D. Dosis: «Μόνο μέσα στο 2020, η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε τη Mastercard να αποτρέψει απάτη ύψους 20 δισ. δολαρίων»
- 10/01/2022, 16:00
- SHARE
Όλες οι επιχειρήσεις και δη οι μικρές , ήρθαν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις τους τελευταίους 18 μήνες. Τα lockdown, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, η πίεση στις ταμειακές ροές, η εμπορική αδράνεια, οι αυξανόμενες απειλές κυβερνοασφάλειας και το μεταβαλλόμενο περιβάλλον επέφεραν αρνητικές επιπτώσεις και ο αντίκτυπος αυτός μεταφέρθηκε στις εθνικές οικονομίες.
Την ίδια ώρα, η ραγδαία άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου ανάγκασε όσες επιχειρήσεις, δεν είχαν αναπτύξει αυτό το κανάλι πώλησης, να στραφούν σε επενδύσεις στα νέα ψηφιακά μέσα και να εμπιστευτούν στρατηγικούς συνεργάτες με στημένο δίκτυο, τεχνογνωσία και μακροχρόνια εμπειρία.
Ο Dimitrios Dosis – President, Advisors της Mastercard μιλά στο Fortune Greece για τις αλλαγές που φέρνει η πανδημία στο παγκόσμιο επιχειρείν, για τον νέο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην ψηφιακή εποχή, ενώ αναφέρεται στα νέες καινοτόμες υπηρεσίες της Mastercard, εστιάζοντας στην πρωτοβουλία “Digital Doors”.
Κ. Dosis, οι τράπεζες ήταν οι πρώτες που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία στα πλάνα και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν προκειμένου να στηρίξουν τους πελάτες τους και δη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Διαπιστώσαμε ότι το να δώσουμε τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν διαδικτυακή παρουσία είναι μία από τις στρατηγικές-κλειδί που θα τις βοηθήσει να είναι πιο ανθεκτικές, πιο επιτυχημένες και να εξυπηρετούν καλύτερα τον σημερινό καταναλωτή. Σύμφωνα με το Mastercard Economics Institute, μετά τις αναστολές λειτουργίας, ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων που κάθε μήνα αποκτούσαν για πρώτη φορά διαδικτυακή παρουσία τριπλασιάστηκε από τα προ πανδημίας επίπεδα, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του τον Ιούλιο του 2020. Για μια μικρή επιχείρηση, μία βιώσιμη διαδικτυακή παρουσία σημαίνει επένδυση σε χρήματα και άλλους πόρους. Αλλά σήμαινε και να κρατήσουν ανοιχτές τις ψηφιακές τους πόρτες ακόμη και την περίοδο των αυστηρών περιορισμών· σημαίνει επίσης να ανταγωνίζονται σε παγκόσμια κλίμακα.
Επιπλέον, καθώς πολλές επιχειρήσεις γίνονται πιο έντονα ψηφιακές, έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε διαφορετικά την έννοια της πίστωσης που διασφαλίζει ότι οι μικρές επιχειρήσεις διαθέτουν τους πόρους που χρειάζονται. Εκτός από τους μέχρι τώρα καθιερωμένους, υπάρχουν νέοι, εναλλακτικοί τρόποι για τη δημιουργία ενός προφίλ δανεισμού. Για παράδειγμα, για επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές με κάρτα, ο κύκλος εργασιών που πραγματοποιούν μέσα από το συγκεκριμένο κανάλι θα μπορούσε να είναι ένα αξιόπιστο στοιχείο για το πώς αποδίδουν στις πωλήσεις τους. Από την πλευρά μας έχουμε αρχίσει να συνεργαζόμαστε με ορισμένους από τους πελάτες μας στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας, με τη συναίνεση των επιχειρήσεων, επιχειρηματικά δεδομένα που βοηθούν να προσδιοριστεί το ρίσκο δανεισμού και να υιοθετηθεί η κατάλληλη στρατηγική.
