεύσει στον ιδιωτικό τομέα, σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης. Ποια ήταν η πρόκληση να αναλάβετε έναν κρατικό οργανισμό με τις γνωστές αγκυλώσεις, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία;
Εκ πεποιθήσεως πριν ξεκινήσω κάτι καινούριο είμαι πάντα «διαβασμένη» και προετοιμασμένη. Όταν ανέλαβα τα ηνία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, είχα να αντιμετωπίσω δύο βασικές δυσκολίες, που απαιτούσαν συγχρόνως γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Να χρηματοδοτήσουμε άμεσα τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις αρνητικές επιπτώσεις του Covid 19 και πάλευαν για την επιβίωσή τους. Και να γίνουμε μια πραγματική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αντίστοιχη με αυτές του εξωτερικού. Θυμάμαι ότι μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων μου, η χώρα προχώρησε σε καθολικό lockdown λόγω της πανδημίας!
Τι σας προβλημάτισε περισσότερο όταν ξεκινούσατε και ποια ήταν η πρώτη προτεραιότητά σας;
Ένα από τα πράγματα που με αντιπροσωπεύουν είναι η απόλυτη προσήλωση στον στόχο, αλλά και η πίστη για να τον πετύχω. Όσο πιο δύσκολος είναι ο στόχος, όσο πιο πολλά είναι τα εμπόδια, τόσο πιο πολύ εργάζομαι και τόσο πιο δημιουργική και ενθουσιώδης γίνομαι. Πόσω μάλλον όταν ο αντίκτυπος αφορά στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
H σαφής και αυστηρή εντολή του Πρωθυπουργού προς όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, όταν ξέσπασε η πανδημία, ήταν να διευρύνουμε την περίμετρο της χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων. Και το πετύχαμε.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κλήθηκε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση και τη διεύρυνση των προγραμμάτων χρηματοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι πρώτες δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία. Και όλα αυτά, παρέχοντας προνομιακούς όρους, τη χρονική στιγμή που είναι αναγκαία η ρευστότητα αυτή και χωρίς περαιτέρω χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες-time to market 3 months. Είχαμε, όταν αναλάβαμε, υπό διαχείριση 280 εκατ. δάνεια. Το 2020 πήραμε 2,8 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα μετατρέψαμε σήμερα σε περισσότερα από 8,3 δισ. ευρώ δανείων προς τις επιχειρήσεις.
Σε συνθήκες αβεβαιότητας, πήρατε αποφάσεις σε χρόνο-ρεκόρ, επιταχύνοντας τους ρυθμούς λειτουργίας της ΕΑΤ σε όλα τα επίπεδα. Τι σήμαινε αυτό πρακτικά;
Δεν υπήρχε χρόνος για πειράματα. Καταφέραμε μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα να επιταχύνουμε τους ρυθμούς λειτουργίας της Τράπεζας, να αυτοματοποιήσουμε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και κυρίως να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ήταν πρωταρχική και αδήριτη ανάγκη για εμάς να γίνουμε ευέλικτοι, γρήγοροι, αποτελεσματικοί, κυρίως όμως να μην ακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά αντίθετα να τις ορίζουμε ή να συμπορευόμαστε μαζί τους. Εφαρμόσαμε μια ξεκάθαρη μεθοδολογία, με σύμμαχο την τεχνολογία και την απαιτούμενη πειθαρχία για να υποστηρίξουμε τη νέα κουλτούρα, αλλά και την ολική αλλαγή στρατηγικής. Στην HDB πιστεύουμε ακράδαντα στο τρίπτυχο Αξιών της κουλτούρας: τη στρατηγική, τη δομή και το περιβάλλον ενός οργανισμού για τη βέλτιστη απόδοσή του. Mε ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με σεβασμό στον άνθρωπο, αλλά και με έμφαση στην τεχνολογία και το κοινωνικό μας αποτύπωμα.