Πολλοί εξακολουθούν και είναι δύσπιστοι με τη χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων. Πόσο ασφαλής είναι ο τραπεζικός κόσμος στο διαδίκτυο; Κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένα και τα χρήματά μας;
Το κυβερνοέγκλημα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε δει μια αύξηση 47% στον αριθμό των εταιρειών που αναφέρουν απάτη, ενώ αυτή τη στιγμή τα φαινόμενα απάτης φτάνουν σε παγκόσμιο υψηλό 20 ετών. Το νέο κυβερνοέγκλημα είναι πιο ύπουλο, με 1 στις 3 κυβερνοεπιθέσεις να μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη. Όμως, βοηθώντας στον εντοπισμό κυβερνοεπιθέσεων, πειρατειών και παραβιάσεων, η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά επίσης το ψηφιακό οικοσύστημα ασφαλέστερο για κυβερνήσεις, τράπεζες, εμπόρους/ επαγγελματίες και καταναλωτές. Μόνο κατά τη διάρκεια του 2020, η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε τη Mastercard να αποτρέψει απάτη που θα είχε κόστος 20 δισ.. δολάρια.
Συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις όλων των κλάδων – συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Οι λύσεις κυβερνοασφάλειας που διαθέτουμε, όπως το Cyber Quant, παρέχουν καλύτερη κατανόηση του επιπέδου ασφαλείας ενός οργανισμού και βοηθούν στην αξιολόγηση και την ιεράρχηση των κινδύνων μέσα από την ανάλυση των εσωτερικών δυνατοτήτων κυβερνοασφάλειας.
Ευρύτερα, η Mastercard παραμένει προσηλωμένη σε παγκόσμιας κλάσης πρακτικές για τη διαχείριση των δεδομένων, τηρώντας αρχές όπως η ασφάλεια, η ιδιωτικότητα και η υπεύθυνη και ηθική διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης για όλες τις αναλύσεις δεδομένων, ειδικά καθώς το αποτύπωμα των δεδομένων όλων μας διευρύνεται και καθώς κινούμαστε σε νέες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης της ψηφιακής ταυτότητας, της ανοιχτής τραπεζικής και άλλων νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
Πιστεύουμε ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι ιδιοκτησία των ανθρώπων, που πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά κοινοποιούνται και να επωφελούνται από τη χρήση τους· και εναπόκειται σε εμάς να προστατεύσουμε αυτά τα δεδομένα. Αυτή η ιδέα έχει ενσωματωθεί στην ανάπτυξη των προϊόντων μας και διατρέχει ό,τι κάνουμε. Η καινοτομία είναι κρίσιμη για την επιτυχία μιας επιχείρησης, αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος του ατόμου.
Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς τράπεζες; Πόσο απέχουμε από το σενάριο του να μεταφερθούν όλα στο digital κομμάτι;
Ζούμε ήδη σε έναν κόσμο όπου απαιτείται και δίνεται προτεραιότητα σε μια ισχυρή ψηφιακή παρουσία. Ωστόσο, οι φυσικές τοποθεσίες παραμένουν η πρώτη προτίμηση για πολλούς τύπους συναλλαγών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί παίκτες του χώρου που ξεκίνησαν μόνο με ψηφιακή παρουσία πλέον αποκτούν και φυσικές τοποθεσίες. Το κλειδί είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία που επιτρέπει σε μια τράπεζα να εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες της. Ως Mastercard, χρησιμοποιούμε το Test & Learn, την πλατφόρμα δοκιμών μας στον πραγματικό κόσμο, για να βοηθήσουμε τις τράπεζες να καταλάβουν ποιες τοποθεσίες πρέπει να έχουν προτεραιότητα ή ποιο είναι το βέλτιστο ωράριο λειτουργίας τους και να λάβουν άλλες σχετικές με τη λειτουργία τους αποφάσεις.
Μέσα στην πανδημία 1 στα 5 δολάρια ξοδεύτηκαν σε αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Πώς ανταποκρίθηκαν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτή την τάση που από ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει;
Το 2020, 1 στα 5 δολάρια που δαπανήθηκαν στο λιανεμπόριο παγκοσμίως ήταν μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από περίπου 1 στα 7 δολάρια που δαπανήθηκαν το 2019. Με το 20% της στροφής στις ψηφιακές δαπάνες που προκάλεσε η πανδημία να εκτιμάται πως θα είναι μόνιμο, οι ελληνικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη στροφή. Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που απέκτησαν για πρώτη φορά ψηφιακή παρουσία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε περίπου δύο κύματα. Συνολικά, οι ψηφιακές εμπειρίες των καταναλωτών είναι θετικές, με το 67% να δηλώνει ότι είχαν μία καλή εμπειρία από έναν λιανέμπορο με διαδικτυακή παρουσία από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Πώς μπορούν οι τράπεζες να επωφεληθούν από τα δεδομένα των καταναλωτών που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να προσφέρουν ακόμη πιο προσωποποιημένες λύσεις και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των πελατών τους;
Στη Mastercard, ο καταναλωτής βρίσκεται στο επίκεντρο της ύπαρξής μας. Συνδέουμε 2,9 δισ.εκατομμύρια κατόχους καρτών παγκοσμίως και παρέχουμε στους καταναλωτές επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να κάνουν τις πληρωμές τους, π.χ. με κάρτα ή με άλλο τρόπο, όπως η αυτοματοποιημένη εκκαθάριση.