Ταυτόχρονα με τη διαχείριση της κρίσης και τη μόχλευση κεφαλαίων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ξεκίνησε και ο πλήρης μετασχηματισμός του οργανισμού. Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;
Δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας… Χρειάζεται σκληρή δουλειά, πίστη στις ικανότητές μας, αφοσίωση και στοχοπροσήλωση. Όπως επίσης, δεν θα γνωρίσετε ποτέ κάποιον που να μην έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες και εμπόδια. Η επιτυχία -και δεν αναφέρομαι μόνο στην επαγγελματική- είναι σαν το παγόβουνο. Όλοι βλέπουμε μόνο την κορυφή, το αποτέλεσμα. Κανείς όμως δεν διακρίνει κάτω από την επιφάνεια του νερού, τα επιμέρους βήματα, τη διαρκή προσπάθεια που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Δουλέψαμε με αποφασιστικότητα, με διαρκή επικοινωνία, με διορθωτικά βήματα, ευελιξία και συνεχή επαναξιολόγηση, για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις του ρόλου μας.
Κυρία Χατζηπέτρου, πώς είναι να διαπραγματεύεται μια γυναίκα με διεθνείς φορείς και αντισυμβαλλομένους; Αντιμετωπίσατε κριτική στάση;
Η επαγγελματική μου πορεία δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα, ειδικά σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα. «Η φήμη» των γυναικών οι οποίες αναλαμβάνουν ανώτατες θέσεις συνοδεύεται συχνά από χαρακτηρισμούς που αμφισβητούν την επάρκεια, την ικανότητα ή το ταλέντο. Η ανάληψη ανώτατων θέσεων προϋποθέτει να είσαι ταυτόχρονα υπεύθυνος και υπόλογος. Η ικανότητα δεν έχει φύλο. Όταν αναλαμβάνεις θέσεις και αξιώματα με θετικά-επιτυχημένα αποτελέσματα είναι βέβαιο πως «τα χτυπήματα» που θα δεχθείς είναι πολλά, και αρκετές φορές με έλλειψη αξιολόγησης βάσει ικανοτήτων.
Οι γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης παραμένουν, εντούτοις, σε χαμηλά ποσοστά ακόμη. Γιατί;
Οι θέσεις και τα αξιώματα δεν χαρίζονται. Δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό αποφεύγουμε συνειδητά, ακόμα και σήμερα, τις θέσεις εξουσίας και ευθύνης, και αυτό έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που σκεφτόμαστε ή μας έχουν μάθει να σκεφτόμαστε. Είναι θέμα νοοτροπίας.
Δεν χρειαζόμαστε ειδική μεταχείριση και σε καμία περίπτωση δεν χρειαζόμαστε ασκήσεις θάρρους, αρκεί να σπάσουμε τα στερεότυπα. Η γυναίκα μπορεί να προχωρήσει επαγγελματικά, όταν στην επαγγελματική κουλτούρα εντάσσεται η αναδιανομή των ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων, και οι εργοδότες αλλά και οι θεσμοί στηρίζουν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Λέμε συχνά ότι η ιστορία γράφεται από dream teams. Και είναι αλήθεια ότι τίποτε δεν αντικαθιστά τη δύναμη της ομάδας. Με ποια κριτήρια επιλέξατε εσείς τους συνεργάτες σας και τι αναζητείτε όταν χτίζετε ομάδες δράσης;
Η δύναμη της ομάδας είναι ένα πολύ δυνατό «καύσιμο», μια σημαντική πηγή ενέργειας αλλά και στήριξης.
Επιδιώκω να με πλαισιώνουν άνθρωποι με γνώσεις, διάθεση για δουλειά και νέες ιδέες. Δηλαδή, μια ομάδα με κοινό όραμα και στόχους, που απολαμβάνει την αλλαγή και την προσπάθεια για το «έξτρα μίλι», πιστεύει βαθιά στο καλύτερο μέλλον που μας αξίζει, κάνοντας όσα βήματα χρειάζεται με κοινή πυξίδα.
Σήμερα, δυο χρόνια μετά, μπορώ να πω ότι επενδύσαμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την κινητήρια δύναμη της HDB, προσελκύοντας ικανά και έμπειρα στελέχη, παρέχοντας κατάλληλα εργαλεία συνεχούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης (reskilling και upskilling), ενθαρρύνοντας την καινοτομία, την ανάληψη πρωτοβουλιών και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και, βέβαια, δημιουργώντας ένα σύστημα αξιολόγησης που βασίζεται στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια.
Η ηγεσία είναι μια διαρκής διαχείριση κρίσεων, που στις μέρες μας γίνονται όλο και πιο συχνές, απρόβλεπτες, σχεδόν αδιανόητες. Τι χαρακτηριστικά απαιτεί η θέση του επικεφαλής, όταν συνδέεται με την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας;
Στόχος μου είναι να φέρνω απτά αποτελέσματα και προς την υλοποίηση αυτών λειτουργώ μεθοδικά και με ψυχραιμία. Η αποστολή μου είναι πολύ σοβαρή και συγκεκριμένη: να συνεισφέρω στην ανάκαμψη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη χώρα.
Επενδύω στη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Πιστεύω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε αυθεντικούς ανθρώπους, που τολμούν να εκφραστούν, αλλά κυρίως να πράξουν. Είναι σημαντικό αυτός που ηγείται να μπορεί με αποφασιστικότητα, ταπεινότητα και ενσυναίσθηση να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον, που δίνει κίνητρο και διάθεση στην ομάδα να εργαστεί για την επίτευξη των στόχων της, αντιλαμβανόμενος τη δυναμική που αναπτύσσεται στο περιβάλλον του.
Ο ηγέτης δείχνει τον δρόμο σε άγνωστα μονοπάτια, παίρνει ρίσκα και βλέπει την ευκαιρία σε κάθε πρόβλημα. Είναι καλός με τους συνεργάτες του και δίνει ευθύνες για να «μεγαλώσει» τους άλλους.
Τι συνολικού ύψους δάνεια έχουν δοθεί έως τώρα και με ποια κριτήρια θεωρείται μια επιχείρηση βιώσιμη, ώστε η χρηματοδότησή της να κρίνεται δίκαιη;
Ο κόσμος μας αλλάζει. Στο μέλλον η πιστοληπτική ικανότητα θα κρίνεται με αξιολόγηση στοιχείων ποσοτικών αλλά και ποιοτικών, που θα διατίθενται ψηφιακά. Θα μπορούμε να αξιολογούμε τις δυνατότητες των επιχειρήσεων με βάση τη συνολική τους δράση.
Η εντολή που έχουμε λάβει από τον βασικό μας μέτοχο, το Ελληνικό Κράτος, είναι να διευρύνουμε τον αριθμό των επιχειρήσεων που είναι αξιόχρεες και η προσέγγισή μας περιγράφεται ως ένα σύστημα «B2B2B», που υποστηρίζει τα μικρά επιχειρηματικά σχέδια. Εκπαιδεύουμε τις μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβασή τους σε πηγές χρηματοδότησης. Στη συνέχεια αυτοματοποιούμε τις διαδικασίες και ενισχύουμε τη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων. Με αυτόν τον νέο τρόπο, θα απαιτηθεί η συνεργασία με τις επιχειρήσεις , πάλι μέσω διαφανών και αυτόματων μεθόδων.
Τα χρηματοοικονομικά στοιχεία θα αποτελούν τμήμα μόνο της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Στο σύνολο θα συνεκτιμώνται στοιχεία όπως διακρίσεις καινοτομίας, συνεργασίες και εξωστρεφείς συμμαχίες, γιατί όλα αποτελούν, επίσης, κριτήριο bankability. Υπάρχει αυτή η σοφή φράση «you buy potential», επενδύεις δηλαδή στις δυνατότητες μιας επιχείρησης, όχι μόνο στο παρελθόν. Οι μικρές επιχειρήσεις, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα εύληπτης επικοινωνίας των επενδυτικών τους σχεδίων.