Συνεργαζόμαστε στενά με τράπεζες και εκδότες καρτών για να παρέχουμε υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των κατόχων καρτών. Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς δεδομένα – αυτά είναι το θεμέλιο των υπηρεσιών μας, που τις κάνουν τόσο μοναδικές. Νωρίτερα φέτος, η Dubai First, η οποία προσφέρει υπηρεσίες καταναλωτών κάτω από την ομπρέλα της First Abu Dhabi Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΑΕ, και η Mastercard, παρουσίασαν μία πλατφόρμα επιβράβευσης αφοσιωμένων καταναλωτών που παρέχει εξατομικευμένες προτάσεις και επιτρέπει στους πελάτες που το επιθυμούν να λαμβάνουν, ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται, προσφορές από εμπόρους.
Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε για το προφίλ του σύγχρονου καταναλωτή μετά την πανδημία, ποια χαρακτηριστικά θα λέγατε ότι συγκεντρώνει στο πρόσωπό του;
Ο κόσμος είναι διαφορετικός σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια… Οι ζωές μας είναι πιο ψηφιακές από ποτέ, από το πώς ψωνίζουμε μέχρι το πώς εργαζόμαστε και συνδέουμε. Οι ανάγκες μας είναι ατομικές και διαφορετικές, απαιτούν προσωποποιημένη προσέγγιση. Σύμφωνα με το Mastercard New Payments Index, το 93% των καταναλωτών, εκτός από τις ανέπαφες συναλλαγές, εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης αναδυόμενων μέσων πληρωμών, όπως τα βιομετρικά στοιχεία, τα ψηφιακά νομίσματα και οι κωδικοί QR. Η επιθυμία μας να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα ανοίγει πόρτες, από τεχνολογίες έως νέες εμπειρίες. Και η έμφαση που δίνουμε στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη, ειδικά γύρω από τα προσωπικά μας στοιχεία, αυξάνεται.
Σε ποιους τομείς αναμένεται να επενδύσει η Mastercard τα επόμενα χρόνια και τι προβλέπεται για την περιοχή της Ελλάδας;
Ως εταιρεία τεχνολογίας, το να μένουμε μπροστά από τις τάσεις είναι κρίσιμο και έχει να κάνει όχι μόνο με την εστίασή μας στις καινοτομίες που είναι πιο σχετικές με το επιχειρηματικό μας οικοσύστημα – την κυβερνοασφάλεια, τα δεδομένα, τα ψηφιακά νομίσματα, το Internet of Things και το υπολογιστικό νέφος – αλλά και με την εξέλιξη για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών. Καθώς συνεχίζουμε με τη ματιά μας στο μέλλον, η δύναμη των ανθρώπων μας είναι το κλειδί για την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων και λύσεων σε κλίμακα. Ξεκινά με το να έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους, που αναλαμβάνουν ρίσκο με πελατοκεντρικό, ευέλικτο και μελετημένο τρόπο. Φυσικά, σε κάθε μία από τις περισσότερες από 210 χώρες στις οποίες είμαστε παρόντες, φροντίζουμε να προσαρμόσουμε την παγκόσμια στρατηγική μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της συγκεκριμένης αγοράς.
Στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε και θα εξελίξουμε την επένδυσή μας που έχει στόχο να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και να ανθίσουν στην ψηφιακή οικονομία. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, παρουσιάσαμε την πρωτοβουλία «Digital Doors», μια πρωτοβουλία-ομπρέλα με τη μορφή πλατφόρμας που φιλοξενείται στο Mastercard.gr, η οποία προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μια μεγάλη ποικιλία εργαλείων, λύσεων και πόρων που τις βοηθούν να βελτιώσουν τις καθημερινές τους λειτουργίες, καθώς και υποδομή πληρωμών τελευταίας τεχνολογίας.
Παράλληλα, συμβάλλει στο να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να μειώσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.