Τα κριτήρια ESG είναι πλέον ιδιαίτερα σημαντικά για τη χρηματοδότηση μιας εταιρείας και παίζουν αποφασιστικό ρόλο για τους επενδυτές. Είστε ικανοποιημένη από το ποσοστό υιοθέτησης και εφαρμογής τους από τις ελληνικές επιχειρήσεις;
Η επίπτωση του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, η κλιματική αλλαγή και η διαχείριση μελλοντικών κινδύνων αυξάνουν την επιθυμία των επενδυτών για υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, στην κοινωνία, αλλά και στους εργαζόμενους τους. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασική παράμετρο χάραξης στρατηγικής για επενδυτές και επιχειρηματίες. Στην Hellenic Development Bank ενσωματώνουμε κριτήρια ESG στα νέα χρηματοδοτικά μας εργαλεία. Έχουμε μια βασική αρχή και φιλοσοφία: «Αν δεν μπορείς να το μετρήσεις, δεν μπορείς να το αλλάξεις».
Θεωρήσαμε λοιπόν μια σημαντική ευκαιρία να υιοθετήσουμε τα κριτήρια ESG, αποδεικνύοντας και την υπεύθυνη στάση μας στο περιβάλλον, την κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση. Θέλουμε να μετράμε με διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες το περιβαλλοντικό και κοινωνικό μας αποτύπωμα. Αναδεικνύουμε εμπράκτως τη στρατηγική σημασία των κριτηρίων ESG, μάλιστα με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της HDB και του Χρηματιστηρίου Αξιών, όπου συμφωνήθηκε ανάμεσα σε άλλα η έμφαση στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη ESG.
Γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη διαπίστωση των τραπεζών, ότι µόνο 40.000 Ελληνικές επιχειρήσεις πληρούν κριτήρια χρηµατοδότησης. Με αυτά τα δεδοµένα, τι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν για τις ΜμΕ και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;
Ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η χρηματοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αυτό είναι κοινός τόπος. Σύμφωνα με το τραπεζικό σύστημα, από το σύνολο των ΜμΕ, που εκτιμάται πως ξεπερνούν τις 800.000, μόνο οι 40.000 θεωρούνται bankable, οι έχουσες δηλαδή τις προϋποθέσεις για να αντλήσουν τραπεζική χρηματοδότηση. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αρνητικά ίδια κεφάλαια, υπερδανεισμός, αρρύθμιστες φορολογικές ή ασφαλιστικές εισφορές, αποτελούν τους κύριους λόγους απόρριψης των αιτήσεων δανεισμού. Πρόκειται δηλαδή για επιχειρήσεις που θεωρούνται προβληματικές, επισφαλείς ως προς την πιθανότητα αποπληρωμής των συνολικών τους υποχρεώσεων, αποκλείοντάς τες αυτομάτως από τη δανειοδότηση, δημιουργώντας συγχρόνως μια οικονομία των δύο ταχυτήτων. Στην περίπτωση δε της χρηματοδότησης, οι όροι και τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά. Δημιουργούμε λοιπόν σήμερα για πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα μια καινοτόμο ενιαία πλατφόρμα Know your Customer (KYC), που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις Τράπεζες. Η μικρομεσαία επιχείρηση χρειάζεται στήριξη. Kαι η ΕΑΤ είναι παρούσα μέσα από τα χρηματοδοτικά της εργαλεία και τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει.
Ακούμε συχνά για το μικρό «εγγυοδοτικό»… Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται;
Το «μικρό εγγυοδοτικό» ξεκίνησε ως ένα πρόγραμμα για κεφάλαιο κίνησης έως 50.000 ευρώ των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Γρήγορα όμως αντιληφθήκαμε ότι οι ανάγκες της επιχειρηματικότητας είναι πολύ μεγαλύτερες, γι’ αυτό με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης το όριο αυτό πενταπλασιάστηκε, αυξήθηκε στις 250.000 ευρώ. Διευρύναμε τα κριτήρια επιλεξιμότητας των τελικών αποδεκτών, αλλά και το μέγιστο ύψος δανείου. Οι μικρές επιχειρήσεις είχαν διαρθρωτικές αδυναμίες ήδη πριν από την πανδημία, όπως χαμηλά ίδια κεφάλαια και χαμηλή ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Μία από τις βασικές μας αρχές είναι πως οφείλουμε να ακούμε και να αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές ανάγκες του Έλληνα επιχειρηματία και να ανταποκρινόμαστε σε αυτές.
Πανδημία, κλιματική αλλαγή, γεωπολιτική αστάθεια, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα σε όλο τον κόσμο, ενώ για την Ελλάδα έχει προηγηθεί και η δεκαετής οικονομική κρίση. Η ακρίβεια καλπάζει σε ενέργεια, τρόφιμα και καύσιμα. Εσείς έχετε εμπειρία να διαβάζετε «τα κρυφά νοήματα πίσω από τους αριθμούς». Μπορείτε να περιγράψετε τη δική σας προσέγγιση για τη μορφή των εξελίξεων;
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και θα πρέπει κάθε οργανισμός να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται τάχιστα σε νέα δεδομένα και να κάνει επιλογές που θα του επιτρέπουν να παραμένει ευέλικτος. Εμείς εργαζόμαστε με γνώμονα το τρίπτυχο της οικονομίας, του φυσικού περιβάλλοντος και των κοινωνικών αναγκών, αναγνωρίζοντας τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία, αποτελεί άμεση προτεραιότητα η εφαρμογή κλιματικών πολιτικών με τέτοιον τρόπο που θα στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Την κλιματική αλλαγή θα πρέπει όμως να την προσεγγίζουμε όχι μόνο ως κίνδυνο, αλλά ως ευκαιρία. Το επόμενο χρηματοδοτικό προϊόν που σχεδιάζουμε αφορά την πράσινη ανάπτυξη, όπως πράσινες επενδύσεις, μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος, παρέχοντας ευκαιρίες και ευελιξία στην ιδιωτική οικονομία ώστε να αναπτυχθεί μέσα από ψηφιακές δραστηριότητες. Πρόσφατα δημιουργήσαμε την κοινότητα InnoAgora by HDB, που φιλοξενείται στην πλατφόρμα EuroEquity της Γαλλικής Αναπτυξιακής BPI France, που μετρά περίπου 22.100 μέλη και στοχεύει στη δημιουργία ενός επαγγελματικού και εξειδικευμένου δικτύου επενδυτών και επιχειρηματιών. Η ανταπόκριση μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Μέσα σε περίπου πέντε μήνες λειτουργίας έχουμε πάνω από 350 μέλη.
Κυρία Χατζηπέτρου, το μέλλον στο μυαλό των νέων ανθρώπων υπόσχεται ελπίδα –ίσως γιατί δεν περιμένουν ένα μέλλον γεμάτο υποσχέσεις, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους, που συνδέουν το μέλλον με το φόβο. Εσείς είστε αισιόδοξη για το μέλλον;
Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξη και πάντα προσπαθώ τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην επαγγελματική να εντοπίζω τις ευκαιρίες μέσα στις δυσκολίες. Πολλές φορές αισθάνομαι πως η δική μου η γενιά όσο και οι προηγούμενες είμαστε υπεύθυνες για την απαισιοδοξία που αισθάνονται τα παιδιά μας. Πως με κάποιον τρόπο «κλέψαμε» νωρίς την ξεγνοιασιά τους και το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζονται. Προσπαθώ λοιπόν τόσο στο δικό μου παιδί όσο και στους συνεργάτες μου -ιδιαίτερα στα νέα παιδιά- να τους μεταδώσω το πόσο σημαντική είναι η πίστη που πρέπει να έχουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που έχει όμως σήμερα η πλειονότητα των νέων είναι η απομυθοποίηση της επαγγελματικής καταξίωσης και η επιλογή άλλων «αξιών», όπως της αέναης γνώσης και της εξειδίκευσης, που στη δική μας τη γενιά δεν επιδιώκαμε. Ένα δομημένο οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να επιδράσει πολύ θετικά στην ανατροφή των εφήβων με αυτοπεποίθηση, με ισχυρή προσωπικότητα και στόχους. Ας δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να συνεχίζουν να οραματίζονται και να προσπαθούν. Παράλληλα, να εκτιμούν τα νιάτα τους, να απολαμβάνουν την ελευθερία και να χαίρονται τη ζωή.
Τα τελευταία χρόνια μιλάμε όλο και περισσότερο για τον σκοπό, ως κυρίαρχο συστατικό για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την έννοια του purpose;
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, όχι μόνο με γνώσεις και εμπειρία, αλλά με ενσυναίσθηση και κατανόηση. Να εμπνέουν και να καθοδηγούν και να διοικούν, όχι μόνο με στόχο την αύξηση των κερδών της επιχείρησης, αλλά να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προσωπική ανάπτυξη των προσωπικών ταλέντων και δεξιοτήτων του κάθε εργαζόμενου και ιδανικά στην επίτευξη των επαγγελματικών τους ονείρων.
Αισθανθήκατε ποτέ ότι κάνατε υποχωρήσεις εις βάρος της προσωπικής σας ζωής για την επαγγελματική σας εξέλιξη;
Ο πολύπλευρος ρόλος της γυναίκας, καθώς καλείται να κάνει ασκήσεις ισορροπίας για να αντιμετωπίσει το άγχος της σύγκρουσης μεταξύ καριέρας και οικογένειας, μπαίνει συχνά εμπόδιο για τις γυναίκες που θέλουν να φτάσουν σε θέσεις ευθύνης και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Σήμερα, είναι αλήθεια πως αυτή η ανισορροπία έχει κάπως εξομαλυνθεί υπέρ των εργαζόμενων γυναικών, καθώς η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου επιτρέπει σε εργαζόμενες μητέρες να δουλεύουν από το σπίτι, να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις χωρίς να απαιτείται μετακίνηση, ενώ συγχρόνως να είναι παρούσες και ενεργές στην ανατροφή των παιδιών, ένας συνδυασμός που άλλοτε φάνταζε αδιανόητος.
Kάτι τελευταίο… Τι συμβουλή θα δίνατε στις νέες γυναίκες που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή;
Να μην αποθαρρύνονται. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να σταματήσουμε να ζητάμε από τις γυναίκες να αλλάξουν και να γίνουν κάτι που δεν είναι. Αυτό που επιτακτικά πρέπει να αλλάξει είναι οτιδήποτε εμποδίζει τις γυναίκες να πετύχουν αυτό που επιθυμούν. Οι ηγετικές θέσεις δεν έχουν φύλο. Ανήκουν– σε αυτούς που διεκδικούν, που έχουν στόχους και όραμα. Το μοναδικό εμπόδιο στην εκπλήρωση των στόχων μας είναι μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός. Χρειάζεται πολλές φορές τόλμη! Εξάλλου, όπως λένε πολλοί πίσω από κάθε επιτυχημένη γυναίκα βρίσκεται ο ίδιος της ο εαυτός.
Η Αθηνά Χατζηπέτρου για την HDB
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν είναι μια εμπορική τράπεζα. Ο ρόλος της είναι η βελτιστοποίηση και μόχλευση κεφαλαίων του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έχοντας μια μακροχρόνια πορεία ως Οικονομική Διευθύντρια, γνωρίζω καλά πως πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για την αλλαγή και να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτή. Να μπορούμε να αποδεχόμαστε και να διαχειριζόμαστε το απροσδόκητο ή το παράλογο και να το μετατρέπουμε σε απλή καθημερινή διαχείριση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω της δραστηριότητας του δανεισμού στην Ελλάδα υποστήριξε συνολικά 198 χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα μας. Και με όρους GVA, η συνολική συνεισφορά σε όρους ΑΕΠ ήταν 6 δισ. ευρώ. Για κάθε 1 ευρώ του Gross Value Added, συνεισφέρει στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας 2 ευρώ.
*Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου
**Η Αθηνά Χατζηπέτρου βρίσκεται στη λίστα Most Powerful Women 2022 του Fortune
***Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα
Διαβάστε ακόμα: